၀ါရွင္တန္ ၊ ၂၀-၁-၂၀၁၅
အခ်ဳိရည္ႏွင့္ အျမန္ရ အစားအစာ မ်ားကဲ့သို႔ပင္ ပီဇာ သည္လည္း ကေလးငယ္မ်ား အတြက္ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီၫြတ္ျခင္း မရွိသည့္ အတြက္ ကေလးမ်ား ပီဇာ စားသံုးမႈကို အထူး ေလွ်ာ့သင့္ေၾကာင္း အေမရိကန္ သုေတသီ မ်ားက ဆိုသည္။
''ပီဇာမွာ ဆား နဲ႔ အဆီေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္တဲ့ အတြက္ ကယ္လိုရီ သိပ္မ်ား ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ပီဇာစားမယ္ ဆိုရင္ေတာင္ တစ္ခ်ပ္၊ ႏွစ္ခ်ပ္ ထက္ မပိုသင့္ ပါဘူး။ အဲဒီ တစ္ခ်ပ္၊ ႏွစ္ခ်ပ္ကိုလဲ တျခား ကယ္လိုရီျမင့္ အစားအစာ ေတြနဲ႔ တြဲဖက္မစားဘဲ အသီးအရြက္ေတြ နဲ႔ပဲ တြဲဖက္ စားသင့္ ပါတယ္ ..''ဟု သုေတသီ တစ္ဦးက ေျပာသည္။
ကေလးသူငယ္ မ်ား၏ အဓိက အစားအစာ ထဲတြင္ ပီဇာ ပါဝင္ လာၿပီးေနာက္ သုေတသီ မ်ားက ဂ႐ုတစိုက္ ေစာင့္ၾကည့္ခဲ့ရာ ကေလးမ်ားသည္ လူႀကီးမ်ားထက္ ပီဇာ စားသည့္ အႀကိမ္ေရ ပိုေၾကာင္း၊ မုန္႔စား ရာတြင္လည္း ကိတ္၊ ကြတ္ကီး တို႔ႏွင့္အတူ ပီဇာကို အဓိက စားျပန္ေၾကာင္း၊ ပီဇာ စားျခင္းေၾကာင့္ တစ္ေန႔လွ်င္ ၁၃၆ ကယ္လိုရီ ထက္မနည္း တိုးလာေလ့ ရွိေၾကာင္း သိရသည္။
၂ဝဝ၃ ခုႏွစ္မွ ၂ဝ၁ဝ ျပည့္ႏွစ္ အတြင္း အေမရိကန္ ျပည္ေထာင္စု တြင္ ကေလး သူငယ္မ်ား ပီဇာမွ ရရွိေသာ ကယ္လိုရီမွာ ၂၅ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်ခဲ့ ေသာ္လည္း ကေလးႏွင့္ ဆယ္ေက်ာ္သက္ အရြယ္ ၂ဝ ရာခိုင္ႏႈန္း ခန္႔က ပီဇာကို ေန႔စဥ္ႏွင့္ အမွ် စားေသာက္ ေနဆဲျဖစ္ေၾကာင္း၊ ပီဇာ စားေသာ ကေလးမ်ားက ကယ္လိုရီ ၂၃ဝ ပိုစားမိေလ့ ရွိေၾကာင္း၊ ယင္း ကယ္လိုရီ ပမာဏမွာ အခ်ဳိရည္ ႏွင့္ အျမန္ရ အစားအစာ စားေသာက္ေသာ ကေလးမ်ား က ရရွိေသာ ကယ္လိုရီႏွင့္ ညီမွ်သည္။
''ဒီအတိုင္း ဆိုရင္ ကေလးေတြ ပီဇာ ေလွ်ာ့စားမွ ရပါမယ္။ ဒါမွ မဟုတ္ရင္ ပီဇာေတြကို က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္ေအာင္ ျပင္ဆင္ေပး ရပါမယ္။ ပီဇာထဲ ထည့္သံုးတဲ့ အဆီနဲ႔ အငန္ဓာတ္ ေတြကို ေလွ်ာ့ခ်ၿပီး ဂ်ဳံကို ပိုသံုးေပး ရပါမယ္ ... '' ဟု က်န္းမာေရး ပါရဂူ တစ္ဦးက ေျပာသည္။
ထို႔ျပင္ ကေလးငယ္မ်ား ပီဇာ စားေသာက္မႈ ကို ထိန္းခ်ဳပ္ ေလ်ာ့ခ် ႏိုင္ရန္မွာ မိဘမ်ား အသိပညာ ဗဟုသုတ ၾကြယ္ဝရန္လည္း လိုအပ္သည့္ အတြက္ အေမရိကန္ ျပည္ေထာင္စု ရွိ မိဘမ်ားကုိ က်န္းမာေရး ပညာေပး ေဆြးေႏြးရာတြင္ ကေလးငယ္ မ်ားကုိ အာဟာရ ညီၫြတ္ မွ်တစြာ ေကြၽးတတ္ရန္ ေဆြးေႏြး အႀကံေပး ေနၿပီး ပီဇာ စားသံုးမႈ ကိုလည္း လံုးဝ ေလွ်ာ့ခ်ခိုင္း ထားေၾကာင္း သိရသည္။
#Yadanarpondaily
#ရတနာပံုေန႔စဥ္
No comments:
Post a Comment