က်န္းမာေရးပညာေပး လုပ္ငန္းမ်ား က်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔ ေဆာင္ရြက္
အယ္ဒီတာ့အာေဘာ္
( ၂-၁၂-၂၀၁၃ )
ႏုိင္ငံေတာ္တြင္ ျပည္သူတုိ႔ အတြက္ က်န္းမာေရး ေစာင့္ေရွာက္မႈ လူတုိင္း လက္လွမ္းမီ လႊမ္းၿခံဳေရး အေကာင္ အထည္ေဖာ္ ရန္မွာ က်န္းမာေရး ဝန္ႀကီးဌာန သာမက ႏွီးႏႊယ္ ေနေသာ ဝန္ႀကီးဌာနမ်ား ၊ ပုဂၢလိက က႑မ်ား ပူးေပါင္း ပါဝင္မႈ တုိ႔သည္ အေရးပါေသာ က႑မ်ား ျဖစ္သည္။
ျပည္သူမ်ား အတြက္ က်န္းမာမႈ ျမႇင့္တင္ေရး ၊ ေရာဂါ ကာကြယ္ ကုသေရး ႏွင့္ ျပန္လည္ ထူေထာင္ေရး ဆုိင္ရာ က်န္းမာေရး ဝန္ေဆာင္မႈ မ်ားကုိ ျပည္သူအားလံုး လက္လွမ္းမီ ရရွိေစမည့္ အျပင္ ကုန္က်စရိတ္ မ်ားအတြက္ ပူပင္ ေၾကာင့္ၾကမႈ မရွိေစရန္ စီစဥ္ ေဆာင္ရြက္ ျခင္းသည္ က်န္းမာေရး ေစာင့္ေရွာက္မႈ လူတုိင္း လက္လွမ္းမီ လႊမ္းၿခံဳေရးပင္ ျဖစ္သည္။ က်န္းမာေရး ဝန္ႀကီးဌာန သည္ ျပည္သူမ်ား က်န္းမာေရး ေစာင့္ေရွာက္မႈ လက္လွမ္းမီ လႊမ္းၿခံဳေရး အတြက္ ျမန္မာ့ က်န္းမာေရး စနစ္ အားေကာင္း လာေရး ၊ ကုသမႈ အရည္အေသြး မ်ား တုိးတက္ လာေစေရး ၊ က်န္းမာေရး ဆုိင္ရာ စြမ္းအားစု မ်ားကုိ စနစ္တက် အက်ဳိးရွိစြာ သံုးစြဲေရး တုိ႔ကုိ အေလးထား ေဆာင္ရြက္လ်က္ ရွိသည္။
က်န္းမာေရးဟူသည္ ျပည္သူ တစ္ဦးခ်င္း အေနျဖင့္လည္း သက္ဆုိင္သည္။ က်န္းမာေရး ႏွင့္ ညီၫြတ္ေသာ ေနထုိင္ စားေသာက္ ျပဳမူသည့္ အေလ့အထ မ်ားရွိၾက ရမည္ျဖစ္သည္။ လူတုိင္း ေန႔စဥ္ ေသာက္ေန ၾကေသာ သန္႔စင္သည့္ ေရသည္ က်န္းမာေရး အတြက္ မ်ားစြာ အေထာက္အပံ့ ျဖစ္သည္။ လူတစ္ဦးသည္ ျပင္းထန္ေသာ ေလ့က်င့္ခန္း တစ္နာရီခြဲၾကာ ျပဳလုပ္ၿပီး ခ်ိန္တြင္ ထုိသူ၏ ဦးေႏွာက္သည္ လူ၏ အသက္တစ္ႏွစ္ ပုိႀကီး သြားသည့္ အလား က်ဳံ႕သြား ေသာ္လည္း ေရတစ္ခြက္ သုိ႔မဟုတ္ ႏွစ္ခြက္ ေသာက္လုိက္ ျခင္းျဖင့္ မူလ အေနအထားသုိ႔ ျပန္ေရာက္ သြားၿပီး လူ၏စိတ္ကုိ ပုိမုိ ထက္ျမက္ ေစႏုိင္ေၾကာင္း သုေတသီ မ်ား၏ ေျပာၾကားခ်က္ အရ သိရသည္။
အခ်ဥ္ဓာတ္ ပါဝင္သည့္ ေရွာက္သီး ႏွင့္ သံပရာသီး ကဲ့သုိ႔ေသာ သစ္သီးမ်ားတြင္ ဖေလဗာႏုိက္ဓာတ္ ပါဝင္မႈႏႈန္း ျမင့္မားသျဖင့္ စားသံုးသူ အတြက္ ေသြးလည္ပတ္မႈ အားေကာင္း ေစၿပီး ေဖာေရာင္မႈ ေဝဒနာကုိ ေလွ်ာ့ခ် ေပးကာေ လသင္တုန္း ေရာဂါ ျဖစ္ပြားျခင္းကုိ ေလွ်ာ့ခ် ေပးႏုိင္ေၾကာင္း ႏွလံုး က်န္းမာေရး သုေတသီမ်ား က ေလ့လာ ေတြ႕ရွိထား ၾကသည္။ ဗီတာမင္စီ ဓာတ္ပါဝင္ေသာ အသီးအရြက္ မ်ားကုိ စားသံုးျခင္း သည္ ေလသင္တုန္း ေရာဂါျဖစ္ပြားမႈႏႈန္း ေလွ်ာ့ခ် ေပးႏုိင္သည္ဟု ဆုိသည္။
အခြံမာ သစ္သီးဝလံ မ်ားမွ သစ္ၾကားသီး ၊ သစ္အယ္သီး ၊ ဗာဒံသီး ၊ မကၠေဒး မီးယားသီး ၊ သီဟုိဠ္ သရက္သီး ႏွင့္ သစ္ဆိမ့္သီး တုိ႔ကုိ စားသံုးျခင္း သည္ ႏွလံုးေရာဂါ ၊ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ၊ အူမႀကီး ကင္ဆာေရာဂါ ႏွင့္ သည္းေျခေ က်ာက္တည္ သည့္ ေရာဂါျဖစ္ပြားမႈ တုိ႔ကုိ ေလွ်ာ့ခ် ႏုိင္သည္။ ထုိ႔အျပင္ ေသြးအတြင္း ကုိလက္စထေရာ ပါဝင္မႈ ၊ အသားအရည္ ဖူးေရာင္ ယားယံျခင္း ေဝဒနာ ၊ အဆီဓာတ္ ပါဝင္မႈတုိ႔ကုိ ေလွ်ာ့ခ် ႏုိင္ၿပီး အင္ဆူလင္ စြမ္းအားကုိ ျဖည့္ဆည္း ေပးႏုိင္သည္။
အေရွ႕ေတာင္ အာရွႏုိင္ငံ မ်ားမွ ကေမၻာဒီးယား ၊ လာအုိ ၊ ဗီယက္နမ္ ၊ ဖိလစ္ပုိင္ ၊ အင္ဒုိနီးရွား ႏွင့္ ထုိင္းႏုိင္ငံ တုိ႔တြင္ ငါးမ်ားကုိ အစိမ္းစား ၾကျခင္းေၾကာင့္ အသည္း ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ ပုိမ်ားေၾကာင္း ဂ်ပန္ႏုိင္ငံ ေဒါ့စ္က်ဳိ တကၠသုိလ္မွ သိပၸံပညာရွင္ ႏွစ္ဦးႏွင့္ ကေမၻာဒီးယား ႏုိင္ငံ ပုိးမႊားေဗဒ ႏွင့္ ငွက္ဖ်ားေရာဂါ ထိန္းခ်ဳပ္ေရး ဌာနမွ ပညာရွင္မ်ား ပူးတြဲ သုေတသန ျပဳခ်က္အရ သိရသည္။
သို႔ျဖစ္၍ ကံ ၊ စိတ္ ၊ ဥတု ၊ အာဟာရ ဆုိသည့္ အေၾကာင္းတရား ေလးပါး ညီၫြတ္ေစရန္ အစာလည္း ေဆး ၊ ေဆးလည္း အစာ ဆုိသည့္အတုိင္း က်န္းမာေရး ႏွင့္ ညီၫြတ္ေသာ စားေသာက္မႈ ပံုစံ အသိပညာ ေပးေရး လုပ္ငန္း မ်ား က်ယ္က်ယ္ ျပန္႔ျပန္႔ ေဆာင္ရြက္ ၾကရမည္ ျဖစ္ေပသည္။ ။
No comments:
Post a Comment