ကြမ္းစားႏွပ္ေဆးရည္ မ်ားသည္ က်န္းမာေရးကုိ ထိခုိက္ေစႏုိင္
ျမန္မာ့႐ုိးရာ ဧည့္ခံ အစားအေသာက္ မ်ားတြင္ ကြမ္း ၊ ေဆး ၊ လက္ဖက္ ဟူ၍ ဆုိစကား ရွိသည္။ ကြမ္းယာသည္ ျမန္မာမႈတြင္ ဧည့္ခံ ပစၥည္း ျဖစ္ေသာ္လည္း ယေန႔ ကာလတြင္ စီးပြားျဖစ္ ေရာင္းခ်လ်က္ ရွိေသာ ေရာင္းကုန္ တစ္ခု ျဖစ္လာသည္။ ကြမ္းယာ ကုိ ႏွစ္ၿခိဳက္ ခံုမင္စြာ စားသံုးေလ့ ရွိေသာ ေခတ္လူငယ္ မ်ားသည္ ႏွပ္ေဆးရည္ မ်ားျဖင့္ စားသံုးေလ့ ရွိရာ ၄င္း ႏွပ္ေဆးရည္အား ေရရွည္စဲြ၍ စားသံုး မိပါက အစာအိမ္ အူလမ္းေၾကာင္း ကင္ဆာ ျဖစ္ေပၚ ေစႏုိင္ေၾကာင္း အစာအိမ္ ႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္း ဆုိင္ရာ အထူးကု ဆရာ၀န္ တစ္ဦးက ေျပာျပသည္။
" ကြမ္းစား ႏွပ္ေဆးရည္ ေတြက အစားအေသာက္ နဲ႔ ေဆး၀ါးဆုိင္ရာ ႀကီးၾကပ္ ကြပ္ကဲမႈ ရဲ႕ ခြင့္ျပဳခ်က္ ရယူၿပီး ထုတ္လုပ္ ထားတဲ့ စားေသာက္ ကုန္စည္ မဟုတ္သလုိ ဓာတုေဗဒ ျဒပ္ေပါင္း ပစၥည္း အခ်ိဳ႕နဲ႔ ေရာစပ္ ထုတ္လုပ္ ထားတာေၾကာင့္ စားသံုးမိပါက က်န္းမာေရး ထိခုိက္ ေစႏုိင္ ပါတယ္ ... " ဟု အဆုိပါ အထူးကု ဆရာ၀န္ႀကီး က ဆက္လက္၍ ေျပာျပသည္။
ကြမ္းစား ႏွပ္ေဆးရည္ မ်ားအား ေရရွည္ စားသံုးျခင္းေၾကာင့္ အစာအိမ္ အူလမ္းေၾကာင္း အတြင္း ကင္ဆာျဖစ္၍ ေဆး၀ါး ကုသမႈ ခံယူသူ မ်ားစြာ ရွိခဲ့ရာ ၁၅ ရာခိုင္ႏႈန္း သာလွ်င္ အသက္ရွင္ က်န္းမာၿပီး က်န္ ၆၅ ရာခုိင္ႏႈန္း မွာ လူ႔သက္တမ္းေစ့ ေနထုိင္ ႏုိင္ျခင္း မရွိေၾကာင္း ေစာင့္ၾကည့္ ေလ့လာ ေနသူမ်ား၏ မွတ္တမ္းအရ သိရသည္။
အဆုိပါ ကြမ္းစား ႏွပ္ေဆးရည္ မ်ားသည္ သဘာ၀ မဟုတ္ေသာ အနံ႔အသက္ မ်ားႏွင့္ သဘာ၀ မဟုတ္ေသာ အခ်ိဳ အရသာ ဓာတ္မ်ားအား ေရာစပ္ ထုတ္လုပ္ထားရာ ဓာတုေဗဒ ျဒပ္ေပါင္းအခ်ိဳ႕ ပါ၀င္လ်က္ ရွိသည္ကုိ စမ္းသပ္ ေတြ႕ရွိရေၾကာင္း ၊ ၄င္း ျဒပ္ေပါင္းစု မ်ားတြင္ လူ၏ ကုိယ္ခႏၶာ အတြင္းပုိင္းရွိ အစိတ္အပုိင္း မ်ားအား ေခ်ဖ်က္ႏုိင္သည့္ ျဒပ္ေပါင္းစု မ်ားလည္း ပါ၀င္ေၾကာင္း ၊ ယင္းေၾကာင့္ ပါးေစာင္ ကင္ဆာ ႏွင့္ လည္ေခ်ာင္း ကင္ဆာ မ်ား ျဖစ္ပြား ရသည္ဟု သုေတသန စာတမ္းမ်ားက ဆုိသည္။
ကြမ္းစား ႏွပ္ေဆးရည္ ေဖာ္စပ္ရာတြင္ အဓိက မရွိမျဖစ္ လုိအပ္သည္မွာ ေဆးရြက္ႀကီး ျဖစ္သည္။ ၄င္း ေဆးရြက္ႀကီး ၏ ႐ုကၡေဗဒ အမည္ရင္းမွာ နီကုိရွားနား ေတဗကန္ ( Nicotianna Tabaccum ) ဟု ေခၚထြင္၍ ဆုိလင္းေနးစီး ( Solanaceae ) ခရမ္းမ်ိဳးရင္း၀င္ အပင္ တစ္မ်ိဳးျဖစ္သည္။ ၄င္း၏ မူလ သေဘာအရ အဆိပ္အေတာက္ မ်ားကုိ ပယ္ေစႏုိင္ေသာ သတၱိ ရွိေသာ္လည္း ဓာတုေဗဒ ျဒပ္ေပါင္းမ်ား ႏွင့္ ေရာစပ္ သံုးစဲြျခင္းေၾကာင့္ လူ၏ က်န္းမာေရး ကုိ ထိခုိက္ ေစျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း သိရွိရသည္။
ကုိတုိး (ခ်င္းတြင္း)
#Themyawadydaily
No comments:
Post a Comment