www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Tuesday, March 3, 2015

က်န္းမာေရး အေထာက္အကူျပဳ တမာရြက္ႏု


က်န္းမာေရး အေထာက္အကူျပဳ တမာရြက္ႏု

ခုိင္မီမီကုိ ( ေရစႀကိဳ )

ယခုရာသီအခ်ိန္ ေဆာင္းအကုန္ ေႏြအကူး ကာလသည္ တမာရြက္ႏု ေလးမ်ား ေပၚထြက္ခ်ိန္ ျဖစ္သည္။ အညာႏွင့္တမာ သည္ ခြဲျခား၍ မရပါ။ တမာပင္ မ်ားသည္ မ်ားေသာအားျဖင့္ အညာေျမတြင္ ေပါက္ေရာက္ တတ္ေသာ အပင္မ်ဳိး ျဖစ္သည္။ တမာရြက္တြင္ စားတမာႏွင့္ ခါးတမာဟူ၍ ႏွစ္မ်ဳိး ရွိသည္။ စားတမာသည္ ယခုရာသီတြင္ အဖူးႏွင့္ အရြက္ႏုမ်ား ေရာ၍ ထြက္သည္။ ခါးတမာသည္ စားတမာထက္ တစ္လခန္႔ေနာက္က်ၿပီးမွ ရြက္ႏု ထြက္တတ္သည္။ တမာရြက္သည္ လူတို႔၏ က်န္းမာေရးကို မ်ားစြာ အေထာက္အကူျပဳ ေသာေၾကာင့္ တမာရြက္ ေပၚခ်ိန္တြင္ စားသံုးသင့္သည္။ တမာသည္ လူတို႔ခႏၶာကိုယ္ကို အေထာက္အကူ ျပဳ႐ံုသာမက လြန္ခဲ့ေသာ ႏွစ္ေပါင္း ၄၅ဝဝ ခန္႕က တမာ႐ိုးတံ မ်ားကို သြားတိုက္တံ အျဖစ္ အသံုးျပဳ ခဲ့ၾကသည္။ ၁၉၂ဝ ျပည့္ႏွစ္မွစၿပီး တမာဆိုင္ရာ သုေတသန လုပ္ငန္းမ်ားကို အိႏၵိယ ပညာရွင္မ်ားက စတင္စမ္းသပ္ ေလ့လာခဲ့ၾကသည္။ 

၁၉၅၉  ခုႏွစ္တြင္ ဆူဒန္ႏိုင္ငံ၌ က်ဳိင္းေကာင္ ကပ္ဆိုက္ေရာက္ ေနစဥ္တြင္ ဂ်ာမန္လူမ်ဳိး ပညာရွင္ HESinrich Schm CttESrES ဆိုသူသည္ အဆိုပါႏိုင္ငံ၌ တာဝန္ထမ္းေဆာင္ ေနခ်ိန္ ျဖစ္သည္။ စိမ္းလန္းေသာ သစ္ပင္ႀကီးမ်ား၊ ယာခင္းမ်ား၊ စပါးခင္းမ်ား၊ ဂ်ဳံခင္းမ်ား အားလံုးအေပၚ ေထာင္ေပါင္း မ်ားစြာေသာ က်ဳိင္းေကာင္အုပ္ႀကီး က်ေရာက္ ဖ်က္ဆီးျခင္း ခံရသည္။ တမာပင္တန္း ေပၚသို႕ က်ဳိင္းေကာင္အုပ္ႀကီး က်ေရာက္ေသာ္လည္း တမာပင္မ်ားကို စားေသာက္ ဖ်က္ဆီးျခင္း မျပဳသည္ကို HESinrich Schm CttESrES သတိထား မိလိုက္သည္။ ထိုအခ်ိန္မွ စ၍ HESinrich Schm CttESrES ႏွင့္သူ၏ တပည့္မ်ားသည္ တမာေစ့ႏွင့္ တမာရြက္မ်ားကို ႏွစ္ေပါင္း သံုးဆယ္ခန္႕ အျပင္းအထန္ ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္ ေလ့လာခဲ့ ၾကသည္။ ၁၉၆၂ ခုႏွစ္တြင္ အိႏိၵယ သိပၸံပညာရွင္ သံုးဦးတို႔၏ စမ္းသပ္ ေလ့လာမႈမ်ား ေပၚထြက္လာ ၿပီးေနာက္ ကမၻာ့ႏိုင္ငံ အသီးသီးမွ သိပၸံပညာရွင္ မ်ား၏ တက္ၾကြေသာ တမာ သုေတသန လုပ္ငန္းမ်ားစြာ သိပၸံေလာကတြင္ ေပၚေပါက္ လာခဲ့သည္။ တမာသည္ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုး မ်ားကို ကာကြယ္ႏွိမ္နင္း ႏိုင္သည္။

၁၉၉၃ခုႏွစ္တြင္ Robert Larson ဆိုသူ အေမရိကန္ သိပၸံပညာရွင္၏ ဓာတ္ခြဲခန္းအတြင္း စမ္းသပ္မႈ တစ္ခု၌ တမာတြင္ ပါဝင္ေသာ ဓာတ္ေပါင္း တို႔သည္ HIV/ AIDS ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးမ်ား ေသေစႏိုင္သည္ကို ေတြ႕ရွိထားသည္။ တမာတြင္ ပါဝင္ေသာ ဓာတ္ေပါင္းမ်ားသည္ ဗိုင္းရပ္စ္ မ်ဳိးစိတ္ေပါင္း မ်ားစြာတို႕အေပၚ အက်ဳိး သက္ေရာက္မႈ ရွိသည္။ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးမ်ား ပြားမ်ားမႈကို ဟန္႕တားႏိုင္ျခင္း၊ ေသေက်ပ်က္စီး ေစျခင္းျဖင့္ ကာကြယ္ႏိွမ္နင္း ႏိုင္သည္။ တမာတြင္ ပါဝင္ေသာ ဓာတ္ေပါင္းတို႕သည္ ဗက္တီးရီးယား ပိုးမ်ဳိးစိတ္ မ်ားစြာတို႕အေပၚ ထင္ရွားစြာထိ ေရာက္မႈရွိသည္။ တမာတြင္ ပါဝင္ေသာ Polysappharides မ်ားသည္ ခုခံအားစနစ္ ကိုလည္း တိုးတတ္ေကာင္းမြန္ ေစသည္။ ေရတြင္ေပ်ာ္ဝင္ ႏိုင္ေသာ တမာရြက္ အဆီအႏွစ္ မ်ားသည္ ခုခံအားစနစ္တြင္ အေရးပါေသာ CD4 cERrs; haESmomlobin ႏွင့္ platEIES မ်ား တိုးတတ္လာေၾကာင္း ၁၉၉၃ ခုႏွစ္က အိႏိၵယ သိပၸံပညာရွင္ Parasad က ေတြ႕ရွိထားသည္။ 

တမာတြင္ ပါဝင္ေသာ ဓာတ္ေပါင္းတို႕သည္ အေၾကာမ်ားကို ေပ်ာ့ေပ်ာင္းေစၿပီး က်ဳံ႕ႏိုင္က်ယ္ႏိုင္ ေစျခင္း၊ ေသြးကို ေအာက္ဆီဂ်င္ ပို႕ေပးျခင္း ၊ ေသြးေၾကာအတြင္း ေသြးမခဲေစရန္ ဟန္႔တားေပးျခင္း၊ ေသြးတြင္းအဆီ ကိုလက္စထေရာ မ်ားကို နည္းေစျခင္း၊ ႏွလံုးခုန္ႏႈန္း ပံုမွန္ျဖစ္ေစျခင္း ျဖင့္ ေသြးဖိအားကို ပံုမွန္အေျခအေနထိ က်ဆင္းေစသည္။ စိတ္ဖိစီးမႈ ေလ်ာ့နည္းေစၿပီး ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ ကိုလည္း သိသိသာသာ က်ဆင္းေစသည္။ ႏွလံုး ေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါကိုလည္း မ်ားစြာ အေထာက္အကူျပဳ ေစပါသည္။

ဒႏၲီမွာဆား ဝမ္းမွာခါး ဆိုသည့္ ေရွး႐ိုးစကား ရွိသည့္အတိုင္း တမာရြက္ စားျခင္းအားျဖင့္ ရရွိႏိုင္ေသာ က်န္းမာေရး ေကာင္းက်ဳိးမ်ားမွာ မ်ားျပားလွသည္။ တမာရြက္၏ အစြမ္းသတိၱ မ်ားမွာ အက္စပရင္ ႏွင့္ ဂုဏ္သတိၱ တူညီေသာ ဓာတ္ေပါင္းတစ္မ်ဳိး ပါဝင္ေသာေၾကာင့္ နာက်င္ ကိုက္ခဲျခင္းကို သက္သာေစသည္။ စိတ္ဖိစီးမႈကို သက္သာေစၿပီး အိပ္မေပ်ာ္ေသာ ေရာဂါမ်ားကို သက္သာေစသည္။ gram-positivES ႏွင့္ gram-negativES ဗက္တီးရီးယားမ်ား၊ ေဆးယဥ္ပါး ေနေသာ တီဘီပိုးမ်ားႏွင့္ ေဆးယဥ္ပါး ငွက္ဖ်ားပိုးမ်ားကို ႏိွမ္နင္းႏုိင္သည္။ ေပြး၊ ဝဲ၊ ယားနာ၊ ႏွင္းခူအစို အေျခာက္၊ အနာစက္၊ အနာႀကီး စေသာ ေရာဂါမ်ားကို ထိေရာက္စြာ ကုသႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။ အဖ်ားေရာဂါ အမ်ဳိးမ်ဳိးႏွင့္ ဝမ္းပ်က္၊ ဝမ္းေလ်ာ၊ ဝမ္းကိုက္ေရာဂါ အမ်ဳိးမ်ဳိးကို ထိေရာက္စြာ ကုသႏိုင္သည္ ဟုလည္း သိရသည္။ ထိုကဲ့သို႔ က်န္းမာေရး ေကာင္းက်ဳိးမ်ားစြာ ရရွိေသာ တမာရြက္ကို ေပၚခ်ိန္မ်ားတြင္ စားသံုး ေပးသင့္သည္။ 

ေရစႀကိဳၿမိဳ႕သည္ အညာေျမ ျဖစ္ေသာေၾကာင့္ တမာပင္မ်ားစြာ ေပါက္ေရာက္ေသာ ေဒသျဖစ္သည္။ ယခုအခ်ိန္သည္ တမာရြက္ႏု မ်ားကို ခူးၿပီးျပဳတ္ကာ ေစ်းတြင္ ေရာင္းခ် ေနၾကသည္။ ထိုတမာ ရြက္ႏုျပဳတ္ ေလးမ်ားကို အနည္းဆံုး ေငြက်ပ္ ၂ဝဝ ဖိုး သံုးစည္းႏႈန္းျဖင့္ ေရာင္းခ်သည္။ အျခားၿမိဳ႕ မ်ားသို႕ တင္ပို႔ ေရာင္းခ် ရာတြင္လည္း ၾကာရွည္ခံ ေစရန္ တမာရြက္ခ်ဥ္ လုပ္၍ တင္ပို႕ ေရာင္းခ်ၾကသည္။ က်န္းမာေရး အေထာက္အကူ ျပဳေသာ တမာရြက္ကို အခါး မႀကိဳက္ေသာ သူမ်ား အေနျဖင့္လည္း ေဆးျဖစ္ ဝါးျဖစ္ လူတိုင္း စားသံုးေပးသင့္ ပါေၾကာင္း ေရးသားတင္ျပ လိုက္ရပါသည္။

#Yadanarpondaily
#ရတနာပံုေန႔စဥ္

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger