ၾကက္ဥျပဳတ္ စမ္းတြင္းကုိ လာေရာက္ စမ္းသပ္ ေလ့လာသူမ်ားအားေတြ႕ရစဥ္
၀က္လက္ ၊ ၁၅-၁၀-၂၀၁၄
စစ္ကိုင္းတိုင္း ေဒသႀကီး ၊ ေရႊဘုိခ႐ိုင္ ဝက္လက္ၿမိဳ႕နယ္ဟန္ လင္းႀကီးၿမိဳ႕ေဟာင္း ရိွ သဘာဝ ေရပူစမ္းတြင္း မ်ားသည္ ၾကက္ဥျပဳတ္၍ ရသည္ ဟု သတင္းမ်ား ျဖစ္ေပၚလာၿပီး ေနာက္ ေန႔စဥ္ လာေရာက္ စမ္းသပ္ ေလ့လာသူ တစ္ေန႔တျခား မ်ားျပားလ်က္ ရိွေၾကာင္း ဟန္လင္းႀကီး ေက်းရြာ အုပ္ခ်ဳပ္ေရးမွဴး႐ုံး မွ သိရသည္။
''ေရပူစမ္းတြင္းက သုံးမ်ဳိးျဖစ္တယ္။ ပုံမွန္ ေရအတိုင္းပဲ ထြက္ရိွတ့ဲ တြင္းရိွတယ္။ ေရကုိ ေႏြး႐ုံမွ် ထြက္ရိွတ့ဲတြင္း ရိွတယ္။ ေနာက္ၿပီး ၾကက္ဥျပဳတ္လုိ႔ ရေအာင္ ေရေႏြးလုိ ေရပူ ေတြထြက္တ့ဲ ေရတြင္း ရိွတယ္။ အဲဒီ ေရပူစမ္းတြင္း ေတြက တစ္တြင္းနဲ႔ တစ္တြင္းက သုံးေလးေပ ေလာက္ပဲ ျခားၿပီး တူးေဖာ္ ထားတာပါ ... '' ဟု ဟန္လင္းႀကီး ၿမိဳ႕ေဟာင္း ေက်းရြာ အုပ္ခ်ဳပ္ေရး အဖြဲ႕ဝင္ တစ္ဦးက ေျပာျပသည္။
အဆုိပါ ေရပူစမ္းတြင္း မ်ားႏွင့္ ပတ္သက္၍ ၁၉၁ဝ ျပည့္ႏွစ္က ႏိုင္ငံျခားသား သုေတသန ပညာရွင္ ေမဂ်ာ ဗြီ-ပီ-အုိ ေဂါမင္ေလးယာ ( Major V.P.O gorman Layor ) ဆိုသူက ကနဦးစတင္ လာေရာက္ၿပီး သုေတသန ဆိုင္ရာ လုပ္ငန္းမ်ား စတင္ လုပ္ကိုင္ ခ့ဲသည္။
ထုိသူ၏ အစီရင္ခံစာတြင္ ဟန္လင္းႀကီး ၿမိဳ႕ေဟာင္း ေဒသရိွ သဘာဝ ေရပူစမ္းတြင္း မ်ားမွ ထြက္ရိွေသာ ေရပူမ်ားသည္ အယ္ကာလိုင္း ဆာလဖိတ္ ျဒပ္မ်ား ပါဝင္ ေနျခင္းေၾကာင့္ နာတာရွည္ ေရာဂါမ်ား၊ ဆီးေရာဂါမ်ား၊ ခါးနာ၊ ေပါင္နာ၊ အဆစ္အမ်က္၊ အေၾကာအျခင္ ေရာင္ရမ္း ကိုက္ခဲျခင္း မ်ားကုိ အဆုိပါ ေရပူစမ္းေရကို ခ်ဳိးပါက သက္သာ ေပ်ာက္ကင္း ေစႏိုင္သည္ဟု ၄င္း၏ မွတ္တမ္းမ်ားက ဆိုသည္။
ထုိ႔ေၾကာင့္ အဆုိပါ ေရပူစမ္းမ်ား တည္ရိွရာ ဟန္လင္းႀကီး ၿမိဳ႕ ေဟာင္းအရပ္ သုိ႔ ႐ုံးပိတ္ရက္ႏွင့္ ေက်ာင္းပိတ္ရက္ တို႔တြင္ ေရပူစမ္း ေရမ်ားကုိ လာေရာက္ ခ်ဳိးသူမ်ားႏွင့္ ၾကက္ဥျပဳတ္ စမ္းတြင္းကုိ လာေရာက္ စမ္းသပ္ ေလ့လာသူမ်ား ယခုႏွစ္တြင္ ပုိမုိမ်ားျပား လာခ့ဲျခင္း ျဖစ္သည္။
အဆုိပါ ဟန္လင္း ၿမိဳ႕ေဟာင္း ေရပူစမ္းတြင္း မ်ားမွ ၾကက္ဥျပဳတ္ တြင္းသည္ အနက္ သုံးေပ၊ အခ်င္း တစ္ေပခြဲ ရိွသည္။ ထုိတြင္းမွ ထြက္ရိွေသာ ေရမ်ားသည္ ေရေအာက္ ၾကမ္းျပင္မွ ေရေႏြးအုိး ေရမ်ား ဆူပြက္ ေနသည့္ပမာ သဘာဝ အေလ်ာက္ ဆူပြက္ထြက္ ေနသည္။ ထုိမွ်မက ေရပူစမ္း အနီးရိွ ေရပူစမ္း ေရခ်ဳိးကန္ ႀကီးမ်ားမွ ထြက္ရိွသည့္ ေရမ်ားသည္လည္း ေႏြး၊ ေအး၊ ပူဟူ၍ သုံးမ်ဳိးသုံးစား ကဲြျပား ျခားနား၍ ေရမ်ား ထြက္ရိွေနသည္ ဟု သိရသည္။ (၁၅၄)
#Yadanarpondaily
#ရတနာပံုေန႔စဥ္
No comments:
Post a Comment