www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Tuesday, September 8, 2015

အေထြေထြ ကုန္က်စရိတ္ျမင့္တက္ လာျခင္းေၾကာင့္ ႐ုိးရာစားေသာက္ကုန္ လုပ္ငန္းမ်ား ရပ္တည္ရန္ ခက္ခဲလာ



စစ္ကုိင္း ၊ ၈-၉-၂၀၁၅

အေထြေထြ ကုန္က် စရိတ္မ်ား ျမင့္တက္လာမႈ၊ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံမွ တင္သြင္း လာေသာ ထုပ္ပိုးပံု အျမင္လွၿပီး ဓာတုေဗဒ ဆိုးေဆး၊ အနံ႔၊ အရသာ မ်ားျဖင့္ ထုတ္လုပ္ ထားေသာ အရည္အေသြးနိမ့္ အႏၲရာယ္ရွိ တန္ဖိုးနည္း စားေသာက္ကုန္ မ်ားကို မယွဥ္ႏိုင္ ျခင္းေၾကာင့္ ျမန္မာ့႐ိုးရာ မုန္႔ပဲသေရစာ ထုတ္လုပ္ေသာ မိသားစု တစ္ပိုင္တစ္ႏိုင္ လုပ္ငန္းငယ္မ်ား ေရရွည္ ရပ္တည္ႏုိင္ရန္ ခက္ခဲ လာေၾကာင္း သိရသည္။

ျမန္မာ့႐ိုးရာ စားေသာက္ကုန္ အမ်ားစုမွာ လယ္ယာ ဥယ်ာဥ္ၿခံေျမ မ်ားမွ ထြက္ရွိေသာ သဘာဝ သီးႏွံ ကုန္ၾကမ္းမ်ား၊ သမား႐ိုးက် နည္းအတိုင္း ေမြးျမဴ ထားေသာ တိရစၧာန္ထြက္ ပစၥည္းမ်ားကို အေျခခံၿပီး မိ႐ိုးဖလာ နည္းစနစ္ အတိုင္း ျပဳလုပ္ ေရာင္းခ်ေသာ မုန္႔ပဲသေရစာ ႏွင့္ စားေသာက္ကုန္ မ်ားျဖစ္ ၾကေၾကာင္း၊ လုပ္ငန္းမ်ား မွာလည္း မိသားစု တစ္ပိုင္တစ္ႏုိင္ သာ လုပ္ကိုင္ၾကၿပီး အနည္းငယ္ လုပ္ငန္းႀကီး ပါမွ မိမိတို႔ အိမ္နီးခ်င္း မ်ားကို ေခၚယူ လုပ္ကိုင္ ေစေသာ လုပ္ငန္းမ်ား ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။

အထူးသျဖင့္ ယခု ႏွစ္ပိုင္း၌ ကုန္ၾကမ္းေစ်းမ်ား သိသာစြာ ျမင့္တက္ လာေၾကာင္း၊ ကုလားပဲမႈန္႔ ၂၅ ပိႆာ တစ္အိတ္လွ်င္ ေငြက်ပ္ ငါးေသာင္း ငါးေထာင္ ေပးရၿပီး အာလူးသီးမွာ တစ္ပိႆာ ေငြက်ပ္ တစ္ေထာင္ထိ ေရာက္ခဲ့ေၾကာင္း၊ ယခင္က ေစ်းသက္သာ ေသာ ေညာင္ပင္ဝန္း ရြာမွ ထြက္သည့္ ခြံစိမ္း ငွက္ေပ်ာသီး ပင္လွ်င္ ငွက္ေပ်ာၿခံမ်ား ေရနစ္ျမဳပ္ မႈေၾကာင့္ ေစ်းႏွစ္ဆခန္႔ တက္ခဲ့ေၾကာင္း၊ ယခုရက္ပိုင္း ငွက္ေပ်ာ တစ္ခုိင္လွ်င္ ေငြက်ပ္ ၄၅ဝဝ ထိေပးဝယ္ ေနရေၾကာင္း၊ မုန္႔ေၾကာ္ စားဆီေစ်းမွာ ၁ဝ ပိႆာတစ္ပံုး လွ်င္ ေငြက်ပ္ ၁၆၅ဝဝ ရွိသျဖင့္ ခံသာ ေသးေသာ္လည္း ထင္းေစ်းမွာ လြန္စြာျမင့္ၿပီး ရွားလာေၾကာင္း၊ ထင္း ေထာ္လာဂ်ီ တစ္စီးလွ်င္ ေငြက်ပ္ ငါးေသာင္းခန္႔ ရွိၿပီး ရွားသားကဲ့သို႔ ထင္းအသား ေကာင္းလွ်င္ ေစ်းပိုေပး ရေၾကာင္း၊ ထိုသို႔ အစစ အရာရာ ေစ်းတက္ ေသာ္လည္း ထုတ္လုပ္သည့္ မုန္႔မွာ ေစ်းတက္ယူ၍ မရေၾကာင္း၊ ထိုသို႔ ကုန္ၾကမ္းေစ်းမ်ား တက္လာသျဖင့္ တြက္ေျခ မကိုက္ေသာ္လည္း ၄င္းတုိ႔၏ မုန္႔ အရည္အေသြး ကို အထိအခိုက္ မခံေၾကာင္း၊ အုန္းေတာ ေက်းရြာမွ ထြက္ရွိေသာ မုန္႔မ်ဳိးစံုမွာ စစ္ကိုင္း၊ မႏၲေလးၿမိဳ႕တို႔ရွိ ေစ်းႀကီးမ်ားသို႔ ေဖာက္သည္ေပး ရ႐ံုသာမက အုန္းေတာရြာ သို႔ ေရာက္သူတုိင္း၊ ျဖတ္သြားေသာ ကားတိုင္းက ဝယ္ယူအားေပး ၾကေၾကာင္း၊ ထို႔ေၾကာင့္ ႐ိုးရာ မုန္႔မ်ဳိးစံု ထုတ္လုပ္ေသာ လုပ္ငန္းငယ္မ်ား ေရရွည္ ရပ္တည္ ႏုိင္ရန္အတြက္ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံမွ တင္သြင္း လာေသာ စားသံုးသူ မ်ားကုိ အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစသည့္ မုန္႔မ်ားကို စစ္ေဆးတားျမစ္ ေပးသင့္ေၾကာင္း ၄င္းတို႔က ဆက္လက္ ေျပာျပ၍ သိရသည္။ (၁၇၄)

ရတနာပံုေန႔စဥ္ ၊ စာ(၅)

#Yadanarpondaily

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page