www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Monday, October 21, 2013

ျပည္တြင္းျဖစ္ မုန္႔မ်ားကုိ အဓိက စားသံုးသင့္


ေတာင္တြင္းႀကီး ၊ ၂၁-၁၀-၂၀၁၃

ၿပီးခဲ့သည္ ၾသဂုတ္လ ၁၅ ရက္က စတင္ လႈပ္ရွား ခဲ့သည့္ အရည္အေသြး ညံ့ဖ်င္းေသာ ျပည္ပမုန္႔ မစားေရး ေတာင္တြင္းႀကီးၿမိဳ႕ တြင္ အရွိန္အဟုန္ ေကာင္းလာၿပီ ျဖစ္ၿပီး မိမိတို႔ အေနျဖင့္ တစ္ႏုိင္ငံလံုး ရွိ ၿမိဳ႕ႀကီးမ်ား အထိ ပ်ံ႕ႏွံ႔ေစရန္ ႀကိဳးစား သြားမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း ထုိ လႈပ္ရွားမႈ ကုိ ဦးေဆာင္သူ တစ္ဦးထံမွ သိရသည္။

ေတာင္တြင္းႀကီးၿမိဳ႕ ေပၚရွိ အထက္တန္း ေက်ာင္းမ်ားတြင္ အရည္အေသြး ညံ့ဖ်င္းေသာ ျပည္ပမုန္႔ မ်ားအေၾကာင္း ေက်ာင္းသား လူငယ္မ်ား သိေစရန္ ေဟာေျပာပဲြမ်ား က်င္းပကာ ေက်ာင္းသား ေက်ာင္းသူ မ်ားအၾကား အရည္အေသြး ညံ့ဖ်င္းေသာ ျပည္ပမုန္႔ကုိ ၀ယ္မစားဘဲ ျပည္တြင္းျဖစ္ မုန္႔မ်ားကုိသာ စားသံုးရန္ တုိက္တြန္း ႏႈိးေဆာ္ျခင္း ၊ လက္ကမ္း စာေစာင္မ်ား ျဖန္႔ေ၀ျခင္း စသည္တုိ႔ လုပ္ေဆာင္လ်က္ ရွိၿပီး ယင္း လႈပ္ရွားမႈ ၏ အက်ိဳးဆက္ အေနျဖင့္ ယခုအခါ ေတာင္တြင္းႀကီးၿမိဳ႕ ၌သာမက မေကြး ၊ ေရနံေခ်ာင္း ၊ မင္းဘူး ၊ စကု ၊ စလင္း ႏွင့္ နတ္ေမာင္ စသည့္ မေကြးတုိင္း ေဒသႀကီး အတြင္းရွိ ၿမိဳ႕ႀကီးမ်ား ၊ ျပည္ ၊ နတ္တလင္း အစရွိသည့္ ပဲခူးတုိင္း ေဒသႀကီး အတြင္းရွိ ၿမိဳ႕ႀကီးမ်ားမွ စိတ္၀င္စား သည့္ လူပုဂၢိဳလ္မ်ား ပူးေပါင္းကာ အဆုိပါ ျပည္ပမုန္႔မ်ား မစားရန္ လႈ႔ံေဆာ္မႈ မ်ားျပားလာၿပီ ျဖစ္ေၾကာင္း ေတာင္တြင္းႀကီးၿမိဳ႕ မွ ေဒါက္တာ ဦးေက်ာ္ေဆြ က ေျပာၾကား ခဲ့သည္။

ထုိသုိ႔ ျပည္ပမုန္႔ မ်ားကို ဆန္႔က်င္ ရသည့္ အခ်က္မွာ ေစ်းကြက္အတြင္း ေက်ာင္းသား ေက်ာင္းသူ အမ်ားစု ၀ယ္ယူ စားသံုး ေနၾကသည့္ ျပည္ပမုန္႔ အမ်ားစုမွာ မျဖစ္ႏုိင္ ေလာက္ေအာင္ ေစ်းႏႈန္း လြန္စြာ ခ်ိဳသာျခင္း ၊ မုန္႔မ်ား တြင္ ထုတ္လုပ္သည့္ နာမည္ ကုိ ႏုိင္ငံျခား ဘာသာျဖင့္ ေဖာ္ျပ ထားျခင္း ၊ ထုတ္လုပ္သည့္ လိပ္စာ ႏွင့္ ရက္စဲြ မပါရွိျခင္း ၊ ထုတ္လုပသည့္ သက္တမ္း ႏွင့္ သက္တမ္း ကုန္ဆံုးရက္ မပါ၀င္ သကဲ့သုိ႔ မည္သည့္ ပစၥည္းမ်ား ျဖင့္ ထုတ္လုပ္ ထားသည္ကုိ ေဖာ္ျပ မထားျခင္း တုိ႔ေၾကာင့္ ျဖစ္သည္ဟု အဆုိပါ လႈပ္ရွားမႈ ေခါင္းေဆာင္ တစ္ဦးက ေျပာျပ သည္။

မိမိတုိ႔ ျပည္တြင္းတြင္ ထုတ္လုပ္ၿပီး ေငြက်ပ္ ငါးဆယ္ျဖင့္ ေရာင္းခ်ေသာ မုန္႔တစ္ထုတ္တြင္ ထုတ္ပုိးစရိတ္ အေနျဖင့္ တစ္ထုတ္လွ်င္ ေငြက်ပ္ ၇၀ က်ေၾကာင္း ၊ သယ္ယူ ပုိ႔ေဆာင္ေရး စရိတ္ အေနျဖင့္ မႏၲေလး မွ ရန္ကုန္ ကားဂိတ္အေရာက္ အထုတ္ ၁၅၀ ပါ ဂ်ပ္ဖာ တစ္ဖာလွ်င္ ေငြက်ပ္ ၂၄၀၀ ေပးရသျဖင့္ မုန္႔တစ္ထုတ္လွ်င္ ေငြက်ပ္ ၁၆ က်ပ္ သင့္ေၾကာင္း။ ထု႔ိေၾကာင့္ မုန္႔ ထုတ္လုပ္မႈ စရိတ္ ၊ ထုတ္ပုိးစရိတ္ ၊ အလုပ္သမား စရိတ္မပါ ေသးဘဲ ပလတ္စတစ္ အိတ္တန္ဖိုး ႏွင့္ သယ္ယူ ပုိ႔ေဆာင္ခ သီးသန္႔အတြက္ ေငြက်ပ္ ငါးဆယ္တန္ မုန္႔တစ္အိတ္လွ်င္ အနိမ့္ဆံုး ေငြက်ပ္ ၂၃ က်ပ္ က်သင့္သည္ဟု အမရပူရ ၿမိဳ႕နယ္ ၊ နန္းေတာ္ရာ စံျပ ကြက္သစ္ ၊ စူပါ ေဆးမန္က်ည္း လုပ္ငန္းရွင္ တစ္ဦးက ရွင္းျပသည္။


၂၀၁၀ ျပည့္ႏွစ္ ၀န္းက်င္ တြင္ မုန္႔ေစ်းကြက္ အတြင္း၌ ျပည္ပမုန္႔ မ်ားသာ အဓိက ေနရာယူ ထားၿပီး ထုိမုန္႔မ်ားမွာ ထုတ္ပုိးစနစ္ ေသသပ္ လွပေသာေၾကာင့္ ေရပန္းစားေၾကာင္း ေသာ္လည္း မုန္႔ အရည္အေသြး မွာမူ နိမ့္က်ေၾကာင္း ၄င္းက ေျပာျပ ခဲ့သည္။

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger