www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Tuesday, December 15, 2015

ပ႐ုိတင္းဓာတ္ ၾကြယ္၀သည့္ ၀ါးပုိးေကာင္ မ်ား လႈိင္လႈိင္ထြက္ၿပီး ေစ်းကြက္သုိ႔ ၀င္ေရာက္လာ



ရန္ကုန္ ၊ ၁၅-၁၂-၂၀၁၅

ယခုရာသီသည္ ရွမ္းျပည္နယ္ (အေရွ႕ပိုင္း) က်ဳိင္းတံုႏွင့္ မိုင္းျဖတ္ ေဒသတစ္ဝိုက္ ေတာေတာင္မ်ား အတြင္းရွိ ဝါး႐ံုေတာ မ်ားတြင္ ေဒသခံ မ်ားႏွင့္ ထိုင္းႏုိင္ငံ၊ တ႐ုတ္ႏုိင္ငံတို႔ မွ အထူးႏွစ္ၿခိဳက္စြာ စားသံုးလ်က္ ရွိေသာ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ ၾကြယ္ဝသည့္ ဝါး ပိုးေကာင္မ်ား လႈိင္လိႈင္ ထြက္ရွိေသာ ရာသီသို႔ ေရာက္ရွိလာၿပီ ျဖစ္သည္။ ဝါး ပိုးေကာင္ မ်ားကိုအိမ္နီးခ်င္း ႏိုင္ငံမ်ားမွ စားေသာက္ရန္ႏွင့္ ေဆးဝါးမ်ား ေဖာ္စပ္ရန္ ဝယ္ယူမႈမ်ား ရွိေၾကာင္း သိရသည္။

''ဝါး ပိုးဆိုတာက ေဒသ အေခၚအေဝၚ ပါ။ ဝါးပင္တိုင္းမွ ာမရွိတတ္ပါဘူး။ ဝါး ပိုးရွိတဲ့ ဝါးပင္ကို ေသေသခ်ာခ်ာ ၾကည့္ရင္ ေရေတြစိမ့္ထြက္ ေနတာကို ေတြ႕ရတယ္။ ဒါမွ ဝါးပိုးရွိတယ္လို႔ ခန္႔မွန္း ႏိုင္ပါတယ္။ အေကာင္ေရ ကေတာ့ ခန္႔မွန္းလို႔ မရပါဘူး။ ဝါးတစ္ဆစ္မွာ အေကာင္ေရ ၂ဝ ကေန ၃ဝ ေလာက္အထိ ရွိတတ္ၿပီး တစ္ခါတေလမွာ အေကာင္ ၁ဝဝ ေလာက္ရွိတာ ကိုလည္း ေတြ႕ရတတ္ ပါတယ္။ ကြၽမ္းက်င္မႈေပၚ မူတည္ၿပီး တစ္ေန႔ကို တစ္ပိႆာ ေလာက္ရရွိၾက ပါတယ္။ မကြၽမ္းက်င္တဲ့ သူေတြကေတာ့ တစ္ေန႔ကို ၂၅ က်ပ္သားကေန ၃ဝ က်ပ္သား ေလာက္ပဲရရွိတဲ့ သူေတြလည္း ရွိပါတယ္။ ဒီလိုရာသီမွာ ဝါး ပိုးရွာတဲ့ သူေတြ အမ်ားအျပား ရွိၿပီး ဒိုင္ေတြကို အသီးသီး သြင္းၾကတယ္။ ဒီဝါး ပိုးရွာတဲ့ လုပ္ငန္းက တစ္ပိုင္တစ္ႏုိင္ လုပ္ကိုင္လို႔လည္း ရတာေၾကာင့္ မိသားစုလိုက္ လုပ္ကိုင္တဲ့ သူေတြလည္း မ်ားပါတယ္''ဟု ဝါး ပိုးရွာေဖြသူ တစ္ဦးက ေျပာသည္။

ဝါး ပိုးေကာင္မ်ားကို ဒုိင္မ်ားသို႔ သြင္းယူရာ၌ တစ္ပိႆာလွ်င္ က်ပ္ ၂ဝဝဝဝ ရရွိသည္။ ဝါး ပိုးေကာင္ကို လက္လီ ဝယ္ယူမည့္သူမ်ား နည္းပါးကာ လက္ကား ဝယ္ယူကာ ျပန္လည္ သန္႔စင္ေရြးခ်ယ္၍ ဝါး ပိုးေၾကာ္ ျပဳလုပ္သူ မ်ားအား လက္လီျပန္လည္ ေရာင္းခ်ေၾကာင္း သိရသည္။

ဝါး ပိုးေကာင္ တစ္ပိႆာကို ဆီျဖင့္ေၾကာ္ပါက ၃ဝ က်ပ္သားခန္႔သာ ရရွိၿပီး ေၾကာ္ၿပီးသား ၁ဝ က်ပ္သားလွ်င္ က်ပ္ ၁ဝဝဝဝ ေစ်းခန္႔ရွိကာ ေစ်းႏႈန္း အေနျဖင့္ အနည္းငယ္ အတက္အက် ရွိေၾကာင္း သိရသည္။

၄င္းဝါး ပိုးေကာင္အရွင္ မ်ားကို ထုိင္းႏုိင္ငံသို႔ တင္ပို႔ ေရာင္းခ်မႈျပဳလုပ္ၿပီး အဆိုပါႏိုင္ငံ မွလည္း ဝါးပိုးေၾကာ္မ်ားကို ဝယ္ယူမႈ မရွိဘဲ အစိမ္းကိုသာ ဝယ္ယူမႈ မ်ားေၾကာင္း သိရသည္။

ထို႔ျပင္ တ႐ုတ္ႏုိင္ငံမွလည္း ၄င္း ဝါးပိုးေကာင္ မ်ားကို ေစ်းေကာင္းေပး၍ ဝယ္ယူမႈမ်ား ရွိေၾကာင္း သိရသည္။ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံမွ ဝါး ပိုးေကာင္ မ်ားကို ေဆးအျဖစ္ အသံုးျပဳမႈ မ်ားျပားၿပီး စားေသာက္မႈ မ်ားလည္း ရွိသည္။ တ႐ုတ္ႏုိင္ငံမွ ဝါး ပိုးေကာင္ မ်ားကို အစိမ္း ဝယ္ယူျခင္းထက္ ေၾကာ္ၿပီးသား သို႔မဟုတ္ ေရြးခ်ယ္သန္႔စင္ ၿပီးသား ဝါးပိုး အေသမ်ားကို ဝယ္ယူမႈ မ်ားသည္။၄င္းတို႔မွ ဝါး ပိုးေကာင္ ၁ဝဝ ဂရမ္လွ်င္ တ႐ုတ္ယြမ္ ၂ဝဝ ေပး၍ ဝယ္ယူၿပီး ထိုင္းႏုိင္ငံမွ ဝါး ပိုးေကာင္ မ်ားကို တစ္ကီလိုဂရမ္ လွ်င္ ထိုင္းဘတ္ေငြ ၅ဝဝ မွ ၅၅ဝ အထိေပး၍ ဝယ္ယူေၾကာင္း သိရသည္။ ၄င္းတို႔ထဲမွ ဝါးပို းဘုရင္မကို တ႐ုတ္ႏုိင္ငံမွ ေဆးဝါးေဖာ္စပ္ရန္ အဓိက ေစ်းေကာင္းေပး၍ ဝယ္ယူ ၾကသည္။ ဝါး ပိုးဘုရင္မမ်ား ရွာေဖြရာတြင္လည္း တျခားဝါး ပိုးမ်ား ရွာေဖြျခင္းထက္ ခက္ခဲၿပီး ဝါးတိုင္းတြင္လည္း မပါရွိ တတ္ေၾကာင္းသိရသည္။ ဝါး ပိုးဘုရင္မကို တ႐ုတ္ႏိုင္ငံမွ ဝယ္ယူမႈမ်ားျပား ျခင္းေၾကာင့္ ေစ်းကြက္အတြင္း ေစ်းေကာင္း ရရွိေၾကာင္း သိရသည္။ ဝါး ပိုးဘုရင္မ တစ္ေကာင္လွ်င္ ျမန္မာေငြ က်ပ္ ၁၃ဝဝ ခန္႔ေပးရၿပီး တစ္ပိႆာလွ်င္ ျမန္မာေငြ က်ပ္သိန္းခ်ီၿပီး ရွိေၾကာင္း သိရသည္။

သီရိ

ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၆)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page