www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Tuesday, October 27, 2015

ျပဳျပင္ထားေသာ အသားမ်ားကုိ စားသံုးျခင္းက ကင္ဆာေရာဂါကုိ ျဖစ္ပြားေစႏုိင္



ၿငိမ္းခ်မ္း

ျပဳျပင္ထားေသာ အသားမ်ား ဥပမာ-ဝက္ဆားနယ္ ေျခာက္၊ ဝက္အူေခ်ာင္း ႏွင့္ ဝက္ေပါင္ေျခာက္ တုိ႔ကို စားသံုးျခင္းသည္ ကင္ဆာေရာဂါ မ်ားကိုျဖစ္ပြား ေစေၾကာင္း ကမၻာ့ က်န္းမာေရး အဖဲြ႕အစည္း (WHO) က တရားဝင္ ထုတ္ျပန္ ထားသည္။ အဆုိပါ အသားမ်ားကို တစ္ေန႔လွ်င္ ၅ဝ ဂရမ္ စားသံုးျခင္းသည္ colorectal cancer (အူမႀကီး၊ စအို၊ အူသိမ္) ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈကို ၁၈ ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုမိုျမင့္တက္ ေစေၾကာင္း WHO ၏ ထုတ္ျပန္ခ်က္တြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။ အဆုိပါ ပမာဏသည္ ဝက္ဆားနယ္ေျခာက္ ႏွစ္ျပားခန္႔ႏွင့္ ညီမွ်သည္။

ထုိ႔ျပင္ အနီေရာင္ အသားမ်ားကို စားသံုးျခင္း သည္လည္း ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားႏုိင္သည့္ အေျခအေန ရွိေၾကာင္း၊ သို႔ေသာ္ ထိေရာက္ေသာ သက္ေသျပမႈ ရရွိႏိုင္ရန္ အတြက္ စူးစမ္း ေလ့လာမႈမ်ားကို ဆက္လက္ လုပ္ေဆာင္ေနဆဲ ျဖစ္ေၾကာင္း WHO က ေျပာၾကား ထားသည္။ 

WHO ၏ ထုတ္ျပန္ခ်က္ႏွင့္ စပ္လ်ဥ္း၍ ၿဗိတိန္ကင္ဆာ သုေတသန ဌာနက ေထာက္ခံထားၿပီး အဆုိပါ ေတြ႕ရွိမႈသည္ ျပဳျပင္ထားေသာ အသားမ်ားႏွင့္ အနီေရာင္ အသားမ်ား စားသံုးမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ရန္ အေၾကာင္းျပခ်က္ တစ္ခုပင္ ျဖစ္ေၾကာင္း ေျပာၾကား ထားသည္။ အဆုိပါ အသားမ်ားကို စားသံုးရာတြင္ အရသာ ရွိေစရန္အတြက္ က်ပ္တင္ျခင္း၊ ျပဳျပင္ထားျခင္း၊ ဆားနယ္ ထားျခင္း သို႔မဟုတ္ တာရွည္ခံ ေဆးဝါးမ်ား အသံုးျပဳ ထုတ္လုပ္ ထားျခင္း ျဖစ္သည္။

ထုိ႔ျပင္ အသားကင္ ကဲ့သို႔ေသာ အစားအစာမ်ား သည္လည္း ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားေစ ႏုိင္ေသာ ဓာတုပစၥည္းမ်ားကို ထုတ္လုပ္ ေပးေၾကာင္း WHO က ထုတ္ျပန္ခ်က္တြင္ ဆက္လက္ ေျပာၾကား ထားသည္။ 
အဆုိပါ ျပဳျပင္ထားေသာ အသားမ်ားကို စားသံုးျခင္းသည္ အရက္ ေသာက္ျခင္းႏွင့္ ေဆးလိပ္ ေသာက္သံုးျခင္း တို႔ေၾကာင့္ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြား ေစသကဲ့သုိ႔ ျဖစ္ေသာ္လည္း ဝက္ဆားနယ္ ေျခာက္ အသားညႇပ္ ေပါင္မုန္႔တစ္ခု စားသံုးျခင္းသည္ ေဆးလိပ္ ေသာက္သံုးျခင္း ေလာက္ အႏၲရာယ္ မရွိေၾကာင္း WHO က ေျပာၾကား ထားသည္။

ယင္းကဲ့သို႔ ျပဳျပင္ထားေသာ အသားမ်ားကို စားသံုးျခင္းသည္ colorectal cancer ကိုျဖစ္ပြား ေစေသာ္လည္း အနည္းငယ္ေသာ ပမာဏသာ ျဖစ္ေၾကာင္း၊ သို႔ေသာ္ ထုို အသားမ်ားကို လြန္ကဲစြာ စားသံုးပါက ကင္ဆာျဖစ္ပြား ႏုိင္မႈသည္လည္း ျမင့္တက္လာမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း WHO မွ ေဒါက္တာ ကာ့တ္စထရိတ္ က ေျပာၾကား ထားသည္။

ကမၻာေပၚတြင္ ေဆးလိပ္ ေသာက္သံုးျခင္း ေၾကာင့္ ရရွိေသာ ကင္ဆာေရာဂါျဖင့္ ႏွစ္စဥ္ ေသဆံုးသူ အေရအတြက္မွာ တစ္သန္းခန္႔ ရွိၿပီး အရက္ ေသာက္သံုးျခင္း ေၾကာင့္ ႏွစ္စဥ္ေသဆံုး သူမွာ ေျခာက္သိန္းခန္႔ ရွိသည္။ 

သို႔ေသာ္ ျပဳျပင္ထားေသာ အသားမ်ားႏွင့္ အနီေရာင္ အသားမ်ားကို လြန္ကဲစြာ စားသံုးျခင္းေၾကာင့္ ႏွစ္စဥ္ ေသဆံုးသူ အေရအတြက္မွာ ၃၄ဝဝဝ သာ ရွိသည့္ အတြက္ ယင္း ျပဳျပင္ထားေသာ အသားမ်ား စားသံုးမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ပါက ႏွစ္စဥ္ လူေသဆံုးမႈႏႈန္း သည္လည္း ေလ်ာ့က် သြားမည္ဟု WHO က အႀကံျပဳ ေျပာၾကား ထားေၾကာင္း ေရးသား တင္ျပ လိုက္ရပါသည္။

ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၂၀)

#Themyawadydaily

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger