www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Wednesday, July 16, 2014

ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ ေလွ်ာ့ခ်ေရး


ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ ေလွ်ာ့ခ်ေရး

ယေန႔ က်န္းမာေရးကို ၿခိမ္းေျခာက္လ်က္ ရွိေသာ ေရာဂါမွာ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္သည္။ ကင္ဆာေရာဂါ သည္ ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ ျဖစ္ပြားမႈ မ်ားျပား လာသည့္ ေရာဂါျဖစ္ၿပီး အေရွ႕ေတာင္ အာရွတြင္ ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈ ဒုတိယ အမ်ားဆံုး ႏုိင္ငံျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။ ထုိသို႔ ျဖစ္ပြားမႈ မ်ားလာ ရျခင္းမွာ မူးယစ္ေဆးဝါး၊ အရက္၊ ေဆးရြက္ႀကီး ႏွင့္ ဆက္စပ္ ပစၥည္းမ်ား သံုစြဲမႈ မ်ားျပားလာျခင္း ႏွင့္ စားေသာက္မႈ ပံုစံ ေျပာင္းလဲလာမႈ တို႔ေၾကာင့္ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။

အရက္ႏွင့္ စီးကရက္၊ ေဆးလိပ္ စသည္တို႔ကို အသက္ (၁၈)ႏွစ္ မျပည့္ေသးေသာ လူငယ္မ်ားကို ေရာင္းခ်ျခင္း မျပဳရန္ ဥပေဒ ျပ႒ာန္း ထားေသာ္လည္း သိရွိလိုက္နာမႈ ႏွင့္ သက္ဆိုင္ရာမွ ၾကပ္မတ္ ေဆာင္ရြက္မႈမ်ား အားနည္းလ်က္ ရွိေနသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ လူငယ္ထု အတြင္း အရက္ ႏွင့္ ေဆးလိပ္ ေသာက္သံုးမႈ တိုးတက္လာျခင္း ျဖစ္သည္။ လူငယ္ထု အတြင္း အရက္ႏွင့္ ေဆးလိပ္ ေသာက္သံုးမႈ ေလွ်ာ့ခ်ရန္ ေက်ာင္းမ်ားတြင္ မူးယစ္ ကင္းမဲ့ဇုန္ သတ္မွတ္၍ ေဆာင္ရြက္လ်က္ ရွိ သကဲ့သို႔ ရပ္ကြက္၊ ေက်းရြာ၊ ၿမိဳ႕တို႔ရွိ အရက္ႏွင့္ ေဆးလိပ္ ေရာင္းခ်သည့္ ေနရာမ်ား တြင္လည္း အသက္ မျပည့္ေသးသည့္ လူငယ္မ်ားကို ေရာင္းခ်ျခင္း မျပဳရန္ ၾကပ္မတ္ ေဆာင္ရြက္ သြားရန္ လိုအပ္သည္။ သို႔မွသာ ေဆးလိပ္ႏွင့္ အရက္ သံုးစြဲမႈ ေလ်ာ့က်ၿပီး အမ်ဳိးသား က်န္းမာေရး အဆင့္ တုိးတက္ လာမည္ ျဖစ္သည္။

ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈသည္ စားေသာက္မႈ ပံုစံမ်ား ေၾကာင့္လည္း ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။ ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ အသားကင္မ်ား စားသံုးေသာ အေလ့အထ မ်ားျပားလာျခင္း မွာလည္း တစ္ခု အပါအဝင္ ျဖစ္သည္။ ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ အသားကင္ ဆိုင္မ်ား ေပါမ်ားလာၿပီး ေရာင္းခ်သည့္ ေစ်းႏႈန္း မွာ ေငြက်ပ္ ၅ဝ၊ ၁ဝဝ ႏႈန္းျဖင့္ လူတိုင္း စားေသာက္ ႏိုင္ျခင္းေၾကာင့္ စားသံုးမႈ မ်ားျပားလာျခင္း ျဖစ္သည္။ ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈႏႈန္း တိုးတက္ျခင္း ႏွင့္ အသားကင္ စားသံုးမႈႏႈန္း မွာ တုိက္႐ိုက္ ဆက္စပ္ ေနသည္။

အေမရိကန္ ကင္ဆာေရာဂါ သုေတသန အဖြဲ႕က ေၾကာ္ေလွာ္ျခင္း၊ မီးဖိုျဖင့္ ကင္ျခင္း၊ ဖုတ္ျခင္း တို႔သည္ HCA ဓာတ္ကို အႀကီးမားဆံုး ထုတ္လုပ္ေၾကာင္း၊ ထိုဓာတ္သည္ ကင္ဆာေရာဂါ ကို ျဖစ္ပြား ေစႏိုင္ေၾကာင္း ထုတ္ျပန္ ခဲ့သည္။ အစားအေသာက္ ႏွင့္ ေဆးဝါး သုေတသန ျပဳသူ ဆရာဝန္ႏွစ္ဦး ၏ ေတြ႕ရွိခ်က္ အရ ျမန္မာႏုိင္ငံ အေနာက္ ေျမာက္ပိုင္း ေဒသရွိ ေဒသခံမ်ားသည္ အသည္းကင္ဆာ ျဖင့္ ေသဆံုးမႈ မ်ားျပား ေနသည္ကို ေတြ႕ရၿပီး ထိုေဒသရွိ တုိင္းရင္းသား မ်ားသည္ အျခား တုိင္းရင္းသား မ်ားထက္ မီးျဖင့္ ကင္ေသာ၊ ဖုတ္ေသာ အစားအေသာက္ မ်ားကို ပိုမို စားသံုးေၾကာင္း ေလ့လာ ေတြ႕ရွိ ရသည္။

သို႔ျဖစ္ရာ အမ်ဳိးသား က်န္းမာေရး အဆင့္ တိုးျမႇင့္ရန္ႏွင့္ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈႏႈန္း ေလွ်ာ့ခ်ရန္ အရက္၊ ေဆးလိပ္တို႔ကို အသက္အရြယ္ မျပည့္ေသးသည့္ လူငယ္မ်ားအား ေရာင္းခ်ျခင္း မျပဳေရး အမ်ဳိးသားေရး အသိျဖင့္ တစ္မ်ဳိးသား လံုးက ၾကပ္မတ္ ေဆာင္ရြက္ရန္ ႏွင့္ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြား ႏိုင္ေသာ အသားကင္၊ အသားဖုတ္၊ အသားေလွာ္၊ အသားေၾကာ္ စားသံုးျခင္းကို ေလွ်ာ့ခ်ရန္၊ အနီေရာင္ အသားမ်ား ျဖစ္ေသာ အမဲသား၊ ဆိတ္သား၊ သိုးသား စသည္တို႔သည္ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ား ျပန္႔ပြားမႈကို အားေပးသည့္ အတြက္ စားသံုးမႈကို ေလွ်ာ့ခ် စားသံုးရန္ တို႔ကို အမ်ဳိးသားေရး အျမင္ျဖင့္ ဆင္ျခင္၍ ျပည္သူ တစ္ရပ္လံုးက ပူးေပါင္း ေဆာင္ရြက္ သြားရမည္ ျဖစ္ပါေၾကာင္း ေရးသား လိုက္ရ ေပသည္။

( အယ္ဒီတာ့အာေဘာ္ )

#Yadanarpondaily

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger