www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Thursday, June 2, 2016

ရာသီဥတု ေဖာက္ျပန္မႈမ်ားေၾကာင့္ အစားအစာမအတြင္းတြင္ အဆိပ္သင့္ေစေသာ ဓာတ္မ်ား ပမာဏပုိမုိျမင့္မားလာ



နယူးေယာက္ ၊ ၂-၆-၂၀၁၆

United Nations Environment Programme (UNEP) အဖြဲ႕အစည္းမွ သုေတသီမ်ား၏ သုေတသန ျပဳခ်က္အရ ရာသီဥတု ေဖာက္ျပန္မႈ မ်ားေၾကာင့္ လူသားတုိ႔ စားသံုးေလ့ရွိေသာ အစားအစာမ်ား အတြင္းတြင္ အဆိပ္သင့္ ေစေသာ ဓာတုဓာတ္ ပမာဏ ပုိမုိျမင့္မား လာသည္ကုိ ေတြ႕ရွိေၾကာင္း ထုတ္ျပန္ခဲ့သည္။

သစ္သီးဝလံ မ်ားျဖင့္ ဆက္စပ္ေသာ အစားအစာ မ်ားတြင္ ပုိမုိ ျဖစ္ေပၚေလ့ရွိၿပီး ရာသီဥတု ေဖာက္ျပန္မႈေၾကာင့္ အစားအစာ အတြင္း ဖြဲ႕စည္းထားေသာ ျဒပ္ေပါင္းမ်ား ဓာတ္ျပဳကာ လူတုိ႕၏ က်န္းမာေရးကုိ ဆုိးရြားစြာ ထိခိုက္ ေစႏုိင္သည့္ အဆိပ္သင့္ ပမာဏ အဆင့္သုိ႕ ျမင့္တက္ သြားၾကျခင္း ျဖစ္သည္။ အထူးသျဖင့္ သုိေလွာင္ထား၍ အခ်ိန္တစ္ခု ၾကာျမင့္မွ စားသံုးေလ့ရွိေသာ အစားအစာ မ်ားတြင္ ပုိမုိျဖစ္ေပၚ တတ္ေၾကာင္း သိရသည္။

''ပံုမွန္အားျဖင့္ မုိးေခါင္ ေရရွားကာလမွာ ျဖစ္ထြန္းတဲ့ ရာသီေပၚ သီးႏွံေတြေၾကာင့္ သီးသန္႔ မဟုတ္ဘဲ ေျမဆီလႊာေတြ ေၾကာင့္လဲ ျဖစ္ေပၚေစ ပါတယ္။ ေျမဆီလႊာ ေတြဟာ ႏုိက္ထရိတ္ ဓာတ္ေတြကုိ စုပ္ယူပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ စုပ္ယူလိုက္တဲ့ ႏုိက္ထရိတ္ဓာတ္ ေတြကုိ ေအမီႏုိအက္စစ္ နဲ႔ ပ႐ုိတိန္းဓာတ္ အျဖစ္ ေျပာင္းလဲ ထုတ္လုပ္ပါတယ္။ ဒါဟာ ေျမဆီလႊာရဲ႕ ပံုမွန္ လုပ္ငန္းစဥ္ တစ္ခုပါ။ မုိးေခါင္ေရရွား ကာလမွာေတာ့ ေျမဆီလႊာေတြဟာ ႏုိက္ထရိတ္ဓာတ္ ေတြကုိ ေကာင္းမြန္စြာ စုပ္ယူႏုိင္တာ မရွိေတာ့ပါဘူး။ ဒီေတာ့ အပင္ေတြ အတြက္ အက်ဳိးရွိတဲ့ ေအမီႏုိအက္စစ္ ေတြ၊ ပ႐ုိတိန္းဓာတ္ ေတြကိုလဲ လံုလံုေလာက္ေလာက္ မထုတ္ေပး ႏုိင္ေတာ့ပါဘူး။ ပ႐ုိတိန္းဓာတ္ မျပည့္ဝတဲ့ ေျမဆီလႊာ ေတြေၾကာင့္ အပင္ေတြမွာ ပ႐ုိတိန္းဓာတ္ နည္းပါးၿပီး အပ်က္အစီး ဘက္ကုိ ဦးတည္သြား ပါတယ္'' ဟု (UNEP) အဖြဲ႕အစည္းမွ တာဝန္ခံ ပုဂၢဳိလ္ မက္စ္ဂလိတ္ က ရွင္းလင္း ထုတ္ျပန္ခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။

ရတနာပံုေန႔စဥ္ ၊ စာ(၂၁)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page