www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Wednesday, December 28, 2016

ေသြးတုိးေရာဂါရွိသူမ်ား ေဆာင္းကာလမွာ သတိထား


ေသြးတုိးေရာဂါရွိသူမ်ား ေဆာင္းကာလမွာ သတိထား

ၾကည္လြင္ျမင့္ (မုျဒာ)

ေသြးတုိးေရာဂါသည္ ပူလြန္းေသာ ရာသီႏွင့္လည္း မသင့္၊ ေအးလြန္းေသာ ရာသီႏွင့္လည္း မသင့္ေသာ ေရာဂါမ်ဳိးျဖစ္သည္။ ပူလြန္းလွ်င္ အပူဒဏ္ေၾကာင့္ ေသြးေၾကာမ်ား က်ယ္ျပန္႔ကာ ေသြးလွ်ံပြလာၿပီး ဦးေႏွာက္သို႔ ေသြးတိုးေဆာင့္၍ တိုးကာ မူးလဲတတ္ သည္။ ေအးလြန္းလွ်င္လည္း ေသြးေၾကာမ်ား က်ဳံ႕ၿပီး မာက်စ္ကာ ေသြးဖိအား တက္လာသည္။ ေသြးမေရာက္ ေသာ အစြန္အဖ်ား ေနရာမ်ားသို႔ ေသြးေရာက္ေစရန္ ႏွလံုးမွပို၍ ညႇစ္ရာမွ ေသြးဖိအား တက္လာျခင္း ျဖစ္သည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ လူႀကီးမ်ား ေဆာင္းကာလတြင္ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ အနည္းငယ္ ပိုတက္ေလ့ ရွိသည္မွာ ေရာဂါ မဟုတ္ေပ။

ေဆာင္းတြင္း နံနက္ေစာေစာ က်ဳံးေဘးတြင္ လမ္းေလွ်ာက္ေနက် လူႀကီးတစ္ဦး သည္ ေခါင္းမူး လာသျဖင့္ အိမ္ျပန္လာၿပီး ေနာက္ သမီးျဖစ္သူ ဆရာဝန္မက ေသြးခ်ိန္ၾကည့္ ေသာအခါ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ တက္ေနေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။ အေအးပတ္ၿပီး ေသြးတိုး လာျခင္းသည္။ ထိုသူသည္ အက်ႌလက္ရွည္ ဝတ္ထားၿပီး အေပၚမွ ကုတ္အက်ႌ ထပ္ဝတ္ထား ေသးသည္။ သူ၏ အဓိက ခ်ဳိ႕ယြင္းခ်က္မွာ အက်ႌလည္ပင္း ၾကယ္သီး ဖြင့္ထားျခင္း ေၾကာင့္ျဖစ္သည္။ သတိမမူ ဂူမျမင္ဆိုေသာ စကားအတုိင္း အေႏြးထည္ ၀တ္ထားသျဖင့္ လံုၿခံဳၿပီဟု ထင္ၾကေသာ္လည္း လည္ပင္းဖြင့္ထား ေသာအခါ လည္ပင္းႏွစ္ဖက္ရွိ ဦးေႏွာက္ထိ ေသြးပို႔ေသာ ေသြးေၾကာႀကီး ႏွစ္ေခ်ာင္းမွာ အေအးပတ္ၿပီး က်ဳံ႕လိုက္သည္။ ထိုအခါ ဦးေႏွာက္သို႔ ေသြးအေရာက္ နည္းသြားသည္။ ႏွလံုးက ေသြးပိုေရာက္ ေစရန္ ပို၍ ညႇစ္ေပးသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ေသြးေပါင္ေခၚ ေသြးဖိအားတက္ လာရျခင္းျဖစ္သည္။ ေရွးေခတ္က လူႀကီးမ်ား လမ္းေလွ်ာက္ ထြက္ၾကေသာ အခါ အေပၚက ကုတ္အက်ႌႏွင့္ ေအာက္ပိုင္းက ပုဆိုး၊ ႐ွဴးဖိနပ္ႏွင့္ လက္တြင္ တုတ္ေကာက္ ကိုင္ထားကာ ထူးျခားခ်က္မွာ လည္ပင္းတြင္ မာဖလာ ပတ္ထားၾကသည္။ ဦးေခါင္းတြင္ ႏွင္းမက် ေစရန္ ဦးထုပ္တစ္လံုး ကို ေဆာင္းထားသည္။ ဤသည္ကို ေရွးက 'ဗိုလ္ေအာင္ဒင္ စတိုင္' ဟု ေခၚၾကသည္။

ဤ ဝတ္စားဆင္ယင္ မႈမွာ က်န္းမာေရး ႐ႈေထာင့္က ၾကည့္လွ်င္ အမွန္ကန္ဆံုး ျဖစ္သည္။ တုတ္ေကာက္ပါ သျဖင့္ ႐ုတ္တရက္ လဲက်မွာလည္း မပူရ။ လည္ပင္းတြင္ မာဖလာ ပတ္ထားသျဖင့္ လည္ပင္း ေသြးေၾကာမ်ား အေအးပတ္ၿပီး ေသြးတိုးမွာလည္း မပူရေသာ ဝတ္စား ဆင္ယင္မႈ ျဖစ္သည္။

အဝတ္ၿပီးလွ်င္ အစားဘက္သို႔ သတိျပဳရမည္။ ေဆာင္းကာလမွာ ကိုယ္တြင္းအပူ ငုပ္ေသာ ရာသီ၊ ေခြၽးမထြက္ေသာ ရာသီ ျဖစ္သျဖင့္ ဝမ္းတြင္းပူၿပီး ဆာေလာင္ တတ္သည္။ အစားမ်ားလွ်င္ အစာမေၾက ျဖစ္တတ္သည္။ အစာကို နည္းနည္းႏွင့္ အႀကိမ္မ်ားမ်ား စားရမည္။ ႏွစ္နာရီ၊ သံုးနာရီလွ်င္ တစ္ႀကိမ္ခန္႔ အစားစား ေပးလွ်င္ သင့္သည္။ ေကာက္ညႇင္းေပါင္း၊ ေကာက္ညႇင္းထုပ္၊ ဆန္ေစး၊ ရွမ္းဆန္မ်ားကို သင့္႐ံုသာ စားသင့္သည္။ အစားမ်ား သြားသည္ဟု ထင္လွ်င္ စားၿပီးလွ်င္ ေရေႏြးၾကမ္းတြင္ ဆားေလွာ္ အနည္းငယ္မွ် ထည့္၍ ေသာက္လွ်င္ အစာေၾကၿပီး ေလလည္းေၾကေစ ႏိုင္သည္။ ေန႔လယ္စာ စားၿပီးလွ်င္ ထန္းလ်က္ခဲ စားျခင္း ျဖင့္လည္း အစာေၾက ေစႏိုင္သည္။

ဝမ္းတစ္လံုး ေကာင္းလွ်င္ ေခါင္းတစ္လံုး မခဲ ဟူေသာ စကားသည္ ႐ိုးေနၿပီဟု ထင္ရေသာ္လည္း အလြန္ မွန္ကန္ေသာ စကားျဖစ္သည္။ ေဆာင္းဥတုတြင္ ဝမ္းခ်ဳပ္လွ်င္ အပူအထက္ ျပန္ၿပီး ႏႈတ္ခမ္းကြဲ၊ အာေခါင္ ေျခာက္ၿပီး သြားနာ၊ သြားဖံုးနာ၊ အာသီးေရာင္နာ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္တတ္သည္။ ဝမ္းမခ်ဳပ္ ေစရန္ သံုးရက္လွ်င္ တစ္ႀကိမ္ခန္႔ မန္က်ည္းမွည့္ ႏွင့္ ဆားခါးကို ေတေဆး ျပဳလုပ္၍စားျခင္း (သို႔မဟုတ္) မန္က်ည္းမွည့္ အႏွစ္ကို ထန္းလ်က္ႏွင့္ ဆားအနည္းငယ္ ထည့္စိမ္ၿပီး ညအိပ္ရာဝင္ ခါနီးအခ်ိန္တြင္ ေသာက္ေပးျခင္း ျဖင့္ ဝမ္းမွန္ကာ က်န္းမာ ေစႏိုင္သည္။

ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းသည္ ေသြးတိုးတက္ ေစျခင္း၏ အေၾကာင္းရင္းခံ ျဖစ္သည္ကို ေဆးပညာရွင္ မ်ားစြာက သတိျပဳမိ လာၾကသျဖင့္ မိမိ၏လူနာ မ်ားကို ဝမ္းမွန္ေစသည့္ ေဆးကိုပါ တြဲဖက္၍ ေပးေလ့ရွိသည္။ မာေသာအစာ၊ ေကာက္ညႇင္း ကဲ့သို႔ အစာေၾကခဲ ေသာအစာ မ်ားေၾကာင့္ အူမႀကီး၏ အဆံုးတြင္ ပိတ္မိကာ စျမင္းခံၿပီး မအီမလည္ ျဖစ္သကဲ့သို႔ ခံစားေနရသူ မ်ားကို ေသြးေပါင္ခ်ိန္ ၾကည့္ေသာအခါ ေသြးတက္ ေနသည္ကို ေတြ႕ရသည္။ 

ထိုေသြးတုိးသည္ ေရာဂါႀကီး ရွိ၍မဟုတ္။ လတ္တေလာ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ရေသာ ယာယီ ေသြးတိုးမွ်သာ ျဖစ္သည္။ ဝမ္းသြားေအာင္ ဝမ္းႏုတ္ေဆး ေပးျခင္း၊ လိုအပ္လွ်င္ ဝမ္းခ်ဴေပး ျခင္းျဖင့္ ေသြးတိုး က်သြားေအာင္ ေဆာင္ရြက္ေပး ႏိုင္သည္။

ေဆာင္းဥတုတြင္ ဝမ္းတြင္း၌ အပူငုပ္ၿပီး အျပင္သို႔ ကန္ထြက္စရာ ေခြၽးထြက္ျခင္း မရွိသျဖင့္ ဆီးသြားျခင္းျဖင့္ အပူကို ထုတ္ရသည္။ ေဆာင္းတြင္ ဆီးမၾကာခဏ သြားရျခင္းသည္ အျပစ္မရွိေပ။ ေရာဂါလည္း မဟုတ္ေပ။ သဘာဝက ဤသို႔ သြားေအာင္ ျပဳျခင္းျဖစ္သည္။ ဝမ္းတြင္းအပူ မ်ားသျဖင့္ ေရမ်ားမ်ား ေသာက္သင့္သည္။ အထူးသျဖင့္ နံနက္အိပ္ရာ ထခ်ိန္ႏွင့္ ညအိပ္ရာ ဝင္ခ်ိန္မ်ားတြင္ ေရမ်ားမ်ား ေသာက္သင့္သည္။ ေရေသာက္နည္းလွ်င္ ဆီးသြားနည္းမည္။ ဆီးသြားနည္းလွ်င္ ေက်ာက္ကပ္တြင္ အပူေအာင္းၿပီး ေသြးတိုးတက္ လာေလ့ရွိသည္။ အခ်ဳိ႕ ေသြးတိုးတတ္ေသာ သက္ႀကီးရြယ္အို မ်ားကို ဆရာဝန္မ်ားက ေသြးတိုးက်ေဆး အျပင္ ဆီးေဆးကိုပါ ထည့္ေပးေလ့ ရွိသည္ကို ေတြ႕ရသည္။

ေလခ်ဳပ္ျခင္း ေၾကာင့္လည္း ေသြးတိုးတတ္သည္။ အေနာက္တုိင္း ေဆးပညာႏွင့္ ဆရာဝန္မ်ားသည္ ေလလည္သည္၊ မလည္သည္ကို ေမးေလ့ မရွိေသာ္လည္း ေရွးျမန္မာ သမားေတာ္ႀကီး မ်ားသည္ ေလလည္၊ မလည္ကို လူနာကို စစ္ေမးေလ့ ရွိသည္။ ေလခ်ဳပ္ျခင္းေၾကာင့္ ေနထိုင္မေကာင္း ျဖစ္သည္ဟု အာယုေဗဒ ေဆးက်မ္း မ်ားတြင္လည္း ေတြ႕ရသည္။ အာယုေဗဒ ေဆးပညာတြင္ ေလငါးမ်ဳိးရွိရာ 'အပါနေလ'သ ည္ အစာေဟာင္း အိမ္၌ တည္ရွိၿပီး ခါး၊ ေပါင္မွ ေအာက္ပိုင္းသို႔ ေသြးစီးဆင္းမႈကို တြန္းအားေပး တတ္ေသာေလ ျဖစ္သည္။ ဝမ္းခ်ဳပ္၍ ထိုေလပ်က္ေသာ အခါ ေအာက္ပိုင္းသို႔ ေသြးအသြားအလာ မေကာင္းေတာ့သျဖင့္ ေသြးသည္ အထက္သို႔ ဆန္တက္ကာ ေသြးတိုးေရာဂါ ကို ျဖစ္ေစႏိုင္သည္။ ေသြးတိုးေရာဂါကို ကာကြယ္ရန္ အတြက္ ေလခ်ဳပ္မည့္ အစာမ်ားကို အထူးသတိျပဳ ေရွာင္ၾကဥ္ သင့္သည္။ တညင္းသီး၊ ဖန္ခါးသီး၊ မာလကာသီး၊ သဖန္းသီး၊ သစ္ဆိမ့္သီး၊ အာလူး၊ လက္ဖက္၊ ေကာက္ညႇင္းဆန္၊ ဘဲသား၊ ပုစြန္၊ ကဏန္း စသည္တို႔သည္ ေလခ်ဳပ္စာမ်ား ျဖစ္သည္။

ဆီး၊ ဝမ္း၊ ေသြး၊ ေလ ဓာတ္ေလးပါး ညီၫြတ္ေနလွ်င္ လူတုိင္း က်န္းမာေနမည္သာ ျဖစ္သည္။ ထိုဓာတ္ေလးပါး ကိုလည္း အရမ္းမဲ့ညိႇ၍ မရ။ ႐ိုးရာ ေဆးပညာက ဓာတ္ေလးပါးမသိ ဥတုႏွင့္ညႇိ ဟု ဆိုသျဖင့္ ေဆာင္းတြင္ ေဆာင္းဥတုႏွင့္ ညိႇၿပီး ေလမခ်ဳပ္၊ ေသြးမခ်ဳပ္၊ ဆီးမခ်ဳပ္၊ ဝမ္းမခ်ဳပ္ေသာ ဓာတ္စာ၊ ေဆးဝါးကိုေပးမွ သာ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီၫြတ္မည္ ျဖစ္သည္။

ေသြးတိုးေရာဂါသည္ ျမန္မာေဆးပညာ အလိုအရ ေလတိုးေရာဂါပင္ ျဖစ္သည္။ ထိုေလသည္ အပူငုပ္ေသာ ေဆာင္းကာလတြင္ ကိုယ္တြင္း၌ လွည့္လည္ ေနရာမွ ေအာက္သို႔ မစုန္မသက္ဘဲ အထက္သို႔ ဆန္တက္လွ်င္ ေသြးတက္ လာသည္ကို သတိျပဳဆင္ျခင္ ႏိုင္စရာ ေရးသားတင္ျပ ရျခင္းျဖစ္သည္။ အေအးပတ္ျခင္း ေၾကာင့္လည္း ေလသည္ ကိုယ္တြင္းမွ အျပင္သို႔ မထြက္ႏိုင္ဘဲ အတြင္းမွ လွည့္ေမႊကာ ဒုကၡေပးတတ္သည္။ ေလေအးမွ ေလပူျဖစ္ကာ အထက္သို႔ ကန္တက္တတ္ သျဖင့္ ေသြးတိုးေရာဂါ ရွိသူမ်ား ဦးေႏွာက္ ေသြးေၾကာ ျပတ္ကာ လဲက်တတ္သည္ကို ေတြ႕ရသည္။ သက္ႀကီး ရြယ္အိုမ်ားတြင္ ေသြးေၾကာ ပိုက္လုိင္းမ်ား ေဆြးျမည့္ၿပီ ျဖစ္သျဖင့္ လူငယ္မ်ားႏွင့္ မတူ အေအးမပတ္ေအာင္ ပိုၿပီး သတိရွိရန္ လိုသည္။

အခ်ဳပ္အားျဖင့္ ေသြးတုိးေရာဂါ ရွိသူမ်ားသည္ ေဆာင္းကာလတြင္ ဆင္ျခင္စရာမ်ားမွာ-
  • ၁။ အျပင္ထြက္လွ်င္ အဝတ္ထူထူ ဝတ္ဆင္ပါ။ အက်ႌလည္ပင္းကို ဖြင့္မထားပါႏွင့္ ျဖစ္ႏုိင္လွ်င္ မာဖလာပတ္ထားပါ။
  • ၂။ ဝမ္းမခ်ဳပ္ပါေစႏွင့္ ေန႔စဥ္ဝမ္းမွန္ေအာင္ အသီးအႏွံစားပါ။ ေရမ်ားမ်ား ေသာက္ပါ။ လမ္းေလွ်ာက္ေပးပါ။
  • ၃။ မာေက်ာေသာအစာ၊ အစာေၾကခဲေသာ အစာမ်ားကို မစားပါႏွင့္။ အစာကိုနည္းနည္းႏွင့္ အႀကိမ္မ်ားမ်ား စားသင့္သည္။
  • ၄။ ေလခ်ဳပ္ေစေသာ အစာ၊ ဆားအငန္မ်ားေသာ အစာ၊ အပုပ္ခံထားေသာ အစာ၊ အခ်ဥ္ေဖာက္ ထားေသာ အစာမ်ားကို ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။
  • ၅။ နံနက္ေစာေစာ ေရခ်ဳိးျခင္း၊ ညေနႏွင့္ညပိုင္းတြင္ ေရခ်ဳိးျခင္းကို လံုးဝ ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။ ေန႔လယ္ ေနအလင္းေရာင္ ရွိေသာ အခ်ိန္တြင္သာ ေရခ်ဳိးပါ။
  • ၆။ ေနေရာင္ျခည္ရေအာင္ ေန႔စဥ္ေနထိုင္ပါ။ ေနေရာင္ျခည္ မဝင္ေသာ အခန္းတြင္ အိပ္စက္ျခင္းကို ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။ အိပ္ရာ၊ ေစာင္မ်ားကို တစ္ပတ္လွ်င္ တစ္ႀကိမ္ခန္႔ ေနလွန္းေပးပါ။

ေသြးတိုးေရာဂါသည္ သတိျပဳ ေနထိုင္လွ်င္ သက္တမ္းေစ့ ေနႏိုင္သည္။ သတိမျပဳဘဲ အေနအထိုင္ အစားအေသာက္ မွားလွ်င္ ေလျဖတ္ျခင္း၊ ဦးေႏွာက္ ေသြးေၾကာေပါက္ျခင္း တုိ႔ေၾကာင့္ မသန္စြမ္းဘဝ ေရာက္ျခင္း၊ အသက္ဆံုး႐ံႈးျခင္း တို႔ ျဖစ္ႏုိင္သျဖင့္ အထူးသတိျပဳ ေစလိုသည္။

ရတနာပံုေန႔စဥ္သတင္းစာ ၊ စာ(၄)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page