ဆန္ျပဳတ္ေသာက္ျခင္းျဖင့္ အစာအိမ္ေရာဂါ သက္သာေစႏုိင္
ၾကည္ျမင့္လြင္ (မုျဒာ)
ျမတ္စြာ ဘုရားရွင္ လက္ထက္က ဓာတ္ေလးပါး မညီမွ်သျဖင့္ ေရာဂါ ေဝဒနာခံစား ရေသာ ရဟန္းေတာ္မ်ားကို ယာဂု (ေခၚ) ဆန္ျပဳတ္ ရည္က်ဲ ေသာက္သံုး ေစျခင္းျဖင့္ သက္သာ ေစသည္ဟု က်မ္းဂန္ မ်ားတြင္ ဖတ္႐ႈ မွတ္သားရသည္။ ရဟန္ေတာ္မ်ား ေတာရ က်င့္သံုးေသာ အခါ ဓာတ္မွ်၍ က်န္းမာေပါ့ပါး ေရာဂါ မမ်ားေအာင္ ဘုရားရွင္ ခြင့္ျပဳ ေတာ္မူသည့္ ဆန္ျပဳတ္ရည္ က်ဲကို ''ယမန္းရည္'' ဟုလည္း ေခၚသည္။
ယာဂု ယမန္းရည ္တြင္ (၁) ပဲေနာက္ (၂) ႏွမ္း (၃) ဆန္လံုးတီး ဟူ၍ (၃)မ်ဳိး ပါဝင္သည္။ ၄င္း (၃)မ်ဳိးကို ဆတူေရာစပ္ၿပီး လက္တစ္ဆုပ္ စာကို ေရႏွစ္ခြက္ျဖင့္ က်ဳိေသာက္ျခင္း အားျဖင့္ ရဟန္းေတာ္ မ်ားတြင္ ဓာတ္ငါးပါး မွ်တကာ ဆီးမ်ား၊ ေခြၽးထြက္၊ ဓာတ္မွန္၊ ေလသက္ ျဖစ္သည္ ဟု သဘာဝဓမၼ အလင္းျပက်မ္း တြင္ ဖတ္႐ႈရသည္။
ယခုေခတ္တြင္ ရဟန္းသံဃာ မ်ားကို နံနက္ အ႐ုဏ္ဆြမ္းစား ပင့္ေသာ အခါ ေကာ္ဖီ၊ အခ်ဳိရည္ႏွင့္ မုန္႔မ်ား ကပ္ျခင္းထက္ ယာဂု ဆန္ျပဳတ္ရည္က်ဲ ကပ္ျခင္းက ပို၍ အက်ဳိးမ်ား သည္ဟု ဆရာေတာ္ တစ္ပါးက မိန္႔ၾကား ဖူးသည္။ အ႐ုဏ္ဆြမ္း မစားမီ ဆန္ျပဳတ္ရည္က်ဲ ေသာက္ျခင္း အက်ဳိးမွာ အစာအိမ္ က်ဥ္းေနသည္ကို က်ယ္လာေစၿပီး ဝမ္းမီးကို ႏိႈးဆြေပးရာ ေရာက္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ေကာ္ဖီ ေသာက္ျခင္းထက္ ပိုေကာင္းမည္ ဟု ယူဆျခင္း ျဖစ္ႏိုင္သည္။
စာေရးသူ၏ ဖခင္ နယ္ သတင္းေထာက္ႀကီး သည္ အစာအိမ္ ေလနာ ဗိုက္ေအာင့္ေရာဂါ ကို ႏွစ္ရွည္ၾကာ ခံစားခဲ့ရရာ မုန္႔လုပ္ ေဆာ္ဒါကို ေဆးအျဖစ္ ေသာက္ခဲ့ရသည့္ အေျခအေနသို႔ ေရာက္ခဲ့သည္။ ေနာက္ဆံုးတြင္ စာေရးသူ ၏ မိခင္ႀကီးက နံနက္ေစာေစာ အိပ္ရာထ ခ်ိန္တြင္ ဆန္ျပဳတ္ရည္က်ဲ ကို ေန႔စဥ္မွန္မွန္ ျပဳတ္တိုက္ရာမွ တစ္လခြဲခန္႔ အၾကာတြင္ အစာအိမ္ ေရာဂါ သက္သာ ေပ်ာက္ကင္း ခဲ့သည္ကို အမွတ္ရ ေနပါ ေသးသည္။
အစာအိမ္ ေလနာေရာဂါ ခံစားရ သူမ်ားသည္ စားခ်ိန္ ေသာက္ခ်ိန္ မမွန္သူမ်ား၊ အပူ၊ အစပ္၊ အခ်ဥ္ အရသာမ်ားကို ႏွစ္သက္၍ လြန္ကဲစြာ စားသံုးသူမ်ား၊ အရက္ေသစာ ေသာက္သံုးေသာ အခါ အစာမရွိဘဲ ေသာက္သံုးသူမ်ား၊ အဆီျဖင့္ ၾကြပ္ေအာင္ ေၾကာ္သည့္ အေၾကာ္အေလွာ္ စားသံုးသူမ်ား၊ မီးျဖင့္ကင္သည့္ အကင္မ်ားကို ေန႔စဥ္ စားသံုးသူမ်ား၊ အစာမေျခ သည့္ ညဥ့္နက္ခ်ိန္တြင္ အစာ စားေသာက္ သူမ်ားတြင္ ျဖစ္ေလ့ရွိသည္။
ယခုေခတ္တြင္ ကေလးသူငယ္မ်ား တြင္ပါ အစာအိမ္ ေရာဂါ အျဖစ္မ်ား လာသျဖင့္ ေလ့လာၾကည့္ရာ ရယ္ဒီမိတ္ ေခၚ အသင့္စား ႏိုင္သည့္ အစာမ်ား၊ မုန္႔မ်ားကို စားေသာက္ ၾကျခင္း၊ အစာ စားခ်ိန္တြင္ အခ်ဳိရည္ဘူး၊ အေအးမ်ား ေသာက္သံုးၾက သျဖင့္ အစာအိမ္မွာ ဝမ္းမီးပ်က္ၿပီး အစာမေၾက ေရာဂါရလာျခင္း ျဖစ္သည္။ ဓာတုေဗဒ ဆိုးေဆး၊ အေရာင္ ဆိုးေဆးမ်ားကို ကေလးမ်ား စားခ်င္ေအာင္ အစားအေသာက္ မ်ားတြင္ ထည့္ျခင္း ေၾကာင့္လည္း အစာအိမ္ေရာင္ ေရာဂါ ရႏိုင္သည္။
အစာအိမ္ ေရာဂါသည္ ၿမိဳ႕ႀကီးျပႀကီး လူေန ထူထပ္သည့္ ေနရာမ်ားတြင္ ျဖစ္ပြားမႈႏႈန္း ပို၍မ်ားသည္။ သဘာဝ မဟုတ္သည့္ ျပဳျပင္ ထားေသာ အစာမ်ားကို နံနက္ အိပ္ရာထခ်ိန္တြင္ စားေသာက္ျခင္းမွ လံုးဝ ေရွာင္ၾကဥ္ၿပီး ဆန္ျပဳတ္ရည္က်ဲ တစ္ခြက္ကို ေန႔စဥ္မွန္မွန္ ေသာက္ေပး ျခင္းျဖင့္ အစာအိမ္ က်န္းမာ ေစႏိုင္ေၾကာင္း တင္ျပ လိုက္ရ ေပသည္။
#Yadanarpondaily
ၾကည္ျမင့္လြင္ (မုျဒာ)
ျမတ္စြာ ဘုရားရွင္ လက္ထက္က ဓာတ္ေလးပါး မညီမွ်သျဖင့္ ေရာဂါ ေဝဒနာခံစား ရေသာ ရဟန္းေတာ္မ်ားကို ယာဂု (ေခၚ) ဆန္ျပဳတ္ ရည္က်ဲ ေသာက္သံုး ေစျခင္းျဖင့္ သက္သာ ေစသည္ဟု က်မ္းဂန္ မ်ားတြင္ ဖတ္႐ႈ မွတ္သားရသည္။ ရဟန္ေတာ္မ်ား ေတာရ က်င့္သံုးေသာ အခါ ဓာတ္မွ်၍ က်န္းမာေပါ့ပါး ေရာဂါ မမ်ားေအာင္ ဘုရားရွင္ ခြင့္ျပဳ ေတာ္မူသည့္ ဆန္ျပဳတ္ရည္ က်ဲကို ''ယမန္းရည္'' ဟုလည္း ေခၚသည္။
ယာဂု ယမန္းရည ္တြင္ (၁) ပဲေနာက္ (၂) ႏွမ္း (၃) ဆန္လံုးတီး ဟူ၍ (၃)မ်ဳိး ပါဝင္သည္။ ၄င္း (၃)မ်ဳိးကို ဆတူေရာစပ္ၿပီး လက္တစ္ဆုပ္ စာကို ေရႏွစ္ခြက္ျဖင့္ က်ဳိေသာက္ျခင္း အားျဖင့္ ရဟန္းေတာ္ မ်ားတြင္ ဓာတ္ငါးပါး မွ်တကာ ဆီးမ်ား၊ ေခြၽးထြက္၊ ဓာတ္မွန္၊ ေလသက္ ျဖစ္သည္ ဟု သဘာဝဓမၼ အလင္းျပက်မ္း တြင္ ဖတ္႐ႈရသည္။
ယခုေခတ္တြင္ ရဟန္းသံဃာ မ်ားကို နံနက္ အ႐ုဏ္ဆြမ္းစား ပင့္ေသာ အခါ ေကာ္ဖီ၊ အခ်ဳိရည္ႏွင့္ မုန္႔မ်ား ကပ္ျခင္းထက္ ယာဂု ဆန္ျပဳတ္ရည္က်ဲ ကပ္ျခင္းက ပို၍ အက်ဳိးမ်ား သည္ဟု ဆရာေတာ္ တစ္ပါးက မိန္႔ၾကား ဖူးသည္။ အ႐ုဏ္ဆြမ္း မစားမီ ဆန္ျပဳတ္ရည္က်ဲ ေသာက္ျခင္း အက်ဳိးမွာ အစာအိမ္ က်ဥ္းေနသည္ကို က်ယ္လာေစၿပီး ဝမ္းမီးကို ႏိႈးဆြေပးရာ ေရာက္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ေကာ္ဖီ ေသာက္ျခင္းထက္ ပိုေကာင္းမည္ ဟု ယူဆျခင္း ျဖစ္ႏိုင္သည္။
စာေရးသူ၏ ဖခင္ နယ္ သတင္းေထာက္ႀကီး သည္ အစာအိမ္ ေလနာ ဗိုက္ေအာင့္ေရာဂါ ကို ႏွစ္ရွည္ၾကာ ခံစားခဲ့ရရာ မုန္႔လုပ္ ေဆာ္ဒါကို ေဆးအျဖစ္ ေသာက္ခဲ့ရသည့္ အေျခအေနသို႔ ေရာက္ခဲ့သည္။ ေနာက္ဆံုးတြင္ စာေရးသူ ၏ မိခင္ႀကီးက နံနက္ေစာေစာ အိပ္ရာထ ခ်ိန္တြင္ ဆန္ျပဳတ္ရည္က်ဲ ကို ေန႔စဥ္မွန္မွန္ ျပဳတ္တိုက္ရာမွ တစ္လခြဲခန္႔ အၾကာတြင္ အစာအိမ္ ေရာဂါ သက္သာ ေပ်ာက္ကင္း ခဲ့သည္ကို အမွတ္ရ ေနပါ ေသးသည္။
အစာအိမ္ ေလနာေရာဂါ ခံစားရ သူမ်ားသည္ စားခ်ိန္ ေသာက္ခ်ိန္ မမွန္သူမ်ား၊ အပူ၊ အစပ္၊ အခ်ဥ္ အရသာမ်ားကို ႏွစ္သက္၍ လြန္ကဲစြာ စားသံုးသူမ်ား၊ အရက္ေသစာ ေသာက္သံုးေသာ အခါ အစာမရွိဘဲ ေသာက္သံုးသူမ်ား၊ အဆီျဖင့္ ၾကြပ္ေအာင္ ေၾကာ္သည့္ အေၾကာ္အေလွာ္ စားသံုးသူမ်ား၊ မီးျဖင့္ကင္သည့္ အကင္မ်ားကို ေန႔စဥ္ စားသံုးသူမ်ား၊ အစာမေျခ သည့္ ညဥ့္နက္ခ်ိန္တြင္ အစာ စားေသာက္ သူမ်ားတြင္ ျဖစ္ေလ့ရွိသည္။
ယခုေခတ္တြင္ ကေလးသူငယ္မ်ား တြင္ပါ အစာအိမ္ ေရာဂါ အျဖစ္မ်ား လာသျဖင့္ ေလ့လာၾကည့္ရာ ရယ္ဒီမိတ္ ေခၚ အသင့္စား ႏိုင္သည့္ အစာမ်ား၊ မုန္႔မ်ားကို စားေသာက္ ၾကျခင္း၊ အစာ စားခ်ိန္တြင္ အခ်ဳိရည္ဘူး၊ အေအးမ်ား ေသာက္သံုးၾက သျဖင့္ အစာအိမ္မွာ ဝမ္းမီးပ်က္ၿပီး အစာမေၾက ေရာဂါရလာျခင္း ျဖစ္သည္။ ဓာတုေဗဒ ဆိုးေဆး၊ အေရာင္ ဆိုးေဆးမ်ားကို ကေလးမ်ား စားခ်င္ေအာင္ အစားအေသာက္ မ်ားတြင္ ထည့္ျခင္း ေၾကာင့္လည္း အစာအိမ္ေရာင္ ေရာဂါ ရႏိုင္သည္။
အစာအိမ္ ေရာဂါသည္ ၿမိဳ႕ႀကီးျပႀကီး လူေန ထူထပ္သည့္ ေနရာမ်ားတြင္ ျဖစ္ပြားမႈႏႈန္း ပို၍မ်ားသည္။ သဘာဝ မဟုတ္သည့္ ျပဳျပင္ ထားေသာ အစာမ်ားကို နံနက္ အိပ္ရာထခ်ိန္တြင္ စားေသာက္ျခင္းမွ လံုးဝ ေရွာင္ၾကဥ္ၿပီး ဆန္ျပဳတ္ရည္က်ဲ တစ္ခြက္ကို ေန႔စဥ္မွန္မွန္ ေသာက္ေပး ျခင္းျဖင့္ အစာအိမ္ က်န္းမာ ေစႏိုင္ေၾကာင္း တင္ျပ လိုက္ရ ေပသည္။
#Yadanarpondaily
No comments:
Post a Comment