www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Wednesday, September 2, 2015

ေစ်းကြက္အတြင္းရွိ ခြင့္ျပဳဆိုးေဆးမ်ားကို လိုအပ္သည္ထက္ ပိုသံုးစြဲပါက က်န္းမာေရးဆိုးက်ဳိးမ်ား ခံစားရႏုိင္



ရန္ကုန္ ၊ ၂-၉-၂၀၁၅

ေစ်းကြက္ အတြင္းတြင္ အဓိက အားျဖင့္ ဆုိးေဆး ႏွစ္မ်ဳိးရွိၿပီး စက္မႈလုပ္ငန္းသံုး ခ်ည္ဆိုးေဆးႏွင့္ အစားအေသာက္ ဆိုးေဆးတုိ႔ ျဖစ္သည္။ ခ်ည္ဆိုးေဆးမွာ ေစ်းႏႈန္း ခ်ဳိသာၿပီး အေရာင္ပိုမို ေတာက္ပ၍ အစားအေသာက္ ဆိုးေဆးမွာ ေစ်းႏႈန္း ျမင့္မားကာ အေရာင္ေဖ်ာ့သာ ရွိေၾကာင္း ကုန္သြယ္မႈ ျမႇင့္တင္ေရး ႏွင့္ စားသံုးသူေရးရာ ဦးစီးဌာန ၏ ထုတ္ျပန္ခ်က္မ်ား အရ သိရသည္။

အမ်ားအားျဖင့္ ေစ်းႏႈန္းခ်ဳိသာသည့္ မုန္႔မ်ား၊ စားေသာက္ဖြယ္ရာ မ်ားတြင္ ေစ်းႏႈန္းခ်ဳိသာၿပီး အေရာင္ပိုမို ေတာက္ပသည့္ စက္မႈသံုး ခ်ည္ဆိုးေဆး မ်ားေၾကာင္း မုန္႔မ်ဳိးစံု ကိုယ္စားလွယ္ႀကီး တစ္ဦးက ေျပာျပသည္။ 
ထုတ္လုပ္ ေရာင္းခ်မည့္ စားေသာက္ဖြယ္ရာ မ်ားတြင္ အနည္းဆံုး အေနျဖင့္ ထုတ္လုပ္သူ အမည္ (သို႔မဟုတ္) ကုမၸဏီ အမည္၊ ထုတ္လုပ္သည့္ ၿမိဳ႕၊ႏုိင္ငံ၊ လိပ္စာ အျပည့္အစံု၊ ထုတ္လုပ္ ပစၥည္းမ်ား ျပည့္ျပည့္စံုစံု ပါဝင္ရန္၊ ေနာက္ဆံုး စားသံုး (သို႔မဟုတ္) သံုးစြဲရမည့္ ရက္ကို အတိအက် ေဖာ္ျပရန္ႏွင့္ သံုးစြဲရန္ အၫႊန္းတို႔ ပါဝင္ရမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။

အစားအေသာက္မ်ား ထုတ္လုပ္ ေရာင္းခ်ရာတြင္ ခြင့္ျပဳ ဆုိးေဆးမ်ား ျဖစ္ေသာ္လည္း သံုးစြဲရမည့္ ပမာဏ ထက္ ပိုမိုပါက က်န္းမာေရး ဆိုးက်ဳိး မ်ားကို ခံစားရမည္ ျဖစ္သည္။ ခြင့္မျပဳ ဆိုးေဆး မ်ားေၾကာင့္ ဉာဏ္ရည္ ဖြံ႕ၿဖိဳးမႈ နည္းျခင္း၊ ခႏၶာကိုယ္ဖြံ႕ၿဖိဳးမႈ ေႏွးျခင္း၊ အစာအိမ္ အူလမ္းေၾကာင္း ကင္ဆာျဖစ္ျခင္း၊ အသည္းကင္ဆာ ျဖစ္ျခင္း၊ ေက်ာက္ကပ္ ကင္ဆာ ျဖစ္ျခင္းတုိ႔ ျဖစ္ပြားေစႏိုင္ ေၾကာင္း သိရသည္။

အစားအစာမ်ား ေရြးခ်ယ္ စားသံုးရာတြင္ ျပည့္စံုေသာ အခ်က္အလက္၊ ႀကိဳတင္ သတိေပးခ်က္၊ အစိုးရ အသိအမွတ္ျပဳ အဖြဲ႕အစည္း၊ ဓာတ္ခြဲခန္း အသိအမွတ္ျပဳ လက္မွတ္မ်ား ပါရွိမွသာလွ်င္ လံုၿခံဳစိတ္ ခ်ရမည္ျဖစ္သည္။ ထို႔ျပင္ မိုးတြင္းကာလ တြင္ျဖစ္သျဖင့္ အမွည့္လြန္ သစ္သီးမ်ား၊ ယင္နားစာမ်ား၊ အဖံုး အကာမဲ့ အစားအစာမ်ား လက္အိတ္ မစြပ္ဘဲ ညစ္ေပေသာ လက္ျဖင့္ အစားအစာ မ်ားကို ကိုင္တြယ္ ေရာင္းခ်ျခင္း၊ တစ္ကိုယ္ေရ သန္႔ရွင္းမႈ မရွိဘဲ ေရာင္းခ်သည့္ ေနရာမ်ား၊ သန္႔ရွင္းမႈ မရွိသည့္ ဆုိင္မ်ားမွ မုန္႔မ်ား ဝယ္ယူ စားသံုးျခင္း မျပဳရန္ တို႔ကို လုပ္ေဆာင္ သင့္ေၾကာင္း ကုန္သြယ္မႈ ျမႇင့္တင္ေရးႏွင့္ စားသံုးသူေရးရာ ဦးစီးဌာန ထုတ္ျပန္ခ်က္မ်ား အရ သိရသည္။

ကုန္ပစၥည္း တစ္ခုခ်င္းစီ တြင္ ေဖာ္ျပရမည့္ Labeling (၁၇)ခ်က္ ပါဝင္ရန္ လိုအပ္ၿပီး စားသံုးသူ အကာအကြယ္ ေပးေရး၊ ဥပေဒအခန္း(၇)၊ ပုဒ္မ(၈)၊ ပုဒ္မခြဲ(ဂ)တြင္ ေဖာ္ျပထားေသာ Labeling (၁၇)ခ်က္မွ မိမိ ကုန္ပစၥည္းႏွင့္ သက္ဆိုင္သည့္ အခ်က္မ်ား မပါရွိသည့္ ကုန္စည္ တို႔ကို ထုတ္လုပ္ျခင္း၊ ေရာင္းဝယ္ျခင္း တို႔ မျပဳလုပ္ရဟု ကုန္သြယ္မႈ ျမႇင့္တင္ေရးႏွင့္ စားသံုးသူ ေရးရာ ဦးစီးဌာနမွ ထုတ္ျပန္ခ်က္ တြင္ ပါရွိေၾကာင္း သိရသည္။

#Yadanarpondaily

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page