ထမင္းစားၿပီး ေရခ်ိဳးျခင္း အျပစ္
ၾကည္ျမင့္လြင္ (မုျဒာ)
ေရွးက လူႀကီးမ်ားသည္ ထမင္းစားၿပီး ေရမခ်ဳိးရ၊ ခ်ဳိးလွ်င္ ေရဖ်ဥ္းစြဲ တတ္သည္ဟု ေျပာေလ့ ရွိၾကသည္။ ေရဖ်ဥ္း ဆိုသည္မွာ ဝမ္းဗိုက္ႀကီး ေဖာင္းလာၿပီ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္သည္ ကဲ့သို႔ စူထြက္လာျခင္း ျဖစ္သည္။ အသည္းေျခာက္ ေရာဂါသည္ မ်ားသည္ ေရဖ်ဥ္းစြဲ ေရာဂါျဖစ္ေလ့ ရွိသည္။ ဝမ္းဗိုက္ အေရျပားကို ေဖာက္ၿပီး ပိုက္ျဖင့္စုပ္ယူလွ်င္ အရည္မ်ား ထြက္က်လာေလ့ ရွိသည္။ အရက္သမား မ်ားတြင္ ႏွစ္ရွည္ၾကာ ေသာအခါ ေရဖ်ဥ္းစြဲ လာတတ္သည္။
႐ိုးရာ ေဆးပညာ အျမင္အရ ထမင္းစားၿပီး ေရခ်ဳိးလွ်င္ ေရဖ်ဥ္း စြဲတတ္သည္ ဆိုျခင္းမွာ မမွန္ကန္ပါ။ သို႔ေသာ္ မျပဳလုပ္ သင့္ေသာ အေလ့ျဖစ္သည္။ အစာမေၾက ေရာဂါ ရႏိုင္သည္။ ဝမ္းမီးေခၚ သက္ေစာင့္ဓာတ္ မီးသည္ အစာ ေခ်ခ်က္ရန္ အားယူ ေနခ်ိန္တြင္ ေရေလာင္း ခ်သျဖင့္ အားပ်က္သြားၿပီး ဝမ္းမီးၿငိမ္း သြားႏိုင္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ထမင္း (သို႔မဟုတ္) အစား အေသာက္ အဝစားၿပီး ခ်ိန္တြင္ ေရခ်ဳိးျခင္းမွာ မသင့္ေပ။
စာေရးသူ ငယ္စဥ္က ေပါင္မုန္႔ဖိုတြင္ အလုပ္လုပ္ ေသာ လူဝႀကီး တစ္ဦးကို ေတြ႕ဖူးသည္။ သူသည္ ပူေသာမီးဖို အနီးတြင္ အလုပ္လုပ္ ရသျဖင့္ အၿမဲအက်ႌခြၽတ္ ႏွင့္ေနသည္။ အစားကိုလည္း အဝအၿပဲ စားေလ့ရွိသူ ျဖစ္သည္။ ေရကို တစ္ေန႔ငါးႀကိမ္ ခ်ဳိးသည္ဟု ဆိုသည္။ အပူဒဏ္ကို မခံႏိုင္၍ ေရခ်ဳိးသည္ဟု ဆိုသည္။ ထမင္းမစားမီ ေရခ်ဳိးသည္။ ထမင္းစားၿပီး ေနာက္တြင္လည္း ေရခ်ဳိးေလ့ ရွိသည္။ သူသည္ ေရဖ်ဥ္းစြဲေရာဂါ မျဖစ္ေသာ္လည္း မၾကာေသးေသာ အခ်ိန္က ၾကားသိ ရသည္မွာ ေနပူခ်ိန္တြင္ ထမင္းစားၿပီးေနာက္ ေရခ်ဳိးၿပီး မူးလဲက် သြားသည္။ ေဆး႐ံုတြင္ ဦးေႏွာက္ ေသြးေၾကာေပါက္ ေရာဂါျဖင့္ ေသဆံုး သြားသည္ဟု သိရသည္။
ထမင္းအဝ စားၿပီးလွ်င္ အစာအိမ္မွ ဝမ္းမီးေတာက္ သျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္တြင္ ပူေလာင္လာေလ့ ရွိသည္။ ေရငတ္လာေလ့ ရွိသည္။ အပူ အထက္ျပန္ေသာ အခါ ေခြၽးမ်ား ထြက္လာေလ့ ရွိသည္။ ထိုအခ်ိန္တြင္ ေရခ်ဳိးျခင္းေၾကာင့္
ျပာပူထဲသို႔ ေရေအး ေလာင္းခ်လွ်င္ ဝုန္းကနဲ အထက္သို႔ ျပာပူမ်ား ကန္တက္ လာသကဲ့သို႔ ေသြးေၾကာမ်ားမွ တစ္ဆင့္ အပူေငြ႕သည္ ဦးေႏွာက္ထဲ ေရာက္သည္ထိ တြန္းကန္တက္ၿပီး ဦးေႏွာက္ ေသြးေၾကာ ေပါက္ရျခင္း ျဖစ္သည္။
ေရွးက လူႀကီးမ်ားသည္ ႐ိုးရာ အယူအဆ မ်ားတြင္ ေဆးပညာ အယူအဆမ်ား၊ အေတြးအေခၚမ်ား ထည့္သြင္းထားေလ့ ရွိသည္။ ဥပမာအားျဖင့္ သားသည္အေမ (ႏို႔တိုက္မိခင္) မ်ားကို ေရမခ်ဳိးခင္ ကေလးကို ႏို႔အဝ တိုက္ရမည္။ ေရခ်ဳိးၿပီးလွ်င္ ကေလးကို ႏို႔မတိုက္ရဟု ေျပာေလ့ ရွိၾကသည္။ ထို အယူအဆမွာ မွန္ကန္သည္။ ေရမခ်ဳိးမီ ခႏၶာကိုယ္ေငြ႕ အပူအားေကာင္း ေနသျဖင့္ ႏို႔ေၾကာင္း ပြင့္သည္။ ႏ႔ိုရႊင္သည္။ ကေလး စုပ္ယူလွ်င္ ႏို႔ထြက္အား ေကာင္းသည္။ ေရခ်ဳိးၿပီးေသာ အခါ ခႏၶာကိုယ္မွ အပူေငြ႕မ်ား ထြက္သြားသည္။ အပူၿငိမ္းၿပီး အသားအေရ ေအးသြား ေသာေၾကာင့္ ႏို႔ထြက္အား မေကာင္းျဖစ္ကာ အေအးဓာတ္ေၾကာင့္ ႏို႔မရႊင္ ျဖစ္ရသည္။ ကေလး စုပ္ယူလွ်င္ ႏို႔ေကာင္းစြာ မလိုက္ေပ။ ထို႔ေၾကာင့္ ေရခ်ဳိးၿပီးလွ်င္ ႏို႔မတိုက္ရ ဟု ေျပာၾကျခင္း ျဖစ္သည္။
ျမန္မာေရွးထံုး စကားမ်ား၊ လူႀကီးသူမ စကားမ်ားသည္ အေျခအျမစ္ မရွိဘဲ ေျပာေသာ စကားမ်ား မဟုတ္ေပ။ စေလာင္းဖံုး ႏွစ္ခ်ပ္ တီးလွ်င္ က်ားႀကီး ကိုက္လိမ့္မည္ ဟူေသာ စကားသည္ ေျမအိုး၊ ေျမခြက္ သံုးေသာ ေခတ္တြင္ သံုးခဲ့ေသာ စကားျဖစ္သည္။ တစ္ခါတစ္ရံ ကေလးသူငယ္ မ်ားကို ေျခာက္လံုး၊ လွန္႔လံုး ကေလးမ်ား ထည့္ၿပီး ဆံုးမျခင္း၊ မလုပ္ေအာင္ တားျမစ္ျခင္း သေဘာ ပါသည္။ ထို႔အတူပင္ 'ထမင္းစားၿပီး ေရခ်ဳိးလွ်င္ ေရဖ်ဥ္း စြဲတတ္သည္' ဆိုေသာ ေရွးထံုးစကား မွာလည္း အစာမေၾကျခင္း ဟူေသာ စကားပင္ ျဖစ္သည္ဟု မွတ္ယူ ေနရေလသည္။ ေရခ်ဳိးျခင္းကို အခ်ိန္အခါ မေရြး မျပဳသင့္သည္ကို သတိရွိၾက ေစလိုသည္။ အေအး လြန္ကဲခ်ိန္၊ အပူ လြန္ကဲခ်ိန္၊ အစာစားၿပီး ခ်ိန္မ်ားတြင္ ေရမခ်ဳိးသင့္ေၾကာင္း တင္ျပ လိုက္ရေပသည္။
#Yadanarpondaily
ၾကည္ျမင့္လြင္ (မုျဒာ)
ေရွးက လူႀကီးမ်ားသည္ ထမင္းစားၿပီး ေရမခ်ဳိးရ၊ ခ်ဳိးလွ်င္ ေရဖ်ဥ္းစြဲ တတ္သည္ဟု ေျပာေလ့ ရွိၾကသည္။ ေရဖ်ဥ္း ဆိုသည္မွာ ဝမ္းဗိုက္ႀကီး ေဖာင္းလာၿပီ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္သည္ ကဲ့သို႔ စူထြက္လာျခင္း ျဖစ္သည္။ အသည္းေျခာက္ ေရာဂါသည္ မ်ားသည္ ေရဖ်ဥ္းစြဲ ေရာဂါျဖစ္ေလ့ ရွိသည္။ ဝမ္းဗိုက္ အေရျပားကို ေဖာက္ၿပီး ပိုက္ျဖင့္စုပ္ယူလွ်င္ အရည္မ်ား ထြက္က်လာေလ့ ရွိသည္။ အရက္သမား မ်ားတြင္ ႏွစ္ရွည္ၾကာ ေသာအခါ ေရဖ်ဥ္းစြဲ လာတတ္သည္။
႐ိုးရာ ေဆးပညာ အျမင္အရ ထမင္းစားၿပီး ေရခ်ဳိးလွ်င္ ေရဖ်ဥ္း စြဲတတ္သည္ ဆိုျခင္းမွာ မမွန္ကန္ပါ။ သို႔ေသာ္ မျပဳလုပ္ သင့္ေသာ အေလ့ျဖစ္သည္။ အစာမေၾက ေရာဂါ ရႏိုင္သည္။ ဝမ္းမီးေခၚ သက္ေစာင့္ဓာတ္ မီးသည္ အစာ ေခ်ခ်က္ရန္ အားယူ ေနခ်ိန္တြင္ ေရေလာင္း ခ်သျဖင့္ အားပ်က္သြားၿပီး ဝမ္းမီးၿငိမ္း သြားႏိုင္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ထမင္း (သို႔မဟုတ္) အစား အေသာက္ အဝစားၿပီး ခ်ိန္တြင္ ေရခ်ဳိးျခင္းမွာ မသင့္ေပ။
စာေရးသူ ငယ္စဥ္က ေပါင္မုန္႔ဖိုတြင္ အလုပ္လုပ္ ေသာ လူဝႀကီး တစ္ဦးကို ေတြ႕ဖူးသည္။ သူသည္ ပူေသာမီးဖို အနီးတြင္ အလုပ္လုပ္ ရသျဖင့္ အၿမဲအက်ႌခြၽတ္ ႏွင့္ေနသည္။ အစားကိုလည္း အဝအၿပဲ စားေလ့ရွိသူ ျဖစ္သည္။ ေရကို တစ္ေန႔ငါးႀကိမ္ ခ်ဳိးသည္ဟု ဆိုသည္။ အပူဒဏ္ကို မခံႏိုင္၍ ေရခ်ဳိးသည္ဟု ဆိုသည္။ ထမင္းမစားမီ ေရခ်ဳိးသည္။ ထမင္းစားၿပီး ေနာက္တြင္လည္း ေရခ်ဳိးေလ့ ရွိသည္။ သူသည္ ေရဖ်ဥ္းစြဲေရာဂါ မျဖစ္ေသာ္လည္း မၾကာေသးေသာ အခ်ိန္က ၾကားသိ ရသည္မွာ ေနပူခ်ိန္တြင္ ထမင္းစားၿပီးေနာက္ ေရခ်ဳိးၿပီး မူးလဲက် သြားသည္။ ေဆး႐ံုတြင္ ဦးေႏွာက္ ေသြးေၾကာေပါက္ ေရာဂါျဖင့္ ေသဆံုး သြားသည္ဟု သိရသည္။
ထမင္းအဝ စားၿပီးလွ်င္ အစာအိမ္မွ ဝမ္းမီးေတာက္ သျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္တြင္ ပူေလာင္လာေလ့ ရွိသည္။ ေရငတ္လာေလ့ ရွိသည္။ အပူ အထက္ျပန္ေသာ အခါ ေခြၽးမ်ား ထြက္လာေလ့ ရွိသည္။ ထိုအခ်ိန္တြင္ ေရခ်ဳိးျခင္းေၾကာင့္
ျပာပူထဲသို႔ ေရေအး ေလာင္းခ်လွ်င္ ဝုန္းကနဲ အထက္သို႔ ျပာပူမ်ား ကန္တက္ လာသကဲ့သို႔ ေသြးေၾကာမ်ားမွ တစ္ဆင့္ အပူေငြ႕သည္ ဦးေႏွာက္ထဲ ေရာက္သည္ထိ တြန္းကန္တက္ၿပီး ဦးေႏွာက္ ေသြးေၾကာ ေပါက္ရျခင္း ျဖစ္သည္။
ေရွးက လူႀကီးမ်ားသည္ ႐ိုးရာ အယူအဆ မ်ားတြင္ ေဆးပညာ အယူအဆမ်ား၊ အေတြးအေခၚမ်ား ထည့္သြင္းထားေလ့ ရွိသည္။ ဥပမာအားျဖင့္ သားသည္အေမ (ႏို႔တိုက္မိခင္) မ်ားကို ေရမခ်ဳိးခင္ ကေလးကို ႏို႔အဝ တိုက္ရမည္။ ေရခ်ဳိးၿပီးလွ်င္ ကေလးကို ႏို႔မတိုက္ရဟု ေျပာေလ့ ရွိၾကသည္။ ထို အယူအဆမွာ မွန္ကန္သည္။ ေရမခ်ဳိးမီ ခႏၶာကိုယ္ေငြ႕ အပူအားေကာင္း ေနသျဖင့္ ႏို႔ေၾကာင္း ပြင့္သည္။ ႏ႔ိုရႊင္သည္။ ကေလး စုပ္ယူလွ်င္ ႏို႔ထြက္အား ေကာင္းသည္။ ေရခ်ဳိးၿပီးေသာ အခါ ခႏၶာကိုယ္မွ အပူေငြ႕မ်ား ထြက္သြားသည္။ အပူၿငိမ္းၿပီး အသားအေရ ေအးသြား ေသာေၾကာင့္ ႏို႔ထြက္အား မေကာင္းျဖစ္ကာ အေအးဓာတ္ေၾကာင့္ ႏို႔မရႊင္ ျဖစ္ရသည္။ ကေလး စုပ္ယူလွ်င္ ႏို႔ေကာင္းစြာ မလိုက္ေပ။ ထို႔ေၾကာင့္ ေရခ်ဳိးၿပီးလွ်င္ ႏို႔မတိုက္ရ ဟု ေျပာၾကျခင္း ျဖစ္သည္။
ျမန္မာေရွးထံုး စကားမ်ား၊ လူႀကီးသူမ စကားမ်ားသည္ အေျခအျမစ္ မရွိဘဲ ေျပာေသာ စကားမ်ား မဟုတ္ေပ။ စေလာင္းဖံုး ႏွစ္ခ်ပ္ တီးလွ်င္ က်ားႀကီး ကိုက္လိမ့္မည္ ဟူေသာ စကားသည္ ေျမအိုး၊ ေျမခြက္ သံုးေသာ ေခတ္တြင္ သံုးခဲ့ေသာ စကားျဖစ္သည္။ တစ္ခါတစ္ရံ ကေလးသူငယ္ မ်ားကို ေျခာက္လံုး၊ လွန္႔လံုး ကေလးမ်ား ထည့္ၿပီး ဆံုးမျခင္း၊ မလုပ္ေအာင္ တားျမစ္ျခင္း သေဘာ ပါသည္။ ထို႔အတူပင္ 'ထမင္းစားၿပီး ေရခ်ဳိးလွ်င္ ေရဖ်ဥ္း စြဲတတ္သည္' ဆိုေသာ ေရွးထံုးစကား မွာလည္း အစာမေၾကျခင္း ဟူေသာ စကားပင္ ျဖစ္သည္ဟု မွတ္ယူ ေနရေလသည္။ ေရခ်ဳိးျခင္းကို အခ်ိန္အခါ မေရြး မျပဳသင့္သည္ကို သတိရွိၾက ေစလိုသည္။ အေအး လြန္ကဲခ်ိန္၊ အပူ လြန္ကဲခ်ိန္၊ အစာစားၿပီး ခ်ိန္မ်ားတြင္ ေရမခ်ဳိးသင့္ေၾကာင္း တင္ျပ လိုက္ရေပသည္။
#Yadanarpondaily
No comments:
Post a Comment