ရန္ကုန္ ၂၁-၂-၂ဝ၁၈
ငါးပိ၊ ငါးေျခာက္၊ ငံျပာရည္ လုပ္ငန္းမ်ား ျပဳျပင္ထုတ္လုပ္ရာတြင္ စနစ္တက်ရွိေစေရး အတြက္ျပည္နယ္ႏွင့္ တုိင္းေဒသႀကီး အသီးသီးတြင္ ပညာေပးလုပ္ငန္းမ်ား ေဆာင္ရြက္ေနေၾကာင္း ငါးလုပ္ငန္း ဦးစီးဌာန၏ သတင္းမ်ားအရ သိရသည္။
ဧရာဝတီတုိင္း ေဒသႀကီးအတြင္းရွိ ၿမိဳ႕ရြာေဒသမ်ားသည္ အေသးစား၊အလတ္စား ပင္လယ္ေရထြက္ ပစၥည္းမ်ားျဖစ္သည့္ ငါးပိ၊ငါးေျခာက္ႏွင့္ ငံျပာရည္မ်ား ထုတ္လုပ္ျဖန္႔ျဖဴး ေရာင္းခ်ရာ ပင္ရင္းေဒသမ်ား ျဖစ္သည္။ထုိသို႔ထုတ္လုပ္ ေရာင္းခ်ရာတြင္ အခ်ဳိ႕ေသာ ထုတ္လုပ္သူမ်ားသည္ ငါးေျခာက္မ်ားျပဳလုပ္ရာ၌ ယင္မနားေဆး၊ ယမ္းစိမ္းမ်ား အသုံးျပဳလာၾကၿပီး ငါးပိ၊ငံျပာရည္ ျပဳလုပ္ရာတြင္လည္း ယူရီးယားကဲ့သုိ႔ ဓာတ္ေျမၾသဇာမ်ားကုိ အသုံးျပဳလုပ္ကုိင္ ေနမႈမ်ား ရွိလာေနသည္ဟု သတင္းမ်ား ရရွိေနသျဖင့္ ငါးလုပ္ငန္းဦးစီးဌာန၊ ငါးပုစြန္စစ္ေဆးေရးႏွင့္ အရည္အေသြး စိစစ္ၾကပ္မတ္ေရး (Fish Inspection and Quality Control Division-FIQC) ဌာနခဲြမွ ျပည္နယ္ႏွင့္ တုိင္းေဒသႀကီး အသီးသီးတြင္ ပညာေပးလုပ္ငန္းမ်ား ေဆာင္ရြက္ေပးေနျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
ျမန္မာႏုိင္ငံသည္ အေရွ႕ေတာင္အာရွ ငါးလုပ္ငန္းဖံြ႕ၿဖိဳး တုိးတက္ေရး ေကာ္မတီတြင္ ျမန္မာႏုိင္ငံ၏ အေသးစားအလတ္စား၊ ေရထြက္ပစၥည္းမ်ား ျပဳျပင္ထုတ္လုပ္မႈ လုပ္ငန္းမ်ားတြင္ ေကာင္းမြန္ေသာ ထုတ္လုပ္မႈက်င့္စဥ္ (Good Manufacturing Practices-GMP) ျဖင့္ ျပဳျပင္ထုတ္လုပ္ရန္ အာဆီယံႏုိင္ငံမ်ား ႏွင့္အတူ သေဘာတူလက္မွတ္ ေရးထုိးၿပီး ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
ထုိ႔ျပင္ အစားအေသာက္မ်ား ေဘးကင္းလုံၿခံဳမႈ ရွိေစေရးအတြက္ ငါးႏွင့္ ေရထြက္ ပစၥည္းမ်ားျပဳျပင္ ထုတ္လုပ္ျဖန္႔ခ်ိရာတြင္ ေရာဂါပုိးေပါက္ဖြားမႈ ကာကြယ္ေရးအတြက္ သာမက လူကုိအႏၲရာယ္ျဖစ္ေစႏုိင္ေသာ ဓာတုေဆးဝါးမ်ား၊ပါဝင္မႈမရွိေစေရး၊ ေကာင္းမြန္ေသာ ထုတ္လုပ္မႈက်င့္စဥ္ (GMP) စနစ္ကုိ လုိက္နာေဆာင္ရြက္ေရး၊ အျခားေသာ ေစ်းကြက္မ်ားသုိ႔ ျဖန္႔ခ်ိတင္ပုိ႔ရာတြင္ အစားအစာ ေဘးကင္းလုံၿခဳံမႈ ရေစေရးႏွင့္ မိ႐ုိးဖလာထုတ္လုပ္မႈ စနစ္မွ အဆင့္မီထုတ္လုပ္မႈ ျဖစ္ေပၚလာေစေရးအတြက္ ရည္ရြယ္ေဆာင္ရြက္ ေနျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
#Yadanarpondaily
No comments:
Post a Comment