ဘဝေနထိုင္မႈ ဆံပင္ပံုစံႏွင့္ အာဟာရ
ေဒါက္တာလြင္သန္႔ (ေဆး-၂)
က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီၫြတ္ေသာ ဘဝ ေနထုိင္မႈ ပံုစံသည္ ဆံပင္ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ ေစသည္။ စိတ္ဖိစီးမႈ မ်ားျခင္း၊ ေဆးလိပ္ ေသာက္ျခင္း၊ အိပ္ေရး ပ်က္ျခင္း၊ ကိုယ္လက္ လႈပ္ရွားမႈ မရွိျခင္းႏွင့္ အာဟာရ ျပည့္ေအာင္ မစားျခင္း တို႔ေၾကာင့္ ဆံပင္ က်န္းမာေရးကို ဆိုးဆိုးရြားရြား ထိခိုက္ ေစႏုိင္သည္။
စိတ္ဖိစီးမႈ နည္းပါး ေစေရးအတြက္ ဘာသာေရး ေလ့လာ လိုက္စား သင့္သည့္ အျပင္ စိတ္ဖိစီးမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ရမည္။ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီၫြတ္ရန္ ေန႔စဥ္ နာရီဝက္ အားကစား (အေျပး၊ လမ္းေလွ်ာက္၊ စက္ဘီးစီး) လုပ္သင့္သည္။ ေလ့က်င့္ခန္း ပံုမွန္ လုပ္ေပးလွ်င္ ခႏၶာကိုယ္ ေသြးလွည့္ပတ္မႈ ေကာင္းမြန္ၿပီး အဆီေလ်ာ့ ေစ၍ ခႏၶာကိုယ္ အေထြေထြ က်န္းမာေရး သာမက ဆံပင္၏ က်န္းမာေရး အတြက္ပါ ေကာင္းမြန္ ေစသည္။
က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီၫြတ္ေသာ အစားအစာမ်ား စားေသာက္ရမည္။ အသင့္ အျမန္စား အစားအစာ မ်ားကို ေရွာင္ၾကဥ္ ရမည္။ ဟမ္ဘာဂါ၊ ဆင္းဒဝစ္ခ်္ ႏွင့္ ပီဇာမုန္႔ မ်ားသည္ အေၾကာ္ခံဆီ၊ ဝက္ဆီ၊ ဆီအုန္း ႏွင့္ စိမ္ထားသည့္ အငန္၊ အဆိမ့္ အခ်ဳိကဲေသာ အစားအစာမ်ား ျဖစ္သျဖင့္ ဆံပင္ကို ကြၽတ္ေစသည္။ အထူးသျဖင့္ ဆံပင္ရွင္သန္ ႀကီးထြားမႈကို အားေပးေသာ ဗီတာမင္ မ်ဳိးစံုႏွင့္ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ ပါဝင္ေသာ အစားအစာ မ်ားကို စားရန္ လိုအပ္သည္။
ပ႐ိုတင္းသည္ ၾကြက္သား တည္ေဆာက္ ေပးေသာအရာ (အသားဓာတ္) ျဖစ္သျဖင့္ ၾကြက္သား သာမက ဆံပင္ က်န္းမာေစေသာ အဓိက အေျခခံ အုတ္ျမစ္ ျဖစ္သည္။ အသား ႏွင့္ အခြံမာသီး အမ်ဳိးမ်ဳိးသည္ ဆံပင္ကို သန္စြမ္း ေတာက္ပ ေစသည္။ ဆံပင္ စတင္ျဖစ္ေပၚ ၿပီးေနာက္ ဦးေရျပားကို ပ႐ိုတင္းဓာတ္ အာဟာရ ျဖည့္ေပးသည္။ စားသံုးေသာ အစားအစာ ထဲတြင္ ပ႐ိုတင္း နည္းပါးလွ်င္ ဆံပင္ပါး ေစသည္။
ဇင့္ (Zinc) ဓာတ္သည္ ဆံပင္ကြၽတ္ျခင္း ႏွင့္ ဆက္စပ္ေသာ တက္စႀတိဳဇုန္း ေဟာ္မုန္း တစ္မ်ဳိးကို ဟန္႔တားေပးႏုိင္သည္။ အိုမီဂါသရီး ကဲ့သို႔ ဖက္တီးအက္စစ္၊ လက္စီသင္၊ လူတင္၊ သံဓာတ္၊ ဆာလဖာႏွင့္ သတၱဳဓာတ္ အမ်ဳိးမ်ဳိးသည္ ဆံပင္သန္စြမ္း လွပေစရန္ ကူညီ ေပးႏုိင္သည္။ အာဟာရဓာတ္ ၾကြယ္ဝေသာ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ေကာက္ႏွံ၊ ၾကက္ဥ၊ ေဆာ္လမြန္ငါးႏွင့္ ပင္လယ္ အစားအစာမ်ား၊ အခြံမာသီး အမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ဖ႐ံုေစ့၊ စေတာ္ဘယ္ရီသီး ႏွင့္ အစိမ္းေရာင္ ရွိေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အမ်ဳိးမ်ဳိး စားသံုး ေပးရမည္။
မိမိႏွင့္ အဆင္ေျပေသာ ဆံပင္ပံုစံ ျဖစ္ေစရန္ ဆံပင္ကို ေခတ္ကာလ အလိုက္ ပံုစံ အမ်ဳိးမ်ဳိးျပဳျပင္ တတ္ၾကသည္။ ေနထိုင္မႈ စနစ္ႏွင့္ ဆံပင္အတြက္ အခ်ိန္ေပးႏိုင္မႈ စသည္တို႔ႏွင့္ ကိုက္ညီေသာ ဆံပင္ပံုစံ ျဖစ္ရမည္။ မိမိႏွင့္ မလုိက္ေသာ ဆံပင္ပံုစံ ဆိုလွ်င္ ဆံပင္ေၾကာင့္ ဒုကၡေရာက္ ႏုိင္သည္။ အလုပ္ တစ္ဖက္ႏွင့္ ေက်ာင္းတက္ ရလွ်င္ အခ်ိန္ယူၿပီး ပံုသြင္းမွ လွပေသာ ဆံပင္ပံုစံမ်ဳိး မထားသင့္ပါ။ ဆံပင္ႏွင့္ ဦးေရျပားကို ႏွိပ္နယ္ေပး ျခင္းသည္ ဆံပင္သန္စြမ္း လွပမႈအတြက္ အေရးႀကီးသည္။ ေျခာက္ေသြ႕ၿပီး ကြၽတ္လြယ္ေသာ ဆံပင္ကို အဆီႏွင့္ ႏွိပ္နယ္ ေပးသင့္သည္။
အဆီထြက္ မ်ားေသာ ဆံပင္အတြက္ ရွလကာရည္ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း၊ ေရတစ္ဖန္ခြက္ ထဲသို႔ ဆားအနည္း ငယ္ထည့္ ၍ ယင္း အရည္ကို ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းခန္႔ ဦးေရျပား ေပၚလိမ္းၿပီး လက္ေခ်ာင္းထိပ္ ႏွင့္ ႏွိပ္နယ္ ေပးရမည္။ တစ္နာရီၾကာ ထားၿပီး ေရေအးႏွင့္ ေဆးရမည္။ ထုိကဲ့သို႔ တစ္ပတ္ ႏွစ္ႀကိမ္ လုပ္ေပးရမည္။
ေျခာက္ေသြ႕ေသာ ဆံပင္အတြက္ ၾကက္ဆူဆီ Oil Toner သို႔မဟုတ္ အုန္းဆီကို လာဗင္ဒါဆီ တစ္ဇြန္းႏွင့္ ေရာၿပီး အနည္းငယ္ အပူေပး၍ ဦးေရျပားကို ႏွိပ္နယ္ကာ နံနက္ခင္း ေခါင္းေလွ်ာ္ျခင္း ကို တစ္ပတ္ တစ္ႀကိမ္ ျပဳလုပ္ရမည္။
#Themyawadydaily
#ျမ၀တီေန႔စဥ္
No comments:
Post a Comment