www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Thursday, June 9, 2016

အရြယ္သံုးပါး အတြက္ အုိင္အုိဒင္းဆား



( ေပါက္ေပါက္ )

ဆားကို ဓာတုေဗဒနည္း ျဖင့္ ခြဲျခမ္းစိတ္ျဖာ ၾကည့္မယ္ဆိုရင္ ကလို႐ိုက္ အိုင္းယြန္းနဲ႔ ဆိုဒီယမ္ အိုင္းယြန္းတို႔ ေပါင္းစပ္ ထားတဲ့ ဆိုဒီယမ္ ကလို႐ိုက္ သတၱဳဓာတ္ေပါင္း ျဖစ္ေၾကာင္း ေတြ႕ႏိုင္ပါတယ္။ ဆားကို ေယဘုယ် အားျဖင့္ ဆားၾကမ္း၊ စားပြဲတင္ ဆားနဲ႔ အိုင္အိုဒင္းဆား ဆိုၿပီး သံုးမ်ဳိးခြဲျခားထား ပါတယ္။ ပင္လယ္ေရက ရရွိၿပီး သဘာ၀အတိုင္း မျပဳျပင္ရေသးတဲ့ ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း ရွတတရွိတဲ့ ဆားခဲႀကီးကို ဆားၾကမ္းလို႔ ့ေခၚပါတယ္။ အဲဒီ ဆားၾကမ္းခဲႀကီး ေတြကို အေရာင္ခြၽတ္ေဆး သံုးၿပီး ျဖဴေဖြးသန္႔စင္ ေစကာ ႏူးညံ့မႈန္႔ညက္ ေနေအာင္ စက္နဲ႔ႀကိတ္ ထားတာကိုေတာ့ စားပြဲတင္ဆားလို႔ ေခၚပါတယ္။ ဆားငန္ရည္ ဒါမွမဟုတ္ ဆားၾကမ္းကို အိုင္အိုဒင္းဓာတ္ ျဖည့္စြက္ၿပီး အျဖဴေရာင္ ဆားပံုေဆာင္ခဲ ေလးေတြအျဖစ္ ျပဳျပင္ထားတာကို အိုင္အိုဒင္းဆား လို႔ေခၚပါတယ္။ သူကေတာ့ စားပြဲတင္ဆား ေလာက္ မႏူးညံ့ပါဘူး။ တစ္နည္းအားျဖင့္ ဆိုရရင္ အိုင္အိုဒင္းဆား ဆိုတာ မိမိတို႔ စားေနက် အိမ္သံုးဆား အပံုတစ္သိန္း မွာ အိုင္အိုဒင္း အာဟာရ သံုးပံုခန္႔ (ပါသည္ ဆို႐ံုမွ်) ျဖည့္ထားတဲ့ ဆားျဖစ္ပါတယ္။ စားေနက် အိမ္သံုးဆားနဲ႔ အေရာင္အဆင္း၊ အနံ႔၊ အရသာ ကြဲျပားျခားနားမႈ မရွိပါဘူး။ တခ်ဳိ႕ႏိုင္ငံ ေတြမွာေတာ့ အိုင္အိုဒင္းဆား ကို ပန္းေရာင္၊ မီးခိုးေရာင္ ေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ ပံုေဆာင္ခဲ ေလးေတြအျဖစ္ ေတြ ့ျမင္ ႏိုင္ပါတယ္။

အုိင္အုိဒင္းဆားကုိ ဘာ့ေၾကာင့္စားသံုးသင့္

အိုင္အိုဒင္းဓာတ္ ဟာ သက္ေစာင့္ဓာတ္ (သတၱဳဓာတ္) တစ္မ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လိုအပ္တဲ့ အိုင္အိုဒင္း ၇၅ ရာခိုင္ႏႈန္းကို သိုင္းရိြဳက္ဂလင္း မွာ သိုေလွာင္ထားေလ့ ရွိတာေၾကာင့္ အိုင္အိုဒင္းဟာ သိုင္းရိြဳက္ဂလင္း ရဲ႕ လုပ္ငန္းေတြနဲ႔ သိုင္းရိြဳက္ဆဲလ္ ျဖစ္တည္မႈ အတြက္ အသံုးဝင္ပါတယ္။ ယေန႔ ကမၻာေပၚမွာ အိုင္အိုဒင္း ခ်ဳိ႕တဲ့သူဦးေရ သန္း ၂ဝဝဝ ခန္႔ရွိတယ္လို႔ ၾသစေၾတးလ် ႏိုင္ငံရွိ MNT Knowledge Centre ကဆိုပါတယ္။ ေန႔စဥ္ အိုင္အိုဒင္း လိုအပ္ခ်က္ ပမာဏက အရြယ္ေရာက္ၿပီးသူ တစ္ဦးအတြက္ ၁၅ဝ မိုက္ခ႐ိုဂရမ္ ျဖစ္ၿပီး ကိုယ္ဝန္ေဆာင္နဲ႔ ႏို႔တိုက္မိခင္ ေတြမွာ ေန႔စဥ္ ၂၂ဝ မွ ၂၉ဝ မိုက္ခ႐ိုဂရမ္ လိုအပ္ပါတယ္။

ကေလးငယ္ေတြ ပံုမွန္ ႀကီးထြားေရး၊ ဉာဏ္ရည္ ထက္ျမက္ေရးနဲ႔ လူႀကီး၊ လူငယ္၊ လူရြယ္အားလံုး က်န္းမာေရး အတြက္ အိုင္အိုဒင္း အာဟာရကို လံုေလာက္စြာ ရရွိေစဖို႔ အိုင္အိုဒင္းဆားကို ေန႔စဥ္ စားသံုးၾကဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ အိုင္အိုဒင္းဆား ေန႔စဥ္ စားသံုး႐ံုနဲ႔ အိုင္အိုဒင္း အာဟာရ လြန္ကဲမႈ မျဖစ္ေစႏိုင္ ပါဘူး။ ျမန္မာႏိုင္ငံ တစ္ဝန္းလံုး ဘယ္ေဒသမွာ မဆို အစားအစာ တစ္မ်ဳိးတည္းကေန အိုင္အိုဒင္း အာဟာရ လံုေလာက္စြာ ရရွိဖို႔ မေသခ်ာပါဘူး။ အိုင္အိုဒင္း ပါဝင္တဲ့ အစားအစာ ေတြကေတာ့ ေကာက္ပဲသီးႏွံ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ သစ္သီးဝလံ၊ အသား၊ ငါး၊ ႏို ့၊ ဥ စတဲ့အစားအစာ ေတြထဲမွာ အိုင္အိုဒင္း အနည္းငယ္စီ ပါဝင္ပါတယ္။ ပင္လယ္ငါး၊ ပုစြန္၊ ေက်ာက္ပြင့္စတဲ့ ပင္လယ္ကေန ထြက္ရွိတဲ့ အစားအစာေတြ ထဲမွာ အိုင္အိုဒင္း အာဟာရ ပိုမိုၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ပါတယ္။

အုိင္အုိဒင္း ခ်ဳိ႕တဲ့ျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ႏုိင္ေသာေရာဂါမ်ား

အိုင္အိုဒင္း ခ်ဳိ႕တဲ့မႈေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္ ပ်က္စီးမႈနဲ႔ ေႏွးေကြးမႈကို ကမၻာတစ္ဝန္း ရင္ဆိုင္ေနရ ပါတယ္။

ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ မိခင္ေတြမွာ အိုင္အိုဒင္း ခ်ဳိ႕တဲ့ရင္ ကိုယ္ဝန္ပ်က္က်ျခင္း၊ ကေလး အေသေမြးျခင္း၊ လမေစ့ဘဲ ကေလးေမြးျခင္း၊ ေပါင္မျပည့္တဲ့ ကေလးေမြးျခင္း၊ မသန္စြမ္းတဲ့ ကေလးေမြးျခင္း၊ စိတ္ပိုင္း ဆုိင္ရာ ခ်ဳိ႕ယြင္းၿပီး ဉာဏ္ရည္ မမီေသာ ကေလးေမြးျခင္း၊ အရပ္ပုၿပီး သက္ႀကီးပံုစံ ကေလးမ်ား ေမြးျခင္းတို႔ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ကေလးငယ္ေတြမွာ အိုင္အိုဒင္း ခ်ဳိ႕တဲ့ရင္ ႀကီးထြားမႈ ပံုမွန္မရွိဘဲ အရပ္ပုေနျခင္း၊ ဉာဏ္ထိုင္းျခင္း၊ သြက္လက္ ဖ်တ္လတ္မႈ မရွိ ထံုထိုင္းေႏွးေကြးျခင္း၊ ေမြးရာပါေရာဂါ မ်ားအျပင္ လည္ပင္းႀကီး ေရာဂါလည္း ျဖစ္ႏုိင္ပါတယ္။

လူႀကီးေတြမွာ အိုင္အိုဒင္း ခ်ဳိ႕တဲ့ရင္ေတာ့ ေသြးထဲမွာ အိုင္အိုဒင္း ေလ်ာ့နည္းၿပီး လည္ပင္းႀကီး ေရာဂါ ျဖစ္ေစပါတယ္။ (ကမၻာတစ္ဝန္း လူဦးေရ သန္း ၂ဝဝ မွ ၃ဝဝ ၾကား လည္ပင္းႀကီး ေရာဂါကို ခံစားေန ရပါတယ္) ဒူးေခါင္းအ႐ိုး အဆစ္ႀကီးျခင္း၊ သြက္လက္ ဖ်တ္လတ္မႈ မရွိ ထံုထိုင္း ေႏွးေကြးျခင္း နဲ႔ သက္လံု မေကာင္းဘဲ ပင္ပန္း ႏြမ္းနယ္ျခင္းတို႔ ျဖစ္ေစႏုိင္ ပါတယ္။

အငန္ဓာတ္ကို ဆင္ဆင္ျခင္ျခင္ မွီဝဲသင့္

က်န္းမာေရးႏွင့္ အားကစား ႐ႈေထာင့္က ၾကည့္မယ္ဆိုရင္ ေတာ့ ဆားဟာ အပူဓာတ္ အေနနဲ႔ လူေတြကို ေကာင္းက်ဳိး ျပဳႏိုင္လို႔ လူတစ္ဦးအတြက္ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ဆား (ဆိုဒီယမ္ ကလို႐ိုက္) ပမာဏဟာ အသက္အရြယ္ အလိုက္ ၁၅ဝဝ မီလီဂရမ္ ကေန ၂၃ဝဝ မီလီဂရမ္မွ် လိုအပ္ပါတယ္။ သို႔ေသာ္ လိုအပ္တဲ့ ပမာဏထက္ ပိုၿပီး အငန္ဓာတ္ကို မစားသံုးမိဖို႔ သတိျပဳသင့္ ပါတယ္။

က်န္းမာေရးႏွင့္ အားကစား ဝန္ႀကီးဌာန ေအာက္မွာရွိတဲ့ အမ်ဳိးသား အာဟာရ ဖြံ႕ၿဖိဳးေရးႏွင့္ သုေတသန ဌာနနဲ႔ ကုလသမဂၢ ဆိုင္ရာကေလးမ်ား အေထာက္အပံ့ အဖြဲ႕တို႔က အိုင္အိုဒင္းဆား တစ္မ်ဳိးတည္း ကိုသာ စားသံုးၾကဖို႔၊ အငန္ဓာတ္ ကဲတဲ့ အစားအစာမ်ား အျပင္ ငန္တဲ့ ဟင္းလ်ာ စားသံုးမႈ ေလွ်ာ့ခ်ၾကဖို႔၊ ထမင္းစားပြဲ ေပၚမွာ ဆားပုလင္း ထားၿပီး ဆားအပို ထည့္စားေ သာက္တတ္တဲ့ အက်င့္မ်ဳိး မလုပ္ၾကဖို႔ တိုက္တြန္း ႏႈိးေဆာ္ ထားပါတယ္။

ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၁၂)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger