www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Monday, October 27, 2014

အရက္ ၊ ေဆးလိပ္ ႏွင့္ ေဆးရြက္ႀကီးတုိ႔ေၾကာင့္ ျဖစ္ပြားတတ္ေသာ ကင္ဆာသံုးမ်ိဳး



အရက္ ၊ ေဆးလိပ္ ႏွင့္ ေဆးရြက္ႀကီးတုိ႔ေၾကာင့္ ျဖစ္ပြားတတ္ေသာ ကင္ဆာသံုးမ်ိဳး

ေဒါက္တာ လြင္သန္႔ ( ေဆး-၂ )

ကင္ဆာ ေရာဂါသည္ ကမၻာေပၚတြင္ အျဖစ္ အမ်ားဆံုးႏွင့္ မကူးစက္ ႏိုင္ေသာ နာတာရွည္ ေရာဂါျဖစ္သည္။ ကြမ္းယာထဲ တြင္ ေဆးထည့္ စားလွ်င္ ခံတြင္းကင္ဆာ၊ လွ်ာကင္ဆာ၊ ေဆးေပါ့လိပ္၊ စီးကရက္ ေၾကာင့္ အဆုတ္ကင္ဆာ၊ အရက္ေၾကာင့္ အသည္းကင္ဆာ တို႔ ျဖစ္ပြား တတ္သည္။

ကြမ္းထဲေဆးထည့္စားျခင္း

ကြမ္းယာတြင္ အႏၲရာယ္ အေပး ႏုိင္ဆံုးမွာ ကြမ္းစားေဆး ျဖစ္သည္။ ''ထံုး'' မဟုတ္ပါ။ ေဆးရြက္ႀကီးတြင္ နီကိုတင္း၊ အယ္ကာလြိဳက္ အပါအဝင္ ဓာတ္မ်ားသည္ တံေတြးႏွင့္ ေပါင္း၍ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစသည္။ ခံတြင္းကင္ဆာ၊ လွ်ာကင္ဆာ၊ လည္ေခ်ာင္း ကင္ဆာ၊ အစာမ်ဳိ လမ္းေၾကာင္း ကင္ဆာႏွင့္ အစာအိမ္ကင္ဆာ တို႔ ျဖစ္ေစသည္။ နီကိုတင္း ၏ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစေသာ အာနိသင္ သည္ ကြမ္းသီးတြင္ ပါေသာ ေအ႐ိုကိုလင္း (Arecoline) ေၾကာင့္ ပို၍ အစြမ္းထက္ တတ္သည္။ ကြမ္းစားျခင္း ေၾကာင့္ ဆိုးက်ဳိး မျဖစ္မီ ကြမ္းျဖတ္ သင့္သည္။

ေဆးလိပ္ႏွင့္ အဆုတ္ကင္ဆာ

၉ဝ ရာခိုင္ႏႈန္း ေသာ အဆုတ္ကင္ဆာ သည္ ေဆးလိပ္ ေသာက္ျခင္း ေၾကာင့္ျဖစ္သည္။ ေဆးလိပ္တြင္ ပါဝင္သည့္ နီကိုတင္းႏွင့္ ဓာတု ပစၥည္းေပါင္း ၄ဝဝ ေက်ာ္သည္ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစသည့္ အျပင္ အဆုတ္ ေလျပြန္မ်ား အတြင္းတြင္ မလိုအပ္ေသာ ဓာတုပစၥည္းမ်ား စုမိပါက ကင္ဆာ ျဖစ္ေစသည္။ ေစာစီးစြာ သိရွိႏိုင္ရန္ လိုအပ္သည္။ ကင္ဆာျဖစ္ပါက ေရရွည္ ေခ်ာင္းဆိုးျခင္း၊ ေခ်ာင္းဆိုး ေသြးပါျခင္း၊ ရင္က်ပ္ျခင္း၊ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ျခင္း၊ အသံေျပာင္းျခင္း၊ အစားအေသာက ္ပ်က္ျခင္းတို႔ ျဖစ္ပြားတတ္သည္။ အဆုတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ေနေၾကာင္း ကို ရင္ဘတ္ဓာတ္မွန္၊ ကြန္ပ်ဴတာ ဓာတ္မွန္၊ သလိပ္ စစ္ေဆးျခင္း၊ အသက္ရွဴ လမ္းေၾကာင္း မွန္ေျပာင္းျဖင့္ ၾကည့္ျခင္း စေသာ နည္းလမ္း မ်ားစြာျဖင့္ စစ္ေဆး ႏုိင္မည္ ျဖစ္သည္။ ေဆးလိပ္ မေသာက္လွ်င္ အဆုတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ရန္ ၅ဝ ရာခိုင္ႏႈန္း က်ဆင္းသြားၿပီး ႏွစ္ ၂ဝ ေဆးလိပ္ျဖတ္လွ်င္ နဂို အဆုတ္ အေနအထား သုိ႔ ျပန္ရ ႏုိင္သည္။

အဆုတ္ကင္ဆာကုသမႈ

အဆုတ္ကင္ဆာ ကုသမႈသည္ ပ်ံ႕ႏွံ႔ျဖစ္ပြားမႈ အဆင့္၊ တစ္သွ်ဴး အမ်ဳိးအစား၊ လူနာ အသက္၊ မူလ က်န္းမာေရး အေျခအေန စသည္တို႔ အေပၚ မူတည္သည္။ ေစာစီးစြာ သိရွိပါက ခြဲစိတ္ ကုသလွ်င္ ေပ်ာက္ကင္း ႏိုင္သည္။ 

ေနာက္ပိုင္း ခြဲစိတ္ ကုသၿပီး ကင္ဆာ ေဆးသြင္းျခင္း၊ ဓာတ္ေရာင္ျခည္ ျဖင့္ ကုသျခင္း တို႔ ပူးေပါင္း ပါဝင္မႈက ပို၍ ရလဒ္ ေကာင္းျခင္း ေၾကာင့္ ႏွစ္မ်ဳိး သို႔မဟုတ္ သံုးမ်ဳိးတြဲ ကုသမႈကို သံုးလာ ၾကသည္။ အဆုတ္ကင္ဆာ အားလံုး၏ ၅ ရာခိုင္ႏႈန္း သာ ေနာက္ထပ္ ငါးႏွစ္ သက္တမ္း ရွည္ႏုိင္သည္။

အရက္ႏွင့္ အသည္းကင္ဆာ

အသည္းကင္ဆာ သည္ ကမၻာေပၚရွိ ကင္ဆာ အားလံုးအနက္ အေသအေပ်ာက္ အမ်ားဆံုး ျဖစ္သည္။ အသည္းကင္ဆာ ကို တ႐ုတ္၊ ေဟာင္ေကာင္၊ ျမန္မာ၊ အိႏၵိယ ႏွင့္ ႐ုရွား တို႔၌ ပိုမိုေတြ႕ရွိ ရသည္။ အသည္း ကင္ဆာ သည္ အသည္းေရာင္ ဘီပိုး ႏွင့္ စီပိုးတို႔ ေၾကာင့္ ျဖစ္တတ္သည္။ အရက္ ေသာက္စားမႈ သည္ အသည္းေရာင္ ဘီ ႏွင့္ စီဗုိင္းရပ္စ္ပိုး ကို ပြားမ်ားေစ၍ ပိုမိုဆိုးရြားေစသည္။ အသည္း ကင္ဆာ၏ လကၡဏာမ်ားမွာ အသည္းႀကီး လာျခင္း၊ အသားဝါျခင္း၊ မ်က္လံုးဝါျခင္း၊ ဆီးဝါျခင္း၊ ေရဖ်ဥ္းစြဲျခင္း၊ အစားအေသာက္ ပ်က္ၿပီး ပိန္ခ်ဳံး လာျခင္းတို႔ ျဖစ္သည္။ ေရာဂါ လကၡဏာ မျပမီ အသည္းကင္ဆာ ရွိ၊ မရွိ သိႏုိင္ရန္ ေအအက္ပီ ဓာတ္တစ္မ်ဳိး ေသြးေဖာက္ စစ္ေဆးျခင္း၊ တီဗီြဓာတ္မွန္၊ ကြန္ပ်ဴတာ ဓာတ္မွန္ ႐ိုက္ျခင္းတို႔ ျပဳလုပ္ ရမည္။

အသည္း ေသြးေၾကာမ်ား အတြင္းသို႔ ေဆးထိုးျခင္း၊ အသည္း အစားထုိးျခင္း၊ ဓာတ္ေရာင္ျခည္ ႏွင့္ ေဟာ္မုန္း မ်ားျဖင့္ ကုသျခင္းတုိ႔ ျပဳလုပ္ ႏိုင္သည္။ အသည္းေရာင္ ဘီ ကာကြယ္ေဆး ထိုးထား သင့္သည္။ အရက္ကို လက္လြတ္စပယ္ ေသာက္ျခင္းကို ဆင္ျခင္ ရမည္။ အရက္ ျဖတ္ရမည္။ အရက္ ျဖတ္လွ်င္ အရက္စြဲ လကၡဏာမ်ား ေပၚလာတတ္ သျဖင့္ ဆရာဝန္ ႏွင့္ စနစ္တက် ျဖတ္ရမည္။

#Themyawadydaily
#ျမ၀တီေန႔စဥ္

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger