www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Friday, October 24, 2014

ဆူရွီ အစားအေသာက္ မက္ေမာသူတစ္ဦး မသန္႔ေသာ ငါးစိမ္းမ်ားစားမိ၍ တစ္ကုိယ္လံုး တုတ္ျပားသန္ေကာင္မ်ား ေတြ႕ရွိ


သိပၸဟန္

ဆူရွီ ဂ်ပန္ စားေသာက္ဆုိင္ တြင္ ငါးအစိမ္း မ်ားမွာ ေစ်းႀကီး လြန္းသည္။ သို႔ေသာ္ အရသာ ရွိလြန္း၍ မက္ေမာစြာ စားသံုး ၾကသည္။

တစ္ေယာက္ေသာ သူမွာ ဆူရွီးမီး ငါးစိမ္းကို ခံုမင္ မက္ေမာစြာ စားသံုးရာမွ သူ႔ခႏၶာကိုယ္ တစ္ခုလံုး မႏွစ္ၿမိဳ႕ ဖြယ္ရာ တုတ္ျပား သန္ေကာင္မ်ား ျပည့္ႏွက္ေန၍ ေသမင္း ႏႈတ္ခမ္းဝ သို႔ ေရာက္ခဲ့ ရသည္။ ထိုသူမွာ ဗုိက္နာသည္၊ တစ္ကုိယ္လံုး အသားအေရေတြ ယားယံသည္ ျဖစ္ရာ သူကုေနက် ဆရာဝန္ထံ သြားျပသည္။ ထိုအခါ ဆရာဝန္က သူ႔အား Scan ႐ိုက္ စစ္ေဆး ၾကည့္သည္။ သူ႔ခႏၶာကိုယ္ တစ္ခုလံုး မသန္႔ေသာ ဆူရွီးမီး ငါးစိမ္း အသားလႊာမ်ား အလြန္အကြၽံ စားမိ၍ အလြန္ကူးစက္ ျပန္႔ပြား လြယ္ေသာ တုတ္ျပား သန္ေကာင္ ( Tapeworm ) မ်ားျဖင့္ ေသြးေၾကာမ်ား အားလံုး ျပည့္ႏွက္ ေနသည္။

သူ စားမိေသာ ငါးမွာ တုတ္ျပားေကာင္ ပိုးဥမ်ားကို စားမိၿပီး ငါးတစ္ကုိယ္လံုး အႏွံ႔ ကူးစက္ျပန္႔ပြား ေနသည့္ငါး ျဖစ္သည္။ ယင္းငါးကုိ ဆူရွီ စားေသာက္ဆုိင္ မွ ခ်က္ျပဳတ္ ေၾကာ္ေလွာ္ျခင္း မျပဳဘဲ အသားကို ပါးပါးလႊာ၍ အစိမ္းစား ေကာင္းရန္ ျပင္ဆင္ ေပးသည္။

လူတြင္ ကူးစက္သြားသည့္ အခါ ရက္သတၱပတ္မ်ား အတြင္း လူ၏ အူထဲတြင္ ၁၅ မီတာ ခန္႔ရွည္ေသာ တုတ္ျပား သန္ေကာင္ႀကီး ျဖစ္သြားသည္။ ထိုအတြင္း ဥမ်ား ဥခ်ကာ လူ႔ ကိုယ္ခႏၶာကုိယ္ အတြင္း ျပန္႔ပြား ကူးစက္ သြားေလသည္။

ေရာဂါ လကၡဏာမ်ားမွာ ေမာပန္းလြယ္ျခင္း၊ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္း၊ ဗုိက္ထဲ မအီမသာ ျဖစ္ျခင္း၊ မခံႏုိင္မရပ္ ႏုိင္ေအာင္ မဟုတ္၍ သတိမျပဳ မိျခင္းေၾကာင့္ ထုိသန္ပုိးမ်ား သည္ လူ၏ အသည္း၊ မ်က္လံုး၊ ႏွလံုး သို႔မဟုတ္ ဦးေႏွာက္ တို႔ကို စားသံုးျခင္း ေၾကာင့္ လူ၏ အသက္ အႏၲရာယ္ကုိ ၿခိမ္းေျခာက္ လာသည္။ ထိုလူသည္ တ႐ုတ္ႏုိင္ငံ အေရွ႕ပုိင္း ဂြမ္ေဒါင္း ျပည္နယ္ ဂြမ္ဇုၿမိဳ႕ အမွတ္ (၈) ျပည္သူ႔ ေဆး႐ုံတြင္ တက္ေရာက္၍ ကုသမႈ ခံယူေန ရသည္။

သုေတသန ျပဳခ်က္အရ သိရွိရသည္မွာ ႏူးေအာင္၊ က်က္ေအာင္ မခ်က္မျပဳတ္ေသာ ငါးမ်ား၊ ငါးအစိမ္းမ်ား စားျခင္းသည္ ကပ္ပါးပိုးမ်ား ကူးစက္ ခံရတတ္ေၾကာင္း သိရသည္။ ေဆာ္လမြန္ ငါးမ်ား၊ ေရခ်ဳိ ငါးမ်ားကို အစိမ္းဟင္းရည္တြင္ ႏွပ္ထားသည္ ျဖစ္ေစ၊ က်ပ္တင္ ထားသည္ ျဖစ္ေစ သန္ပိုးမ်ား ကူးစက္ႏုိင္သည္ ဟု သိရသည္။

ဤေရာဂါသည္ ဆင္းရဲေသာ၊ က်န္းမာ သန္႔ရွင္းမႈ အားနည္းေသာ ႏုိင္ငံမ်ား ႏွင့္ တုိးတက္ေသာ ႏုိင္ငံမ်ားတြင္ အျဖစ္မ်ား သည္ဟု သိရသည္။ ဆူရွီ ဂ်ပန္ စားေသာက္ဆုိင္မ်ား ေနရာတကာ ေပၚလာျခင္း ေၾကာင့္လည္း အျဖစ္မ်ား လာျခင္း ျဖစ္သည္ဟု ဆရာဝန္မ်ား က ကေနဒီယံ မိသားစု ဆရာဝန္မ်ား (Canadian Family Physician) ဂ်ာနယ္တြင္ ေရးသား ထားသည္ဟု သိရသည္။

ေလ့လာ ေရးသားသူ နန္စီကရိတ္ က ဤ ဂ်ပန္ဆူရွီ ႏွင့္ ငါးစိမ္း အသားလႊာ ဆူရွီးမီး စားေသာက္ဆုိင္ မ်ား ေပါမ်ား လာျခင္းသည္ ဤေရာဂါ ျဖန္႔ျဖဴးေရး ပိုမ်ားလာ ျခင္း၏ အေၾကာင္းရင္း ျဖစ္သည္ဟု ေဖာ္ျပ ထားသည္။ အျခား နာမည္ေက်ာ္ အစားအေသာက္ မ်ားျဖစ္ သည့္ ေဘာလတစ္ ႏွင့္ စကန္ဒီေနးဗီးယန္း ႏုိင္ငံမ်ားမွ ဆားရည္စိမ္ ငါးစိမ္းမ်ား၊ ဟင္းရည္တြင္ ႏွစ္၍ ႏွပ္ထားေသာ သားငါး အစိမ္းမ်ား၊ အီတလီမွ အလြန္ ပါးလႊာေသာ ေဆာ္လမြန္ ငါးစိမ္းမ်ားလည္း ထုိနည္းတူ ကပ္ပါး ေရာဂါပိုး ကူးစက္ခံ ရႏုိင္၍ ဦးေႏွာက္သို႔ ေရာက္သြား ပါက အသက္ေသ ႏုိင္ေၾကာင္း သတိျပဳဖြယ ေရးသား လိုက္ရ ေပသည္။ ။

#Themyawadydaily
#ျမ၀တီေန႔စဥ္

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger