www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Wednesday, October 30, 2013

လူမႈ ပတ္၀န္းက်င္ အတြက္ တုိက္ဖ်က္ ရမည့္ " ကြမ္းယာ "


လူမႈ ပတ္၀န္းက်င္ အတြက္ တုိက္ဖ်က္ ရမည့္ " ကြမ္းယာ "

လြမ္းေခါင္(႐ူပေဗဒ)

ေရွးေခတ္ ျမန္မာလူမ်ိဳး မ်ားအား ကြမ္း ၊ ေဆး ၊ လက္ဖက္ ဆုိေသာ ဧည့္သည္လာရင္ တေလးတစား နဲ႔ ဧည့္ခံတာမ်ိဳး ရွိတတ္ ပါတယ္။ ဒါဟာ က်န္းမာေရး ဗဟုသုတ နည္းပါးတာရယ္ ၊ ေခတ္မီ ဓာတ္ခဲြ စမ္းသပ္ သုေတသန ျပဳထားတဲ့ ကြမ္းစား ၊ ေဆးလိပ္ေသာက္ ျခင္းရဲ႕ ဆုိးက်ိဳးေတြကုိ မသိၾကလုိ႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီ အထဲက အခု တင္ျပမွာ ကေတာ့ ကြမ္းစားျခင္း ေၾကာင့္ ရရွိႏုိင္တဲ့ ဆုိးက်ိဳး အႏၲရာယ္ ေတြပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ယေန႔ေခတ္မွာ ကြမ္းစားျခင္း ကုိ စက္႐ံု ၊ အလုပ္႐ံု ၊ ေက်ာင္း ၊ ေဆး႐ံု ၊ ကုမၸဏီ ၊ ယာဥ္ရထား မ်ားေပၚ အပါအ၀င္ ေနရာမ်ိဳးစံုမွာ အရြယ္ မ်ိဳးစံေသာ စားသံုးသူ မ်ားက စားသံုး ေနၾကတာကုိ ေတြ႕ႏုိင္ပါတယ္။ ၁၂ ႏွစ္ ၊ ၁၃ ႏွစ္ လူငယ္ ကေလးေတြ က အစ ကြမ္းယာ စားသံုး လာၾကတာကုိ ေနရာတိုင္း မွာ ျမင္ေတြ႕ ေနရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။

ကြမ္းစားသံုးျခင္း ဟာ ခႏၶာကုိယ္ အတြက္ အာဟာရလည္း မျဖစ္ႏိုင္ တာမို႔ ဘာျဖစ္လို႔ စားတာလည္း လို႔ ပတ္ဝန္းက်င္က နီးစပ္သမွ် လူေတြကို ေမးျမန္း ၾကည့္ရာမွာ ေတာ့ ခံတြင္းခ်ဥ္လို႔ ၊ ပါးစပ္အနံ႔ဆိုး မထြက္ေအာင္ လုိ႔ စားသံုး ၾကတာပါ လုိ႔ ေျပာၾကတယ္။ လူငယ္ေတြ အေနနဲ႔ ကေတာ့ စမ္းသပ္ ၾကည့္ခ်င္လို႔ ၊ သူတို႔ အားက်တဲ့ သ႐ုပ္ေဆာင္ေတြ ကြမ္းစားတာ ၊ ေဆးလိပ္ ေသာက္တာ ၾကည့္ၿပီး လိုက္စား ၊ လိုက္ေသာက္ ၾကည့္ၾကတယ္။ တခ်ဳိ႕ကေတာ့ စိတ္က ေတာင္ေရာက္ ေျမာက္ေရာက္နဲ႔ မျဖစ္ေအာင္ ကြမ္း၀ါးလုိက္ ၊ ေထြးလုိက္နဲ႔ အလုပ္ လုပ္ရာမွာ စိတ္မပ်ံ႕လြင့္ ေအာင္လုိ႔ ဆုိၾကတယ္။ တခ်ိဳ႕က သူငယ္ခ်င္း ေတြ ဆြဲေဆာင္လို႔ ၊ အလုပ္လုပ္ရင္း ၊ ကားေမာင္းရင္း အိပ္ခ်င္ေျပ ေအာင္လို႔ ၊ အဘုိး ၊ အဘြားေတြရဲ႕ ကြမ္းအစ္ ကေန ႏႈိက္စားရင္း အက်င့္ ျဖစ္သြားလုိ႔ ဆုိတဲ့ ခုိင္လံုတဲ့ အေၾကာင္း ျပခ်က္ မရွိဘဲ စားသံုး ေနၾကတာ ေတြ႕ရပါတယ္။ ယေန႔ ကြၽန္ေတာ္တို႔ ႏိုင္ငံဟာ ကြမ္းစားသံုး မႈမွာ အိမ္နီးခ်င္း ႏိုင္ငံေတြထက္ ကို စားသံုးသူ ပိုမိုမ်ားျပား လာေနသလို ကြမ္းစားသံုးမႈ အမ်ားဆံုး ႏိုင္ငံ ေတြထဲမွာ ထိပ္ဆံုးကို ေရာက္ေနၿပီ ဆိုတာ ေျပာလို႔ ရႏိုင္ပါတယ္။

ကြမ္းစားျခင္း ေၾကာင့္ ျဖဴစင္ ေတာက္ပ ေနတဲ့ သြားေတြဟာ ပ်က္စီးလြယ္ ၊ က်ိဳးလြယ္ၿပီး သြားေတြ မည္းညစ္ ေနတဲ့အတြက္ အလြန္ကုိ အၾကည့္ရ ဆိုးေစပါတယ္။ ႐ုပ္ရည္ကို လက္ရွိ အသက္ထက္ ပိုမိုရင့္ေရာ္ ေစႏိုင္ၿပီး ေစာစီးစြာ ပါးေရတြန္႔ျခင္း ၊ မ်က္ႏွာ အေရး အေၾကာင္းမ်ား ျဖစ္ေပၚျခင္း တုိ႔ကို ျဖစ္ေပၚ ေစႏိုင္ပါတယ္။ ကြမ္းစားျခင္း ေၾကာင့္ ပတ္ဝန္းက်င္ ညစ္ပတ္ ေပေရေစတာ ကိုလည္း ေတြ႕ႏိုင္ ပါတယ္။ ကြၽန္ေတာ္တို႔ ႏိုင္ငံမွာ ကြမ္းယာဆုိင္ မ်ားကို ျမန္မာႏိုင္ငံ အႏွံ႔အျပား လမ္းဆံုလမ္းခြ လူစည္ကားရာ ေနရာတုိင္းမွာ ေတြ႕ႏိုင္ ပါတယ္။ ကြမ္းယာဆုိင္ မ်ားမွာ ကြမ္းယာကို အခ်ိဳ ၊ အဆိမ့္ ၊ ေဆးပါတဲ့ ကြမ္းယာ ဆုိၿပီး ေရာင္းၾက ေပမဲ့ ဆုိင္းတုိင္း ကေတာ့ သံုးမ်ဳိးလံုး မေရာင္းဘဲ ေဆးပါတဲ့ ကြမ္းယာကိုသာ ေရာင္းၾကတာ ေတြ႕ႏိုင္ ပါတယ္။ ေဆးရြက္ႀကီး ကို အရက္ ၊ ပ်ားရည္ ၊ မန္က်ည္းမွည့္ ေတြနဲ႔ ႏွပ္ထားတဲ့ ေဆးေပါင္း ၊ အိမ္နီးခ်င္း ႏုိင္ငံ ေတြက သြင္းလာတဲ့ ကြမ္းစားေဆး မ်ဳိးစံုျဖစ္တဲ့ ႏိုင္တီတူး ၊ ဖိုတီဖိုက္ ၊ ဆစ္ဂနယ္ ေဆးျပင္း ေတြကိုပါ ထည့္ၿပီး စားသံုး ေနၾကတာကို ေတြ႕ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ကြမ္းစားေဆး ထဲမွာပါတဲ့ ေဆးရြက္ႀကီး ဟာ နီကိုတင္း ၊ အမိုးနီးယား ၊ ဘင္ဇိုင္း ၊ ဆုိင္ယာႏိုက္ ၊ ကာဗြန္မို ေနာ့ဆိုက္ ၊ ကာဗြန္ဒိုင္ ေအာက္ဆုိက္ ၊ ကတၱရာဓာတ္ စတဲ့ အႏၲရာယ္ ရွိတဲ့ ဓာတ္ပစၥည္း မ်ိဳးစံု ပါ၀င္တဲ့ အျပင္ ကြမ္းကို ငံုထားတတ္ ၾကတဲ့ အတြက္ သြားဖံုးကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈ ကိုလည္း ျမင့္မား လာေစ ပါတယ္။

ကြမ္းစားျခင္း ေၾကာင့္ ခံတြင္းထဲရွိ ေသြးေၾကာ ေတြထဲကုိ အဆိပ္ အေတာက္ ျဖစ္ေစတဲ့ ဓာတ္ပစၥည္း ေတြ အလြယ္တကူ ၀င္ေရာက္ သြားတဲ့ အတြက္ ေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါ ၊ ေသြးတိုး ေရာဂါ ၊ ႏွလံုးေရာဂါ ၊ ေလတစ္ျခမ္း ျဖတ္ျခင္း ၊ မ်က္စိ အာ႐ံုေၾကာ ပ်က္ႏိုင္ျခင္း ၊ မ်က္စိ မႈန္ျခင္း ၊ ပါး ၊ ပါးေစာင္ ၊ သြားဖံုး ၊ လည္ေခ်ာင္း ၊ လွ်ာကင္ဆာေတြ ျဖစ္ႏိုင္ ပါတယ္။ မႈိတက္ေနတဲ့ ေဆးရြက္ႀကီး နဲ႔ ကြမ္းသီး ေတြကို စားသံုးျခင္း ေၾကာင့္လည္း အသည္းေရာင္ အသားဝါ ေရာဂါ ၊ ေလထိုး ေလေအာင့္ ေရာဂါ ၊ ပန္းနာရင္က်ပ္ ေရာဂါ ၊ ဆီးအိမ္ ကင္ဆာေရာဂါ ေတြျဖစ္ႏိုင္တဲ့ အျပင္ ကြမ္းစားတဲ့ ကုိယ္၀န္ေဆာင္ မိခင္ေတြမွာ သေႏၶသားကုိ ထိခိုက္ တဲ့အတြက္ အႏၲရာယ္ ျဖစ္ႏုိင္ ပါတယ္။

ကြမ္းမွာပါတဲ့ ဘင္ဇိုင္းေၾကာင့္ အေၾကာတက္ျခင္း ၊ ေခၽြးေစး ျပန္ျခင္း ၊ ပါးစပ္ ၊ ဆီး ၊ ေခၽြးမ်ား အနံ႔ဆုိး ထြက္ျခင္း ၊  နားေလးျခင္း မ်ားပါ ျဖစ္ေစႏိုင္ ပါတယ္။ ထို႔အျပင္ ကြမ္းစားထံုး ေၾကာင့္ သြားေတြ ပြန္းပဲ့က်ဳိးလြယ္ တတ္ျခင္း ၊ သြားကိုက္ သြားနာ ျဖစ္ျခင္း ၊ လွ်ာထူၿပီး ေတာ္႐ံု အရသာကို မခံစား တတ္ျခင္း ၊ အငန္ပိုစား ျဖစ္၍ ေသြးတိုး ေရာဂါကို ျဖစ္ေစႏိုင္ျခင္း ဆိုတဲ့ ဆိုးက်ဳိးေတြ ရလာႏိုင္ ပါတယ္။ ကြမ္းစားသံုး ျခင္းဟာ လူထု လူတန္းစား မေရြး ေစ်းႏႈန္း သင့္တင့္စြာနဲ႔ အလြယ္တကူ ဝယ္ယူ စားသံုးႏိုင္ျခင္း ေၾကာင့္လည္း ကြမ္းစားသံုးမႈ ႏႈန္း ျမင့္မား လာေနတယ္ လို႔ ေျပာႏိုင္ ပါတယ္။ ယခင္က အသက္ ၄ဝ ေက်ာ္ ဝန္းက်င္ ေတြသာ သြားဖံုးကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈ ေတြ႕ရွိ ရေသာ္လည္း ယခုအခါ ကြမ္းစားျခင္း ေၾကာင့္ အသက္ ၂၅ ႏွစ္မွ ၃ဝ ဝန္းက်င္ ေတြပါ ျဖစ္ပြား ေနေၾကာင္း ေတြ႕ရွိ ရပါတယ္။


ဒါေၾကာင့္ မိသားစု က်န္းမာေရး အတြက္ ေရာဂါေဝဒနာ မ်ားမွတစ္ပါး ဘာေကာင္းက်ဳိးမွ မေပးႏိုင္တဲ့ ကြမ္းစားျခင္း ဟာ ေငြကုန္ ေၾကးက်မ်ားျခင္း ၊ မိသားစုဝင္ေငြ ထိခိုက္ျခင္း ၊ ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ အာဟာရ မျဖစ္ျခင္း ၊ ပတ္ဝန္းက်င္ ညစ္ညမ္းျခင္း ၊ အရြယ္မတုိင္မီ အိုမင္း ရင့္ေရာ္ျခင္း လူ႔ အသိုင္းအဝိုင္း အၾကား အထင္ေသး ခံရျခင္းေတြပဲ ကိုယ့္အတြက္ ရလာႏိုင္တဲ့ ကြမ္းစားျခင္း ဓေလ့ဆိုးကို အမ်ဳိးသားေရး တာဝန္ တစ္ရပ္အျဖစ္ သတ္မွတ္ကာ ဝိုင္းဝန္း တားျမစ္ ၾကဖို႔ အခ်ိန္တန္ၿပီ လို႔သာ တိုက္တြန္း ေရးသား လိုက္ရပါတယ္ ။

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger