အက်ိဳးျပဳေသာ အခါးတစ္မ်ိဳး
ၾကည္ျမင့္လြင္ (မုျဒာ)
အခါးဟူသမွ် ေလဓာတ္ၾကြ၏ ဟူေသာ စကားရွိသည္။ အာဟာရေဗဒ ေဆးပညာတြင္ အခါးကို ေလဓာတ္ၾကြ ေစသည့္ အစာဟု ယူဆသည္။ တုိင္းရင္းျမန္မာ ေဆးပညာေခၚ ေဒသနာနယ ေဆးပညာတြင္ လည္း အခါးဓာတ္သည္ ဝါေယာဓာတ္ ႏွင့္ အာကာသဓာတ္ ႏွစ္မ်ဳိး လြန္ကဲေသာ အရသာဟု ယူဆသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ အခါးစားလွ်င္ ေလၾကြမည္။ ေလတိုးမည္။ တစ္နည္း အားျဖင့္ ေသြးတိုး ႏိုင္သည္ဟု ယူဆ ရေပသည္။
`
သို႔ေသာ္ ယခုအခါ ေခတ္ေပၚ ေရာဂါအခ်ဳိ႕ကို ၾကက္ဟင္းခါးသီး စားျခင္းျဖင့္ ေပ်ာက္သည္ဟု သတင္းစံုသည့္ လူမႈကြန္ရက္ စာမ်က္ႏွာ မ်ားတြင္ တက္လာသည္ကို ေတြ႕ရသည္။ ၾကက္ဟင္းခါးသီး ကို အရည္ညႇစ္ ေသာက္ျခင္းျဖင့္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ အမ်ဳိးအစား (၂)ကို သက္သာ ေစသည္။ အသီးေရာ၊ အရြက္ပါ ေရရွည္ စားသံုး ေပးျခင္းျဖင့္ ကင္ဆာ ေရာဂါ ႏွင့္ အဖ်ားေရာဂါ၊ အပူေလာင္ ေရာဂါ၊ နာတာရွည္ ေခ်ာင္းဆုိး ေရာဂါ၊ အမ်ဳိးသမီးမ်ား ေသြးေပၚခ်ိန္ ကိုက္ခဲေသာ ေရာဂါ၊ ငွက္ဖ်ား ေရာဂါ ႏွင့္ ဗိုင္းရပ္(စ္)ပိုး ေၾကာင့္ ျဖစ္ေသာ ေရာဂါအခ်ဳိ႕ (ေရေက်ာက္၊ ဝက္သက္) စသည္တို႔တြင္ ဟင္းခ်က္ စားသံုးျခင္းျဖင့္ ကာကြယ္ ေစႏုိင္ေၾကာင္း ေရးသား ထားသည္ကို ေတြ႕ရသည္။
အထူးသျဖင့္ ေဖာ္ျပ ထားသည္မွာ Bitter Melon ေခၚ ၾကက္ဟင္းခါးသီး သည္ ေဆးဖက္ဝင္ အသီးအႏွံမ်ဳိး ျဖစ္ၿပီး ဆီးခ်ဳိကို တက္ျခင္းမွ ရပ္တန္႔ ထားႏုိင္သည့္ အျပင္ ၉၈ ရာခိုင္ႏႈန္း ေသာ ေၾကာက္စရာ ကင္ဆာဆဲလ္ မ်ားကို သတ္ေပး ႏုိင္သည္ဟု ေရးသား ထားသည္ကို ဖတ္႐ႈရသည္။
ၾကက္ဟင္းခါးသီး သည္ အလြန္ ခါးသျဖင့္ အရည္ညႇစ္ ေသာက္ရန္ အခက္အခဲ ရွိေသာ္လည္း ရရွိေသ ာသတၱဳရည္တြင္ သၾကားခဲ (သို႔မဟုတ္) သၾကားဆီ အနည္းငယ္ ထည့္၍ ေသာက္သံုး ျခင္းျဖင့္ အခါးအရသာ ဆိုးဆိုးရြားရြား မခံစားရဘဲ သက္သာ ေစႏုိင္ ေပသည္။
ၾကက္ဟင္းခါးသီး ကို ဟင္းအျဖစ္ ခ်က္စားရာတြင္ ပုစြန္ေျခာက္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔ စသည္မ်ားျဖင့္ ျပဳျပင္ ခ်က္ျပဳတ္ ျခင္းျဖင့္ စားေကာင္းေသာ ဟင္းတစ္ခြက္ ျဖစ္ႏိုင္သည္။ အခ်ဳိ႕ကလည္း ၾကက္ဟင္းခါးသီး ကို ပါးပါးလွီးၿပီး အၾကြပ္ေၾကာ္ စားျခင္းျဖင့္ အခါးဓာတ္ ေပ်ာက္သြား ေစႏိုင္သည္။ ၾကက္ဟင္းခါးသီး ကို ပါးပါး လွီးၿပီးလွ်င္ ဆားေရစိမ္ စားျခင္းျဖင့္ အခါးသက္သာ ေစသည္ဟု သိရသည္။
ေတာ ၾကက္ဟင္းခါးသီး ကို အထက္ ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ ပို၍ ႏွစ္သက္စြာ စားသံုးၾက သည္ကို ေတြ႕ရသည္။ ၾကက္ဟင္းခါးသီး အေသးေလးမ်ား ျဖစ္ၿပီး ခ်ဳံႏြယ္ကဲ့သို႔ တြယ္တက္ကာ ေတာစပ္ ကိုင္းပင္မ်ား ၾကားတြင္ ေပါက္ေလ့ ရွိသည္။ ေတာ ၾကက္ဟင္းခါးသီး ခ်က္လွ်င္ အေစ့မ်ားပါ စားရသျဖင့္ ၾကက္ဟင္းခါးသီး အေစ့မွရေသာ ေဆးဖက္ဝင္ အက်ဳိးကို ခံစားရေစ ႏုိင္သည္။ ၾကက္ဟင္းခါး အသီးထက္ အေစ့တြင္ ပို၍ ေဆးဘက္ဝင္ အာနိသင္ ရွိသည္ဟု အခ်ဳိ႕က ယူဆၾကသည္။ အခါးႀကိဳက္ သူမ်ားမွာ ေတာ ၾကက္ဟင္းခါးသီး ကို ရွာဝယ္ေလ့ ရွိသည္။
ၾကက္ဟင္းခါးသီး ခ်က္ႏွင့္ မတည့္ေသာ အစာမွာ ဝက္သားဟင္း ျဖစ္သည္။ ၾကက္ဟင္းခါးသီး ခ်က္ႏွင့္ ဝက္သားဟင္းကို ညစာအျဖစ္ စားသံုးၿပီး တီဗြီ ၾကည့္ေနစဥ္ ႐ုတ္တရက္ ေခါင္းမူးသည္ ေျပာကာ လဲက်သြားၿပီး ဦးေႏွာက္ ေသြးေၾကာေပါက္ ေသဆံုးသြားသူ အသက္ ၆ဝ ေက်ာ္ လူႀကီး တစ္ဦးကို ေတြ႕ရ ဖူးသည္။ ေလစာႏွစ္မ်ဳိး ေပါင္းစား ျခင္းေၾကာင့္ဟု ယူဆရသည္။
ရသာေျခာက္ပါး စံုေအာင္စားမွ ခြန္အားမွ်တ၊ ႐ုပ္ဆင္းလွ၏ ဟူေသာ စကားအရ အခ်ဳိႀကိဳက္ သူမ်ားသည္ တစ္ပတ္လွ်င္ တစ္ႀကိမ္ခန္႔ အခါး စားေပးသင့္သည္။ အခါး အရသာတြင္ ထူးျခားေသာ အခါး အရသာ ရွိေသာ အသီးအႏံွမွာ ၾကက္ဟင္းခါးသီး ပင္ ျဖစ္သည္။ ၾကက္ဟင္းခါးသီး တြင္ပါဝင္ေသာ ဆူးေတာင္ကဲ့သို႔ အဖုမ်ားတြင္ ေရာဂါပိုး ကို ေသေစႏိုင္သည့္ ထူးျခားေသာ အာနိသင္မ်ား ရွိသည္ဟု ဆိုသည္။
အရသာရွိေသာ ဆိုးေဆးႏွင့္ ဓာတုေဗဒ ပစၥည္းမ်ား ပါေသာ ေခတ္ေပၚ အစားအစာ မ်ားေၾကာင့္ ျဖစ္ေသာ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ အမ်ဳိးအစား (၂)ကို ၾကက္ဟင္းခါးသီး ပံုမွန္ စားေပးျခင္းျဖင့္ ကာကြယ္ ႏုိင္သည္။ အလြန္ ေၾကာက္စရာ ေကာင္းသည့္ ကင္ဆာေရာဂါ ကိုပင္ ကာကြယ္ ႏုိင္သည္ဟု ဆိုသျဖင့္ တစ္ပတ္ တစ္ႀကိမ္ခန္႔ ပံုမွန္ စားသံုး သင့္ေၾကာင္း ေရးသား တင္ျပ လိုက္ရ ေပသည္။
#Yadanarpondaily
No comments:
Post a Comment