ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ရန္ ေသာ္လည္းေကာင္း ၊ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ကို ထိန္းထားရန္ ေသာ္လည္းေကာင္း၊ အစားေရွာင္ျခင္း ၊ အစားထိန္းျခင္း ျပဳလုပ္သူမ်ား အေနျဖင့္ တူညီေသာ အက်ဳိးကို လူတိုင္းခံစား ရေလ့မရွိဘဲ အခ်ဳိ႕ေသာ သူမ်ားသည္ အစားေရွာင္ျခင္း ၊ ထိန္းျခင္း ျပဳလုပ္ ေသာ္လည္း ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တုိးၿမဲတိုင္း တိုးေနရသည့္ အေၾကာင္းရင္းမွာ ခႏၶာကိုယ္ တစ္ခုႏွင့္ တစ္ခုသည္ အစားအစာ တစ္ခုအေပၚ တုံ႔ျပန္သည့္ အေနအထား ျခင္း မတူညီျခင္း ေၾကာင့္ ျဖစ္ေၾကာင္း အစၥေရး သုေတသီ မ်ားက ေျပာျပသည္။
''ထမင္းမစားလဲ ဝပါတယ္။ နည္းနည္း စားလိုက္တာနဲ႔ ဗိုက္ျပန္ထြက္ လာတယ္။ ဘယ္ေလာက္ အစား ေရွာင္ေရွာင္ ဝိတ္က မက်ဘူး၊ အစရွိတဲ့ ညည္းညဴသံ ေတြကို မၾကာခဏ ၾကားရပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ လူ ခႏၶာကိုယ္ ေတြဟာ တစ္ခုနဲ႔ တစ္ခုဇီဝကမၼ လုပ္ေဆာင္ခ်က္ခ်င္း မတူညီၾကတဲ့ အတြက္ အဆီအအိမ့္ ေရွာင္လို ့ တစ္ေယာက္မွာ အက်ဳိးထူး ေပမယ့္ ေနာက္တစ္ေယာက္ မွာေတာ့ အက်ဳိးထူးဖို႔ မေသခ်ာပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ သူငယ္ခ်င္း က အစားေရွာင္လို႔ ပိန္သြားတယ္ ဆိုၿပီး သူေရွာင္သလို လိုက္ေရွာင္တဲ့ အခါ ကိုယ့္မွာလာၿပီး အက်ဳိးထူးခ်င္မွ ထူးမွာပါ ''ဟု သုေတသီ တစ္ဦးက ေျပာျပသည္။
အစာအာဟာရ ကြၽမ္းက်င္သူ မ်ားသည္ အစားအေသာက္ မ်ားအလုိက္ စားေသာက္ လိုက္ေသာအခါ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ ျဖစ္ေပၚမႈ ပမာဏကို တိုင္းတာကာ ေလွ်ာ့စားရမည့္ အစားအစာ၊ တိုး၍ စားရမည့္ အစားအစာ အျဖစ္ ေရြးခ်ယ္ သတ္မွတ္ေပးကာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ် လိုသူမ်ား အတြက္ စားေသာက္မႈ ပံုစံအသစ္ ေရးဆြဲေပး တတ္ၾကရာ ၄င္း ေသြးတြင္း သၾကားပမာဏ (Glycemic Index) တစ္မ်ဳိးတည္းျဖင့္ ဆံုးျဖတ္၍ မရႏိုင္ေၾကာင္း၊ ကာယကံရွင္၏ ခႏၶာကိုယ္ ဇီဝကမၼ ျဖစ္စဥ္ႏွင့္ လံုးဝ သက္ဆုိင္ ေနေၾကာင္း ၄င္းက ရွင္းျပသည္။
သုေတသီ မ်ားသည္ အသက္ ၁၈ ႏွစ္မွ အသက္ ၇ဝ ၾကားအရြယ္ ေစတနာ့ ဝန္ထမ္းဦးေရ ၈ဝဝ ကို နံနက္စာ တစ္မ်ဳိးတည္းကို စားေစကာ ၄င္း အစားအစာကို ခႏၶာကိုယ္က ေခ်ဖ်က္ၿဖိဳခြဲကာ အသံုးျပဳပံု အဆင့္ဆင့္ကို ေလ့လာ ဆန္းစစ္ ၾကည့္ခ့ဲရာ အစားအစာ အမ်ဳးိအစားခ်င္း တူညီေန ေသာ္လည္း ခႏၶာကိုယ္ ထဲတြင္ အဆင့္ဆင့္ ေျပာင္းလဲသြားပံု မတူဘဲ အစားအစာ တစ္မ်ဳိးတည္း ေၾကာင့္ အခ်ဳိ႕လူမွာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တက္မသြား ေသာ္လည္း အခ်ဳိ႕ လူမ်ားတြင္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တက္သြားေလ့ ရွိျခင္း သိရသည္။
#Yadanarpondaily
No comments:
Post a Comment