ဂ်ပန္အစားအစာ သည္ အသက္ရွည္ျခင္း ၏ ေသာ့ခ်က္ေလာ
စိန္၀င္းႏြယ္
ဂ်ပန္ အစားအစာသည္ UK တြင္ ပို၍ လူႀကိဳက္မ်ား လာၿပီ ျဖစ္သည္။ မၾကာေသးမီက အမ်ဳိးသား စာရင္းဇယား႐ံုး ( Office of National Statistics - ONS ) ၏ ထုတ္ျပန္ခ်က္တြင္ ဂ်ပန္ အစားအစာ မ်ား၏ က်န္းမာေရး အက်ဳိးရလဒ္ မ်ားကို ေဖာ္ျပထားသည္။
ေလ့လာခ်က္အရ ဂ်ပန္ အမ်ဳိးသမီး မ်ားသည္ ေလ့လာခဲ့ ရသည့္ ႏိုင္ငံမ်ားရွိ အမ်ဳိးသမီး အားလံုး၏ သက္တမ္းထက္ ပို၍ ရွည္ၾကသည္။ ဂ်ပန္ အမ်ဳိးသမီးမ်ား၏ ပ်မ္းမွ် သက္တမ္းမွာ ၈၆ ဒသမ ၄ ႏွစ္ ျဖစ္သည္။ UK အမ်ဳိးသမီးမ်ား၏ ပ်မ္းမွ် သက္တမ္းမွာ အဂၤလန္တြင္ ၈၂ ဒသမ ၈ ႏွစ္၊ ေဝလႏွင့္ ေျမာက္အုိင္ယာလန္ တြင္ ၈၂ ဒသမ ၁ ႏွစ္ႏွင့္ စေကာ့တလန္ တြင္ ၈ဝ ဒသမ ၇ ႏွစ္တို႔ ျဖစ္ၾကသည္။
ၿဗိတိသွ်ႏွင့္ ဂ်ပန္ အမ်ဳိးသမီးမ်ား အၾကား သက္တမ္း ကြာျခားမႈသည္ အဓိကအားျဖင့္ အစားအစာ ေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။ ဂ်ပန္ အစားအစာတြင္ ငါး၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ႏွင့္ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း မ်ား ၾကြယ္ဝ၏။ ယင္းတို႔သည္ ကြၽန္ေတာ္တို႔ မ်ားစြာ စားသံုးသင့္သည့္ က်န္းမာေရး အစားအစာမ်ား ျဖစ္ၾကသည္။ ၿဗိတိသွ် အစားအစာ တြင္မူ အဆီဓာတ္ ႏွင့္ ကာဗို ဟိုက္ဒရိတ္ မ်ား ျမင့္မား ေန၏။ ၿဗိတိသွ် ျပည္သူမ်ား အသက္ရွည္ေရး ေမွ်ာ္လင့္ႏိုင္ရန္ အတြက္ အာရွႏုိင္ငံမ်ား၏ ဘဝ ေနထုိင္မႈ ပံုစံႏွင့္ စားေသာက္မႈ အေလ့အက်င့္ မ်ားကို အတုယူၾကေရး အႀကံျပဳ ထားသည္။
မၾကာေသးမီက ထုတ္ျပန္သည့္ စာရင္းဇယား မ်ားအရ ဂ်ပန္လူမ်ဳိး မ်ားသည္ လူတစ္ေယာက္ တစ္ႏွစ္လွ်င္ ငါး ၇ဝ ကီလိုဂရမ္ ေက်ာ္ စားသံုးၿပီး အေနာက္ ဥေရာပသား မ်ားက ၂၆ ကီလိုဂရမ္ ခန္႔သာ စားသံုးၾက သည္ကို ေတြ႕ရသည္။ Muriel Gall က ငါးစားသံုးျခင္း ၏ အဓိက အက်ဳိးရလဒ္ အခ်ဳိ႕ကို ေထာက္ျပ ထားသည္။ ငါးအမ်ားစု သည္ အဆီဓာတ္ ပါဝင္မႈ နည္းသည္ ျဖစ္ရာ ယင္း အေျခအေနက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းညိႇေရး ႏွင့္ ႏွလံုး က်န္းမာေရး အတြက္ အက်ဳိးျပဳသည္။ အသားမ်ားထက္ ငါးမ်ားကို ပို၍ စားသံုးလွ်င္ အဆီဓာတ္ ျမင့္တက္ ေစေသာ အသားမ်ား ေနရာတြင္ ငါးမ်ားက ေနရာ ယူသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ အသားထက ္ငါးမ်ား ပို၍ စားသံုးျခင္းက ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာ ျမင့္တက္မႈကို ေလ်ာ့ပါး ေစႏိုင္သည္။ ေဆာ္လမြန္ငါး၊ ငါး ေသတၱာငါး၊ ငါးသေလာက္ ေယာက္ဖ၊ ဟားရင္းငါး (Herring) ၊ ပီလ္ခ်ာ့ဒ္ငါး (Pilchard) ႏွင့္ ထေရာက္ငါး (Trout) ကဲ့သို႔ေသာ ငါးမ်ားတြင္ က်န္းမာေရး အေထာက္ အကူျပဳ Omega-3 အဆီဓာတ္မ်ား ၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္သည္ ျဖစ္ရာ ယင္း အဆီဓာတ္က ေသြးဆဲလ္မ်ား ေစးကပ္မႈ ႏွင့္ ေသြးခဲျဖစ္မႈ ေလ်ာ့ပါးေစသည္။ ေသြးေၾကာမ်ား အတြင္းရွိ ေသြးခဲသည္ ေလသင္တုန္း ျဖတ္ျခင္း၊ ႐ုတ္တရက္ ႏွလံုးထိခုိက္ျခင္း တို႔ ျဖစ္ေစႏိုင္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ထို အဆီဓာတ္ ၾကြယ္ဝေသာ ငါးမ်ား စားသံုးျခင္းသည္ ေလသင္တုန္း ျဖတ္ျခင္းႏွင့္ ႐ုတ္တရက္ ႏွလံုးထိခုိက္ ခံရျခင္း အႏၲရာယ္ က်ေရာက္ႏိုင္မႈ ေလ်ာ့နည္း ေစသည္။
ဂ်ပန္တို႔သည္ မိႈမ်ား၊ ပင္လယ္ ေရေမွာ္မ်ား၊ ဂ်ဳံ၊ ဆန္ႏွင့္ ပဲပုပ္ ပဲထြက္ အစားအစာမ်ား ကဲ့သို႔ေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားကို ပဏာမ မ်ားစြာ စားေလ့ ရွိၾကသည္။ ဤ အစားအစာ မ်ားသည္ က်န္းမာေရး ေကာင္းႏုိင္ျခင္း၊ အသက္ရွည္ ႏုိင္ျခင္း ႏွင့္ပတ္သက္၍ Muriel Gall က '' UK မွာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ကို နည္းနည္းပဲ စားၾကတယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ နဲ႔ အသီးမ်ားမ်ား စားျခင္းက ႏွလံုးေသြးေၾကာ ဆုိင္ရာေရာဂါ၊ ေလသင္တုန္း ျဖတ္ျခင္း၊ ကင္ဆာနဲ႔ အေရျပားေပၚမွာ အစက္အေျပာက္ မ်ားျဖစ္ျခင္း စတဲ့ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္မယ့္ အႏၲရာယ္ကို ေလွ်ာ့ခ် ေပးႏိုင္တယ္။ လက္ရွိ ေထာက္ခံ အႀကံျပဳခ်က္ ေတြအရေတာ့ လူတစ္ေယာက္ဟာ တစ္ေန႔ကို သစ္သီးနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ၈ဝ ဂရမ္ေလာက္ စားသံုးသင့္တယ္ လို႔ ဆိုပါတယ္။ UK မွာ အဲဒီပမာဏရဲ႕ တစ္ဝက္ေအာက္ စားၾကၿပီး ဂ်ပန္မွာ ေတာ့ အဲဒီ ပမာဏထက္ ပိုၿပီး စားၾကတယ္။ ကိုလက္စထေရာ အဆင့္ နိမ့္က်ေနျခင္း က ႏွလံုးေသြးေၾကာ ဆိုင္ရာ ေရာဂါျဖစ္မႈ အႏၲရာယ္ကို ေလွ်ာ့ခ် ေပးပါတယ္ ... '' ဟု ေျပာသည္။
ဂ်ပန္တို႔သည္ စားေသာက္ပံု ႏွင့္ပတ္သက္၍ အျခား နည္းလမ္းကိုလည္း အသံုးျပဳၾက ပါေသးသည္။ " ဟာရာ ဟာခ်ီဘူ " ဟူေသာ ဂ်ပန္ ေရွး႐ုိးစကား တစ္ခုရွိသည္။ အဓိပၸာယ္ မွာ ' ဗုိက္ျပည့္လွ်င္ ဆက္မစား ပါႏွင့္ ' ျဖစ္သည္။ အစာ ပမာဏ နည္းနည္း ႏွင့္ ကယ္လုိရီ နည္းနည္း စားျခင္း ႏွစ္မ်ိဳးစလံုးသည္ ဂ်ပန္တုိ႔ က်န္းမာျခင္း ႏွင့္ အသက္ရွည္ျခင္း ၏ အေၾကာင္းရင္း ျဖစ္သည္။ Muriel Gall က ''ကြၽန္ေတာ္တို႔ အစားအစာ တစ္ခုကို အျမန္စားသံုး လုိက္တဲ့အခါ ခႏၶာကိုယ္ အေနနဲ႔ ဝၿပီဆိုတဲ့ ခံစားမႈကို ျပဖို႔ အခ်ိန္ ၁၅ မိနစ္ကေန နာရီဝက္အထိ ယူႏိုင္ပါတယ္။ အဲဒီအခ်ိန္ ေရာက္ၿပီး ဝေနေၾကာင္း ျပေပမယ့္ မၾကာခဏ ဆိုသလို ကြၽန္ေတာ္တို႔ ဆက္ၿပီး စားေနတတ္ၾက ပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္ဟာ အစာလံုေလာက္ ေနၿပီလို႔ ျပတဲ့နည္းနဲ႔ ဝင္လာတဲ့ အစာေတြကို ထိန္းခ်ဳပ္ ေနတာပါ။ ဒါေပမဲ့ ကြၽန္ေတာ္တို႔က ဆက္ၿပီးစားေနတဲ့ အတြက္ တံု႔ျပန္မႈက ေႏွးေကြး သြားပါတယ္။ ဂ်ပန္ လူမ်ဳိးေတြ လုပ္သလို တနင့္တပိုး ဝအီေနတာမ်ဳိး မျဖစ္ခင္ စားေနတာကို ရပ္လိုက္ျခင္းက အလြန္အကြၽံ စားမႈနဲ႔ အဝလြန္မႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ ႏိုင္ပါတယ္ ... '' ဟု ရွင္းျပပါေၾကာင္း ေရးသား လိုက္ပါသည္။ ။
#Themyawadydaily
#ျမ၀တီေန႔စဥ္
No comments:
Post a Comment