www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Thursday, June 9, 2016

တိတ္တဆိတ္လူသတ္သမား သုိ႔မဟုတ္ ေက်ာက္ကပ္၌ ေက်ာက္တည္ျခင္း



ေဒါက္တာလြင္သန္႔ (ေဆး-၂)

ေက်ာက္ကပ္ဟာ ခႏၶာကိုယ္ တြင္းက အညစ္အေၾကး ေတြကို စြန္႔တဲ့အဂၤါ တစ္ခုျဖစ္ၿပီး ဝမ္းဗိုက္ အေပၚပိုင္းရဲ႕ အေနာက္ ေက်ာဘက္မွာ တည္ရွိတယ္။ ပဲျခမ္းေစ့ ပံုသဏၭာန္ရွိၿပီး ခႏၶာကိုယ္တြင္းမွာ ရွိတဲ့ အရည္နဲ႔ ဓာတ္ဆားမွ်ေျခ ကို ထိန္းထားတယ္။ ခႏၶာ ကိုယ္တြင္းက အဆိပ္အေတာက္ ေတြကို ျပင္ပ ေရာက္ေအာင္ စြန္႔ထုတ္ ေပးတယ္။ ေက်ာက္ကပ္ဆဲလ္ တစ္ခုမွာ ျပြန္ငယ္၊ ဆံျခည္မွ်င္ ေသြးေၾကာ၊ ေရစစ္ပံုသဏၭာန္ အမ်ဳိးမ်ဳိး နဲ႔ ဖြဲ႕စည္းထားတဲ့ ကေတာ့ပံုသဏၭာန္ ျပြန္ငယ္ေလးေတြ ကတစ္ဆင့္ ခႏၶာကိုယ္တြင္း က အရည္ေတြကို ဆီးျပြန္ အတြင္းကို ဝင္ေရာက္ေစတယ္။ အဲဒီကေန ဆီးအိမ္အတြင္း ေရာက္ရွိသြားတဲ့ အရည္ေတြက ဆီးအိမ္ကို တင္းေစၿပီး ဆီးအျဖစ္ စြန္႔ထုတ္တယ္။

ဒီလုိ ခႏၶာကိုယ္တြင္းက အရည္ေတြကို အဆင့္ဆင့္ စစ္ထုတ္ၿပီး ဆီးအျဖစ္ စြန္႔ထုတ္ႏိုင္ေအာင္ လုပ္ေဆာင္ေပးတဲ့ ေက်ာက္ကပ္မွာ အေၾကာင္း အမ်ဳိးမ်ဳိးေၾကာင့္ ေက်ာက္တည္ရင္ ေက်ာက္ေတြ ပိတ္ဆို႔ေနလို႔ အညစ္အေၾကး စြန္႔တဲ့ အလုပ္မလုပ္ ႏိုင္ေတာ့ပါဘူး။ ေက်ာက္ကပ္ ေရာဂါဟာ အပူပိုင္း ေဒသမွာ ေနထိုင္သူေတြ အျဖစ္မ်ားတယ္။ အလုပ္ၾကမ္း လုပ္လို႔ ေခြၽးထြက္မ်ားသူ၊ ငါးပိ၊ ငါးေျခာက္၊ ငံျပာရည္နဲ႔ ဆားဓာတ္မ်ားတဲ့ အစားအစာ ေတြကို ႏွစ္ရွည္ စားသံုးသူ၊ ထံုးဓာတ္ ပါဝင္ မႈမ်ားတဲ့ ေရကို ေသာက္သံုးသူ နဲ႔ ကြမ္း အလြန္အကြၽံ စားသံုးသူ ေတြမွာ အသက္ႀကီး တဲ့အခါ ေသြးတိုး ၅ဝ ရာခိုင္ႏႈန္း နဲ႔ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ ၂ဝ ရာခိုင္ႏႈန္း ေတြ႕ရွိႏုိင္ ပါတယ္။

ခႏၶာကိုယ္တြင္းမွာ လိုအပ္တဲ့ ေရပမာဏကို လံုေလာက္ေအာင္ မေသာက္တဲ့ အခါ ဓာတ္ပစၥည္း မမွ်တဘဲ ေခြၽးထြက္မ်ားၿပီး ေရဓာတ္ ခန္းေျခာက္မႈ ျဖစ္လာတယ္။ ဆီးထဲ မေပ်ာ္ဝင္ႏိုင္တဲ့ ေအာက္ကလိတ္ ေက်ာက္၊
ကယ္လ္စီယမ္ ေက်ာက္၊ ယူရစ္အက္စစ္ ေက်ာက္ ေတြဟာ ေက်ာက္ကပ္ရဲ႕ ဆီးပို႔ျပြန္ တစ္ေလွ်ာက္ ေနရာ အႏွံ႔အျပားနဲ႔ ဆီးအိမ္အတြင္းမွာ ေတြ႕ရတတ္တယ္။ ဆီးေက်ာက္တည္ တဲ့ လကၡဏာ ေတြကေတာ့ အလြန္အမင္း ခါးနာျခင္း၊ ႐ုတ္တရက္ ဗုိက္ေအာင့္ျခင္း၊ ဆီးသြားရ ခက္ခဲျခင္း၊ ဆီးက်ဥ္ျခင္း၊ ဆီးက်န္ျခင္း တို႔ျဖစ္ပါတယ္။

ေက်ာက္ကပ္မွာ ေက်ာက္စတည္ၿပီ ဆိုရင္ ေက်ာက္ကပ္ဟာ လုပ္ငန္း ေကာင္းေကာင္း မလုပ္ႏုိင္တဲ့ အတြက္ ဆီးမ်ားျခင္း၊ ညဘက္ မၾကာခဏ ဆီးသြားျခင္းနဲ႔ မ်က္ႏွာကေန စၿပီး ေဖာေရာင္လာၿပီး တစ္ကိုယ္လံုး ေဖာေရာင္ျခင္းတို႔ ျဖစ္လာတယ္။ ယူရစ္အက္စစ္ ေၾကာင့္ ေက်ာက္တည္တာ အျဖစ္မ်ားတယ္။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ ေတြမွာ ေက်ာက္ကပ္ ေက်ာက္တည္ျခင္း ျဖစ္တတ္တယ္။ ေနာက္ၿပီး ကြမ္းစားသူေတြ ကြမ္းတံေတြး မ်ဳိခ်ရင္ ေက်ာက္တည္တယ္။ ေက်ာက္ကပ္ ေက်ာက္တည္ျခင္းရဲ႕ ေနာက္ဆက္တြဲ ေရာဂါေတြ အေနနဲ႔ ေသြးထဲမွာ ယူရစ္အက္စစ္ မ်ားလာမယ္။ ေျခဆစ္လက္ဆစ္ ေတြမွာ ယူရစ္အက္စစ္ စုပံုလာၿပီး ေဂါက္ေရာဂါ ျဖစ္ေစတယ္။ 

ေက်ာက္တည္ျခင္း ေရာဂါဟာ ၾကာလာတဲ့အခါ ဆီးျပြန္ အတြင္းမွာ အက္စစ္ဓာတ္ မ်ားလာၿပီး ဟိုက္ပါသိုင္းရြိဳက္ ေရာဂါ၊ ယူရီးယားမ်ားတဲ့ ေရာဂါနဲ႔ ေက်ာက္ကပ္ အားနည္းျခင္း ေရာဂါတုိ႔ ျဖစ္ေပၚ လာေစတယ္။ အာထရာေဆာင္း ႐ိုက္ျခင္း၊ ဓာတ္မွန္႐ိုက္ျခင္း၊ (ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မ်ား မ႐ိုက္ရပါ) ဆီးထဲ ေက်ာက္တည္မႈ ရွိ၊ မရွိ စစ္ေဆးျခင္း၊ ဆီးအေရာင္ စစ္ေဆးျခင္းနဲ႔ ေက်ာက္ပါဝင္မႈ စစ္ေဆးျခင္းတို႔ ျပဳလုပ္ႏိုင္တယ္။ မစားသင့္တဲ့ အစားအစာ ေတြကေတာ့ ႏုိ႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္း အမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ငါးပိ၊ ငါးေျခာက္၊ ငံျပာရည္၊ အမဲသား၊ သိုးသား၊ ဆိတ္သား၊ ၾကက္ဆင္သား၊ ပင္လယ္စာေတြ ျဖစ္တဲ့ ပင္လယ္ခ႐ု၊ ခံုး၊ ပုစြန္၊ ကဏန္းစတာ ေတြမွာ မီးစုန္းဓာတ္ ပါလို႔ ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးေစတယ္။ 

အရက္၊ ဘီယာ၊ ျပဳျပင္ထားတဲ့ အစားအစာ အမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ေကာ္ဖီ၊ လက္ဖက္ရည္၊ ေခ်ာကလက္၊ ဝက္အူေခ်ာင္း၊ တညင္းသီးနဲ႔ ကြမ္းယာ စတာေတြ ကိုေတာ့ ေရွာင္သင့္ပါတယ္။

ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ ဟာ အႏၲရာယ္မ်ားၿပီး တိတ္တဆိတ္ လူသတ္သမား အျဖစ္ သတ္မွတ္ခံထား ရတဲ့ေရာဂါ ျဖစ္လို႔ ေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ အစားအေသာက္ ဆင္ျခင္ရ ပါမယ္။ ေန႔စဥ္ ေရ ၂ လီတာ (ႏွစ္ပုလင္း) အနည္းဆံုး ေသာက္ရမယ္။ အထူးသတိထား ရမွာကေတာ့ တညင္းသီး တစ္လံုးဟာ ေက်ာက္ကပ္ဆဲလ္ တစ္လံုး ပ်က္စီးေစလို႔ ဂ႐ုျပဳသင့္ပါတယ္။ ေရွာင္ၾကဥ္ရ ပါမယ္။

ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၁၂)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page