www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Wednesday, November 26, 2014

ဒိန္ခ်ဥ္ေသာက္ျခင္း သည္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကုိ ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္


ဒိန္ခ်ဥ္ေသာက္ျခင္း သည္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကုိ ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္

အေမရိကန္ႏုိင္ငံ ၏ ဟားဗတ္ ျပည္သူ႔ က်န္းမာေရးေက်ာင္း မွ သုေတသီတို႔၏ လတ္တေလာ ရွာေဖြ ေတြ႔ရွိခ်က္အရ ဒိန္ခ်ဥ္ကို ေန႔စဥ္ ၂၈ ဂရမ္ခန္႔ ေသာက္သံုး ေပးျခင္းျဖင့္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကို ေလွ်ာ့ခ် ေပးႏုိင္ေၾကာင္း သိရသည္။

၂၈ ဂရမ္ဟု ဆိုရာတြင္ အိုးငယ္ တစ္လံုး၏ ေလးပံုတစ္ပံုခန္႔ ပမာဏ ျဖစ္ၿပီး ၄င္း အခ်ိန္အဆျဖင့္ ဒိန္ခ်ဥ္ကို ေန႔စဥ္ ေသာက္သံုး ေပးပါက ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကို ၁၈ ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္မည္ ျဖစ္သည္။

ဟားဗတ္ေက်ာင္း မွ သုေတသီ တုိ႔က အမ်ဳိးသမီးႏွင့္ အမ်ဳိးသား ဦးေရ ႏွစ္သိန္းတုိ႔ကို ႏွစ္ ၃ဝ ခန္႔ ေလ့လာခဲ့ရာ ၄င္းတို႔၏ ေန႔စဥ္ အစားအေသာက္ ပံုစံကိုလည္း အေသးစိတ္ မွတ္သား ခဲ့ၾကသည္။ စမ္းသပ္ခံ သူမ်ားက အစတြင္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ မရွိေသာ္လည္း ႏွစ္ ၃ဝ အတြင္း စမ္းသပ္ခံ သူမ်ားအနက္ ၁၅၁၅၆ ဦးခန္႔သည္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ရွိလာသည္ကို ေတြ႕ရသည္။

ထို႔ေၾကာင့္ သုေတသီမ်ားက စမ္းသပ္ခံမ်ား၏ စားေသာက္ပံု မွတ္တမ္းမ်ားကို ျပန္လည္ေလ့လာ ခဲ့ရာ ႏို႔ထြက္ပစၥည္း စားသံုးသူမ်ား ကို သတိထားမိ ခဲ့ၾကသည္။  ၄င္းတုိ႔အနက္ ႏြားႏို႔ႏွင့္ဒိန္ခဲ စားသံုးသူ မ်ားတြင္ သိသာေသာ ေျပာင္းလဲမႈ မ်ားကို မေတြ႕ခဲ့ရ ေသာ္လည္း ဒိန္ခ်ဥ္ေသာက္သံုးသူမ်ားက ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ ေလ်ာ့နည္း ေနသည္ကို ေတြ႕ရွိခဲ့ၾကသည္။ အဆုိပါ သုေတသီတုိ႔ ေလ့လာခဲ့သည့္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ အမ်ဳိးအစား (၂)သည္ အဝလြန္ ျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္တတ္ၿပီး ၄င္းဆီးခ်ဳိ အမ်ဳိးအစားကို လူလတ္ပုိင္း အရြယ္မ်ားတြင္ မ်ားစြာ ေတြ႕ရကာ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ အမ်ဳိးအစား (၂) ရွိသူမ်ားက မ်က္စိကြယ္ျခင္း၊ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ျခင္းႏွင့္ ေလျဖတ္ျခင္း တို႔ ျဖစ္ႏုိင္သည္။

အျခား ေလ့လာခ်က္ မ်ားတြင္လည္း ဒိန္ခ်ဥ္၏ က်န္းမာေရး အေထာက္အကူ ျပဳပံုမ်ားကို ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။ ဒိန္ခ်ဥ္တြင္ ပါဝင္ေသာ ဗက္တီးရီးယား မ်ားက ခႏၶာကုိယ္ ၏ ဇီဝျဖစ္စဥ္ကို ပံုမွန္ အလုပ္လုပ္ ေစျခင္းႏွင့္ မိမိတုိ႔၏ ဝမ္းဗိုက္အတြင္း အဆီကို ျဖစ္ေစေသာ ဗက္တီးရီးယား မ်ားကိုလည္း ေသေစႏုိင္သည္။ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ အမ်ဳိးအစား(၂) ကို ကာကြယ္ႏုိင္ရန္ ခႏၶာကုိယ္ အေလးခ်ိန္ မ်ားစြာ တုိးေစႏုိင္သည့္ အစားအေသာက္ မ်ား ေရွာင္ျခင္း၊ က်န္းမာေရး အတြက္ လႈပ္ရွားမႈ တစ္မ်ဳိးကို စြဲစြဲၿမဲၿမဲ လုပ္ေဆာင္ျခင္း၊ အငန္ဓာတ္၊ အခ်ဳိဓာတ္ ႏွင့္ အဆီဓာတ္ နည္းေသာ အစားအစာ မ်ားကို စားသံုးေပး ႏုိင္ၿပီး မိမိတို႔၏ ေန႔စဥ္ အစားအေသာက္ တြင္ ဒိန္ခ်ဥ္ကို ပံုမွန္ထည့္သြင္း စားသံုးျခင္းျဖင့္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ မွ ကာကြယ္ ရာတြင္ အေထာက္အကူ ျပဳႏုိင္မည္ ျဖစ္သည္။

ဒိန္ခ်ဥ္ ေသာက္သံုး ေပးျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေရး အတြက္ မ်ားစြာေသာ အက်ဳိးေက်းဇူး ရရွိႏုိင္မည့္ အျပင္ ဒိန္ခ်ဥ္မွာ ေစ်းႏႈန္း ခ်ဳိသာၿပီး သက္ႀကီးရြယ္အို မ်ားအတြက္ ေကာင္းမြန္ေသာ ဓာတ္စာ တစ္မ်ဳိးလည္း ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။

#Yadanarpondaily
#ရတနာပံုေန႔စဥ္

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger