www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Monday, April 27, 2015

အစာအဆိပ္သင့္မႈ အႏၲရာယ္ သံုးဦးသံုးဖလွယ္ ဆင္ျခင္ဖြယ္


အစာအဆိပ္သင့္မႈ အႏၲရာယ္ သံုးဦးသံုးဖလွယ္ ဆင္ျခင္ဖြယ္

လူသားတုိင္းသည္ အသက္ရွည္ က်န္းမာစြာ ေနထုိင္ႏုိင္ရန္ အစာ အာဟာရကုိ ေန႔စဥ္မွီဝဲ ေနၾက ရသည္။ အာဟာရ ဆုိသည္မွာ သက္ရွိ သတၱဝါမ်ား အသက္ရွင္သန္ ေနႏုိင္ရန္ႏွင့္ ခႏၶာကုိယ္ ႀကီးထြားရန္ အတြက္ စားသံုး ေနရေသာ အစားအစာတြင္ ပါဝင္သည့္ ဓာတ္ပစၥည္း အစိတ္အပုိင္းမ်ား (nourishment) ပင္ျဖစ္သည္ ဟု သိပၸံေဝါဟာရ တြင္ အဓိပၸာယ္ ဖြင့္ဆုိ ထားသည္။

သတၱဝါတုိ႔၏ ဇီဝျဖစ္စဥ္ လုပ္ငန္းမ်ား လည္ပတ္ႏုိင္ရန္ အတြက္ စြမ္းအင္ ျဖည့္ဆည္း ေပးျခင္းႏွင့္ ဇီဝ ျဖစ္စဥ္မ်ား ေကာင္းမြန္စြာ လည္ပတ္ႏုိင္ရန္ အေထာက္အကူျပဳ ပစၥည္းမ်ား ပံ့ပုိးေပးျခင္း တုိ႔ကုိ အာဟာရဓာတ္ က ေဆာင္ရြက္ ေပးသည္။ လူတုိ႔ ေန႔စဥ္စားသံုး ေနေသာ အစာမ်ားမွာ ကာဗုိ ဟုိက္ဒရိတ္ ေခၚ ကစီဓာတ္၊ ပ႐ိုတိန္း ေခၚေသာ အသားဓာတ္ႏွင့္ အဆီဓာတ္ တုိ႔သည္ အဓိက စားသံုးရေသာ အစာမ်ား ျဖစ္သည့္အျပင္ ေရ၊ ဗီတာမင္ ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္ဆား မ်ားသည္လည္း အသင့္အတင့္ စားသံုးရေသာ အစာမ်ား ျဖစ္သည္။

ကစီဓာတ္သည္ ေန႔စဥ္လႈပ္ရွား သြားလာမႈမ်ား အပါအဝင္ ခႏၶာကုိယ္၏ ဇီဝျဖစ္စဥ္မ်ား အတြက္ အင္အားကုိ ျဖစ္ေစသည္။ အသားဓာတ္သည္ ခႏၶာကုိယ္ ႀကီးထြားျခင္း၊ ကိုယ္အဂၤါ အစိတ္အပုိင္းမ်ား တည္ေဆာက္ျခင္း ႏွင့္ ျပန္လည္ ျပဳျပင္ျခင္း တုိ႔အတြက္ လုိအပ္သည္။ ဇီဝျဖစ္စဥ္ မ်ားတြင္ လုိအပ္ေသာ အင္ဇုိင္းမ်ား အတြက္လည္း အသားဓာတ္ လုိအပ္သည္။ အဆီဓာတ္သည္ ခႏၶာကုိယ္ အတြက္ မရွိမျဖစ္ လုိအပ္ေသာ အာဟာရ ျဖစ္သည့္ အျပင္ ဆဲလ္နံရံမ်ား တည္ေဆာက္ျခင္း၊ ေဟာ္မုန္းမ်ား ထုတ္ေပးျခင္းႏွင့္ အင္အား ျဖစ္ေစျခင္း တုိ႔အတြက္ လုိအပ္သည္။ အဆီဓာတ္ကုိ အပင္မွရရွိေသာ အဆီဓာတ္ႏွင့္ တိရစာၧ န္မွ ရရွိေသာ အဆီဓာတ္ ဟူ၍ ခြဲျခား ထားသည္။

ကစီဓာတ္ကုိ ဆန္၊ ေပါင္မုန္႔၊ အာလူး၊ သၾကား၊ ပ်ားရည္၊ ယုိအမ်ဳိးမ်ဳိး တုိ႔မွ ရရွိသည္။ အသားဓာတ္ကုိ အသားအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ဥအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ႏြားႏုိ႔၊ ဒိန္ခဲႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ တုိ႔မွရသည္။ ပ႐ိုတိန္းကုိ အမုိင္ႏုိအက္စစ္ မ်ားျဖင့္ ဖြဲ႕စည္း ထားသည္။ အမုိင္ႏုိအက္စစ္ တြင္ အုပ္စုႏွစ္စု ရွိရာ ပထမအုပ္စုမွာ ခႏၶာကုိယ္တြင္ မိမိဘာသာ ထုတ္လုပ္ႏုိင္သည့္ အမုိင္ႏုိအက္စစ္ ႏွင့္ ဒုတိယအုပ္စုမွာ ခႏၶာကုိယ္တြင္ မထုတ္လုပ္ ႏုိင္သျဖင့္ လူတုိ႔ စားေသာက္ေသာ အစားအစာမွ ရယူရေသာ အမုိင္ႏုိအက္စစ္ ျဖစ္သည္။

သတၱဝါ မွန္သမွ် အသက္ရွင္ ေနႏုိင္ေရး အတြက္ အစာ အာဟာရကုိ မွီဝဲစားသံုး ၾကရသည္။ အစာ အာဟာရကုိ စားသံုးၿပီးေသာ အခါ အစာ ေခ်ခ်က္ေသာ အစိတ္အပုိင္းက ေခ်ခ်က္ၿပီး ေသြးေၾကာမ်ား အတြင္း စုပ္ယူကာ တစ္ကုိယ္လံုးသုိ႔ ပုိ႔ေဆာင္ ေပးသည္။ ထုိအခါ ဇီဝျဖစ္စဥ္မ်ား အတြက္ အာဟာရ မျဖစ္ဘဲ အဆိပ္အေတာက္ ျဖစ္ေစေသာ ဓာတ္ပစၥည္းမ်ား ပါလာလွ်င္ လူကုိ အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေတာ့သည္။

ထုိ႔ေၾကာင့္ အစာ အဆိပ္သင့္ ျခင္းေၾကာင့္ လူအမ်ား အႏၲရာယ္ မျဖစ္ေစျခင္းငွာ စားသံုးကုန္ ထုတ္လုပ္ေသာ လုပ္ငန္းရွင္မ်ား၊ သီးႏွံစုိက္ပ်ဳိး ထုတ္လုပ္သူမ်ား၊ တစ္ဆင့္ခံ ေရာင္းခ်သူမ်ား အေနျဖင့္ အထူး သတိထား လုပ္ကုိင္ၾက ရမည္ ျဖစ္သကဲ့သုိ႔ စားေသာက္ကုန္ ႏွင့္ သီးႏွံမ်ားကုိ ဝယ္ယူစားသံုး သူတုိ႔ကလည္း အႏၲရာယ္ ကင္းစြာ စားသံုးႏုိင္ေရး သတိရွိၾကရန္ အထူး လိုအပ္ေၾကာင္း ျမဝတီက ႏႈိးေဆာ္ လုိက္ရပါသည္။

( အယ္ဒီတာ့အာေဘာ္ )

#Themyawadydaily

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger