ျပင္ဦးလြင္ ၊ ၂-၆-၂၀၁၅
ခ်င္းေတာင္၊ ေတာင္ႀကီး၊ ကေလာ၊ ရပ္ေစာက္၊ ေနာင္ခ်ဳိ၊ ျပင္ဦးလြင္ စသည့္ ေတာင္ေပၚ ေဒသထြက္ သီးႏွံမ်ားျဖစ္သည့္ စေတာ္ဘယ္ရီ၊ လိေမၼာ္၊ ေထာပတ္သီး တို႔ကို လူသိမ်ားၿပီး ႀကိဳက္ႏွစ္သက္စြာ စားသံုးေနၾက ေသာ္လည္း ေတာင္ေပၚ ေဒသထြက္ သီးႏွံတစ္မ်ဳိး ျဖစ္သည့္ သၾကားသီး ကိုမူ စားသံုးသူ အလြန္ နည္းပါးေၾကာင္း သိရသည္။
သၾကားသီးပင္ သည္ ႏွစ္ရွည္ အပင္ႀကီး တစ္မ်ဳိးျဖစ္ၿပီး ေပ ၂ဝ ေက်ာ္မွ ၃ဝ ေက်ာ္ထိ ျမင့္မားသည္။ အလံုး အရြယ္အစားမွာ မာလကာသီး အရြယ္အစားမွ် ရွိ၍ မိုးဦးက် ရာသီတြင္ တစ္ပင္လံုး ျပြတ္ခဲေနေအာင္ သီးတတ္သည္။
ေတာင္ေပၚသီးႏွံ ျဖစ္သည့္ ေထာပတ္သီးကို ႏြားႏို႔မွရရွိ ထုတ္လုပ္ထားေသာ ေထာပတ္ႏွင့္ အသြင္သဏၭာန္ တူညီေသာေၾကာင့္ လြယ္လြယ္ ကူကူပင္ ေထာပတ္သီး ဟု ေခၚယူလိုက္ သကဲ့သို႔ သၾကား သီးကိုလည္း အလြန္ခ်ဳိသည့္ အရသာ ရွိေသာ သၾကားႏွင့္ တင္စားကာ ေခၚယူလိုက္ျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
အမွန္ပင္ သၾကားသီးသည္ အလြန္ခ်ဳိလြန္း သျဖင့္ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္သူ နည္းပါးၿပီး အပင္ေပၚ၌ မမွည့္မီပင္ အသီး အတြင္း၌ ပိုးဝင္ျခင္းမ်ား ျဖစ္ေပၚေလ့ ရွိၾကသည္။ အိမ္ၿခံဝင္းမ်ား အတြင္း အေလ့က် ေပါက္ပင္ဟု ေခၚဆိုႏိုင္ၿပီး ျပဳစု ထိန္းသိမ္း ေစာင့္ေရွာက္ စရာမလိုေပ။ ေတာင္ေပၚ ေဒသရွိ အိမ္ၿခံဝင္းမ်ား၊ ဘုန္းေတာ္ႀကီး ေက်ာင္းမ်ား၊ ဌာနဆိုင္ရာ ေျမဧရိယာ မ်ားႏွင့္ လမ္းေဘးတို႔တြင္ အရိပ္ရေအာင္ ႏွင့္ သၾကားပင္ဟု အမည္ေခၚဆို ႏိုင္ရန္သာ စိုက္ပ်ဳိး ထားၾက၍ စားသံုးျခင္း မရွိၾကေပ။
ထို႔ေၾကာင့္လည္း ေတာင္ေပၚ ေဒသထြက္ သၾကားသီး မ်ားသည္ နာမည္ ေက်ာ္ၾကားျခင္း လည္းမရွိ၊ ေစ်းကြက္ အတြင္းတြင္လည္း ထိုးေဖာက္ ေနရာယူ ထားႏိုင္ျခင္း မရွိေပ။ သို႔ေသာ္လည္း သၾကားပင္ မ်ားသည္ ႏွစ္စဥ္ အခ်ိန္တန္လွ်င္ ေဝေဝဆာဆာ သီးပြင့္ေနၿမဲ ျဖစ္ေနသည္။ သၾကားသီးသည္ ခ်ဳိလြန္းေသာ အရသာ ရွိေသာေၾကာင့္ လူႀကိဳက္နည္းျခင္း၊ ပိုးက်ျခင္းတုိ႔ ျဖစ္ေပၚလ်က္ ရွိေနေသာ္လည္း မည္သူကမွ် စားသံုးႏိုင္ရန္ စမ္းသပ္ တီထြင္ျခင္း၊ သုေတသန ျပဳလုပ္ျခင္းတို႔ ယေန႔ခ်ိန္ထိ ျပဳလုပ္ႏိုင္ျခင္း မရွိေသးေပ။
ႏွစ္စဥ္ႏွစ္တိုင္း အသီးမ်ား ေဝဆာ ေအာင္ျမင္စြာ သီးတတ္သည့္ သၾကားသီးကို လူအမ်ား ႀကိဳက္ႏွစ္သက္စြာ စားသံုးလာၾက ေစရန္ တီထြင္ ႀကံဆ၍ စားသံုးကုန္အျဖစ္ ထုတ္လုပ္ လာႏိုင္မည္ ဆိုပါက ေဒသထြက္ကုန္ သီးႏွံတစ္မ်ဳိး တုိးလာမည္ ျဖစ္ၿပီး လုပ္ငန္းအသစ္ တစ္ရပ္ကိုလည္း ထပ္မံလုပ္ေဆာင္ မည္ျဖစ္၍ ေဒသတြင္း ဝင္ေငြ တိုးပြားလာႏိုင္မည္ ျဖစ္ေၾကာင္း ၿမိဳ႕ခံတစ္ဦး ၏ ေျပာျပခ်က္ အရ သိရသည္။(၁၆၅)
#Yadanarpondaily
No comments:
Post a Comment