www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Monday, July 21, 2014

အစာအာဟာရ အတြက္ ေဆးႏွင့္ေဘး ႀကိဳတင္ေမွ်ာ္ေတြး


အစာအာဟာရ အတြက္ ေဆးႏွင့္ေဘး ႀကိဳတင္ေမွ်ာ္ေတြး

ျပည္သူမ်ား ေန႔စဥ္ စားသံုးေသာ အစားအစာ မ်ားတြင္ က်န္းမာေရး အတြက္ အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေသာ ဓာတ္သတၱဳမ်ား ပါဝင္မႈ ရွိမရွိကို အစားအစာႏွင့္ ေဆးဝါး ကြပ္ကဲေရး ဌာနမွ တာဝန္ရွိ သူမ်ား၊ ရပ္ကြက္/ ေက်းရြာ ႏွင့္ ေစ်းမ်ားမွ တာဝန္ရွိ သူမ်ားသည္ အစားအေသာက္ ေရာင္းခ်သည့္ ေနရာမ်ားသို႔ သြားေရာက္ စစ္ေဆးလ်က္ ရွိသည္။

သုေတသီ မ်ား၏ ေလ့လာ ေတြ႕ရွိခ်က္ အရ အစားအစာႏွင့္ ေဆးဝါးမ်ားတြင္ ပါဝင္ေသာ အာဆင္းနစ္ သည္ စားသံုးသူ မ်ား၏ က်န္းမာေရးကို အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစေၾကာင္း သိရသည္။ အာဆင္းနစ္ကို လြန္ခဲ့ေသာ ႏွစ္ေပါင္း ၂၄ဝဝ ေက်ာ္မွ စတင္၍ ေဆးဝါးအျဖစ္ အသံုးျပဳ ခဲ့ၾကရာ တ႐ုတ္ ႏိုင္ငံတြင္ တိုင္းရင္းေဆး အျဖစ္ အသံုးျပဳ ခဲ့ၾကသည္။ အေနာက္ ႏိုင္ငံမ်ားတြင္ အာဆင္းနစ္ ဓာတ္ေပါင္းကို ပင္နီဆလင္ ေဆးဝါးႏွင့္ ဆာလ္ဖာ ေဆးဝါး မေပၚမီက ဆစ္ဖလစ္ ကာလသား ေရာဂါ ကုသရာတြင္ အသံုးျပဳ ခဲ့ၾကၿပီး ပဋိဇီဝ ေဆးဝါးအျဖစ္ လည္း အသံုးျပဳ ခဲ့ၾကသည္။ အားတိုးေဆး မ်ားႏွင့္ အျခား ေဆးဝါးမ်ား ေဖာ္စပ္ရာတြင္ အာဆင္းနစ္ ထည့္သြင္း ေဖာ္စပ္ ၾကသည္။ အသားအေရ လွပေစရန္ ႏွင့္ အေရျပား မတြန္႔ေစရန္ ေဆးဝါးမ်ားတြင္ အာဆင္းနစ္ ထည့္သြင္း ေဖာ္စပ္ ခဲ့ၾကေသာ္လည္း အာဆင္းနစ္ကို ေသြးေၾကာမ်ားက စုပ္ယူ တတ္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိရ သျဖင့္ သံုးစြဲမႈ ရပ္တန္႔ ခဲ့ၾကသည္။

အာဆင္းနစ္ အသံုးျပဳ ထုတ္လုပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ားမွာ သေဘၤာေဆး၊ သုတ္ေဆး၊ အေရာင္ ဆိုးေဆး၊ ပိုးမႊားသတ္ေဆး၊ ေဆးဝါး၊ ဆပ္ျပာ ႏွင့္ စိုက္ပ်ဳိးေရး လုပ္ငန္းသံုး ပိုးသတ္ေဆး စသည္တို႔ ပါဝင္သျဖင့္ အဆိုပါ ေဆးမ်ား ကိုင္တြယ္ အသံုးျပဳရာတြင္ အႏၲရာယ္ မရွိေစရန္ သတိျပဳ ၾကရမည္ ျဖစ္သည္။ အာဆင္းနစ္သည္ အစားအေသာက္ မွတစ္ဆင့္ လူတို႔၏ က်န္းမာေရးကို အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစ ႏိုင္သျဖင့္ အေရာင္ ဆိုးထားေသာ အသားငါးႏွင့္ အျခား စားေသာက္ဖြယ္ရာ တို႔ကို ေရွာင္ၾကဥ္ ၾကရေပမည္။ စီးပြားျဖစ္ ၾကက္ေမြးျမဴေရး လုပ္ငန္း မ်ားတြင္ ၾကက္အေလးခ်ိန္ တိုးေဆး ႏွင့္ အေရျပား အေရာင္လွ ေစရန္ သံုးေသာ ေဆးမ်ားတြင္ အာဆင္းနစ္ ပါဝင္သည္။ သစ္မ်ား ၾကာရွည္ ခံေစရန္ အာဆင္းနစ္ကို ပိုးသတ္ေဆး အျဖစ္ အသံုးျပဳၾက ျခင္းေၾကာင့္ သစ္အေခ်ာထည္ လုပ္ငန္း လုပ္ကိုင္သူမ်ား အတြက္လည္း က်န္းမာေရး အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစႏိုင္ သျဖင့္ စနစ္တက် ကိုင္တြယ္ၾကရန္ လိုအပ္ေၾကာင္း ကြၽမ္းက်င္သူ မ်ားက အႀကံျပဳ ထားၾကသည္။

လယ္ယာ ဥယ်ာဥ္ စိုက္ပ်ဳိးေရး လုပ္ငန္း၊ သီးႏွံ စိုက္ပ်ဳိးေရး လုပ္ငန္းႏွင့္ အဝတ္ေလွ်ာ္သည့္ လုပ္ငန္း လုပ္ကိုင္သူ မ်ားအတြက္ အာဆင္းနစ္ အႏၲရာယ္ ရွိသကဲ့သုိ႔ အစားအေသာက္ မွတစ္ဆင့္ အာဆင္းနစ္ အႏၲရာယ္ရွိ သည္ကို သတိျပဳ ၾကရမည္ ျဖစ္သည္။ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ စပါး အပါအဝင္ စိုက္ပ်ဳိးေရး သီးႏွံမ်ား စိုက္ပ်ဳိးၾကရာ တြင္ သဘာဝ လြန္ေသာ ဓာတ္ေျမၾသဇာ မ်ားကို အလြန္အကြၽံ သံုးစြဲ စိုက္ပ်ဳိးျခင္း၊ ပိုးသတ္ေဆး အမ်ဳိးမ်ဳိး တို႔ကို ႏႈန္းထား ျမင့္စြာျဖင့္ ႀကိမ္ဖန္မ်ားစြာ အသံုးျပဳ စိုက္ပ်ဳိးၾကျခင္း ေၾကာင့္ ဓာတ္ၾကြင္း အာနိသင္ ျမင့္မားေသာ သီးႏွံမ်ား စားသံုး ေနၾကရသည္။

သို႔ျဖစ္၍ ေန႔စဥ္ စားသံုးေနေသာ အာဟာရ အတြက္ ေဆးျဖစ္ေသာ အစားအစာႏွင့္ ေဘးျဖစ္ ေစေသာ အစားအစာ တို႔ကို ႀကိဳတင္ ေမွ်ာ္ေတြး၍ က်န္းမာေရး ႏွင့္ ညီၫြတ္ေသာ ေအာ္ဂဲနစ္ စိုက္ပ်ဳိးေရး စနစ္ကို က်ယ္က်ယ္ ျပန္႔ျပန္႔ ေဆာင္ရြက္ ၾကရမည္ ျဖစ္ေပသည္။ ။

( အယ္ဒီတာ့အာေဘာ္ )

#Themyawadydaily

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger