www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Wednesday, October 1, 2014

ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ျဖစ္ရျခင္း အေၾကာင္းရင္း


ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ျဖစ္ရျခင္း အေၾကာင္းရင္း

ၾကည္ျမင့္လြင္ (မုျဒာ)

ဆီးခ်ဳိေရာဂါ သည္ ယခုမွ ေပၚလာေသာ ေရာဂါမဟုတ္ ေရွးႏွစ္ေပါင္း ေထာင္ေက်ာ္က အိႏၵိယႏိုင္ငံမွ လာေသာ အာယုေဗဒေဆး ပညာတြင္ 'မဓုပေမဟ' ဟူေသာ ဆီးကို ပုရြက္ဆိတ္မ်ား အံုေသာေရာဂါ အေၾကာင္းကို ေဖာ္ျပ ထားသည္ကို ေတြ႕ရသည္။ အခ်ဳိႀကိဳက္ၿပီး အခ်ဳိဓာတ္ မ်ားေသာ အစားအစာ မ်ားကို လြန္ကဲစြာ စားေသာက္ သူမ်ားတြင္ ျဖစ္တတ္ေသာ ေရာဂါအျဖစ္ ေဖာ္ျပ ထားသည္ကို ေတြ႕ရသည္။

ဆီးခ်ဳိေရာဂါ သည္ အသက္ႀကီးမွ ျဖစ္ေသာ ေရာဂါမ်ဳိးမဟုတ္၊ ဆီးခ်ဳိမ်ဳိး႐ိုး ပါလာသူ မ်ားသည္ ငယ္စဥ္ သက္လတ္ပိုင္း ကပင္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ခံစားလာ ရသည္ကို ေတြ႕ရသည္။ ကံ၊ စိတ္၊ ဥတု၊ အာဟာရ တြင္ ကံေၾကာင့္ ျဖစ္ေသာ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ဟု ဆုိရမည္ ျဖစ္သည္။ ဆီးခ်ဳိသည္ ကူးစက္ေရာဂါ မဟုတ္ေသာ္လည္း မ်ဳိး႐ိုးစဥ္ဆက္ ျဖစ္တတ္ေသာ ေရာဂါမ်ဳိး ျဖစ္သည္။ မိဘဘိုးဘြားတြင္ တစ္ဦးဦး ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ရွိခဲ့လွ်င္ မိမိ လက္ထက္တြင္ ငယ္စဥ္ကပင္ သတိထားၿပီး အခ်ဳိႀကိဳက္ေသာ အေလ့ကို ေရွာင္ၾကဥ္ ျခင္းျဖင့္ ကာကြယ္ႏိုင္ ေပသည္။

အသက္ႀကီးမွ ျဖစ္ေသာေရာဂါ တစ္နည္းအားျဖင့္ မ်ဳိး႐ိုးလိုက္ျခင္း မဟုတ္ဘဲ မိမိ၏ အေနအထိုင္ အစားအေသာက္ အမွားေၾကာင့္ ျဖစ္ေသာ ဆီးခ်ဳိေရာဂါကို ဆီးခ်ဳိေရာဂါ အမ်ဳိးအစား (၂)အျဖစ္ ဆရာဝန္ ႀကီးမ်ားက သတ္မွတ္သည္။ အခ်ဳိဓာတ္ မ်ားေသာအစာ၊ အဆိမ့္အအီ မ်ားေသာအစာ၊ အဆီႏွင့္ တြဲေနေသာ အသားကို အစားမ်ားသူ မ်ားတြင္ ျဖစ္ႏိုင္သည္။ အခ်ိန္ ၾကာျမင့္စြာ ေရခဲ႐ိုက္ၿပီး သိမ္းထားေသာ အစာႏွင့္ ေရခဲေသတၱာ မွအစာကို စားသံုးမႈ မ်ားျခင္း ေၾကာင့္လည္း ဆီးခ်ဳိ ျဖစ္ႏုိင္သည္။ ထမင္း စားၿပီးတုိင္း အခ်ဳိရည္ ေသာက္သံုးသူ ႏွင့္ ေမာပန္းသည့္ အခါတိုင္းတြင္ အခ်ဳိရည္ သံဘူးမ်ား ေသာက္သံုးေလ့ ရွိသူမ်ားတြင္ ပို၍ အျဖစ္မ်ားသည္။

ဆီးခ်ဳိေရာဂါ သည္ ေသြးအတြင္း သၾကားဓာတ္ မ်ားၿပီး ျဖစ္ရေသာ ေရာဂါ ျဖစ္သျဖင့္ ဆီးမခ်ဳိခင္ ကပင္ ေသြးက ခ်ဳိၿပီးျဖစ္ေန သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ေသြးခ်ဳိေရာဂါ ဟု ေခၚေဝၚမွသာ မွန္ကန္သည္ဟု ဆိုသည္။ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ဟု ေခၚေဝၚသည္မွာ ႏႈတ္က်ဳိး ေနသျဖင့္ ဆီးခ်ဳိ - ေသြးခ်ဳိ ေရာဂါဟု ေခၚလွ်င္ ပို၍ သင့္ေတာ္မည္ ျဖစ္သည္။

ဆီးခ်ဳိေရာဂါသည္ အေအးႀကိဳက္ သူမ်ားတြင္ ပို၍ ျဖစ္ႏုိင္သည္။ အပူပိုင္း ေဒသတြင္ ေနထိုင္သူမ်ား ႏွင့္ အေအးပိုင္း ေဒသတြင္ ေနထိုင္သူ မ်ားတြင္ အေအးပိုင္းတြင္ ေနထိုင္သူမ်ားက ပို၍ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ေလ့ ရွိသည္ကို ေလ့လာေတြ႕ရွိ ရသည္။ ေနေရာင္ျခည္ ႏွင့္ ေန႔စဥ္ထိေတြ႕ အလုပ္လုပ္ ရသူမ်ားႏွင့္ အလံုပိတ္ အဲယားကြန္းခန္း မ်ားတြင္ အလုပ္ လုပ္ရသူမ်ားတြင္ ဆီးခ်ဳိ ေသြးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ႏႈန္းမွာ အေအးခန္းတြင္ လုပ္ရ သူမ်ားက ပို၍ ျဖစ္ႏိုင္သည္ကို ေတြ႕ရသည္။

ယခုေခတ္တြင္ အထပ္ျမင့္ တိုက္ခန္းမ်ားတြင္ ေနထုိင္သူ မ်ားလာရာ အေဆာက္အအံု အခ်ဳိ႕မွာ ၾကားညႇပ္ၿပီး ေနေရာင္ျခည္ မရရွိေတာ့ သည္ကို ေတြ႕ရသည္။ တိုက္ခန္း အခ်ဳိ႕မွာလည္း ေနေရာင္ မဝင္သည့္ အခန္းမ်ဳိး ျဖစ္ေနလွ်င္ က်န္းမာေရးႏွင့္ မညီၫြတ္ေပ။ ဆီးခ်ဳိ ေသြးခ်ဳိ ေရာဂါ ျဖစ္ရျခင္း၏ အေၾကာင္းရင္းကို အစားအေသာက္ တစ္ခုတည္း တြင္သာ အာ႐ံုစိုက္ ေနျခင္းထက္ အေနအထိုင္ အေဆာက္အအံု ႏွင့္ အလုပ္လုပ္သည့္ ေနရာကိုပါ ထည့္သြင္း စဥ္းစားၿပီး ျပဳျပင္ သင့္သည္။

လမ္းေလွ်ာက္ နည္းျခင္း သည္လည္း ဆီးခ်ဳိ ေသြးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ရျခင္း၏ အေၾကာင္းရင္းခံ တစ္ခုျဖစ္သည္။ လူတိုင္း တစ္ေန႔လွ်င္ ႏွစ္မိုင္ခန္႔ အနည္းဆံုး လမ္းေလွ်ာက္ ရမည္။ ကားစီးၿပီး ေန႔စဥ္ သြားလာကာ လမ္းေလွ်ာက္ရန္ ေမ့ေနၾက သူမ်ားတြင္ အသက္ႀကီးလွ်င္ ေသြးတြင္ အခ်ဳိဓာတ္ မ်ားလာၿပီး ေနာက္ဆက္တြဲ ေရာဂါမ်ား အျဖစ္ ဆီးခ်ဳိမွ ေက်ာက္ကပ္၊ ဆီးခ်ဳိမွ ႏွလံုး၊ ဆီးခ်ဳိမွ ထံုက်ဥ္ႏွင့္ ေလငန္းေရာဂါ မ်ား ဆက္၍ ျဖစ္လာေလ့ ရွိသည္။ ေန႔စဥ္ လမ္းေလွ်ာက္ေပးျခင္း၊ ေလ့က်င့္ခန္း တစ္မ်ဳိးမ်ဳိး လုပ္ေပးျခင္းျဖင့္ ႀကိဳတင္ ကာကြယ္ သင့္ေၾကာင္း တင္ျပ လိုက္ရ ေပသည္။

#Yadanarpondaily

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger