ရန္ကုန္ ၊ ၂၀-၆-၂၀၁၆
တ႐ုတ္ႏိုင္ငံမွ လက္ဖက္ အခ်ဳိေျခာက္ ေစ်းကြက္အတြင္း ဝင္ေရာက္မႈ မ်ားလာျခင္းေၾကာင့္ ျပည္တြင္းရွိ လက္ဖက္ အခ်ဳိေျခာက္ လုပ္ငန္းမ်ား ထိခုိက္မႈ ရိွေနေၾကာင္း ျမန္မာႏုိင္ငံ လက္ဖက္ လုပ္ငန္းရွင္မ်ား အသင္းမွ သိရသည္။
နယ္စပ္မွတစ္ဆင့္ တစ္လလွ်င္ လက္ဖက္ အခ်ဳိေျခာက္ တန္ခ်ိန္ ၇ဝ ခန္႔ ဝင္ေရာက္လ်က္ ရွိၿပီး နည္းပညာ၊ ေငြေၾကးအရင္း အႏွီးႏွင့္ ထုပ္ပုိးေရာင္းခ်မႈ စနစ္မ်ားမွာ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံႏွင့္ ယွဥ္ၿပိဳင္ႏုိင္ျခင္း မရွိေသာေၾကာင့္ လက္ဖက္ အခ်ဳိေျခာက္ ေစ်းကြက္ ေပ်ာက္သြားသည့္ အျပင္ စက္႐ုံတခ်ဳိ႕ ပိတ္သိမ္းထားခဲ့ ရသည္အထိ ထိခိုက္နစ္နာမႈ ရွိခဲ့ေၾကာင္း လက္ဖက္ လုပ္ငန္းရွင္မ်ား အသင္းမွ ဒုတိယဥကၠ႒ ဦးသီဟေဇာ္ က ေျပာသည္။
လက္ရွိ ျပည္တြင္း လက္ဖက္စုိက္ပ်ဳိး ထုတ္လုပ္မႈကုိ အဆင့္ျမႇင့္တင္ ေသာ လက္ဖက္ေျခာက္ ပုံစံမ်ဳိး ထုတ္လုပ္ႏုိင္ျခင္း မရွိလွ်င္ အာဆီယံ လြတ္လပ္စြာ ကုန္သြယ္ခြင့္ ဝင္ေရာက္လာပါက ျမန္မာ့လက္ဖက္ အခါးေစ်းကြက္ အေျခအေန မွာလည္း စုိးရိမ္စရာ ျဖစ္ေနေၾကာင္း လက္ဖက္ လုပ္ငန္းရွင္မ်ား ထံမွ သိရသည္။
ျမန္မာႏုိင္ငံ၏ အိမ္နီးခ်င္းႏုိင္ငံ မ်ားျဖစ္သည့္ သီရိလကၤာ၊ ဘဂၤလားေဒ့ရွ္၊ တ႐ုတ္၊ ဗီယက္နမ္ႏွင့္ ထိုင္းႏုိင္ငံ တို႔မွာ လက္ဖက္ စုိက္ပ်ဳိးေသာ ႏုိင္ငံမ်ား ျဖစ္ၾကေသာေၾကာင့္ အာဆီယံ လြတ္လပ္စြာ ကုန္သြယ္ခြင့္ ရရွိလာ လွ်င္လည္း လက္ဖက္ေျခာက္ ေစ်းကြက္ကို ယွဥ္ၿပိဳင္ႏုိင္ရန္ နည္းပညာ လုိအပ္ ေနေသးေၾကာင္း သိရသည္။
''တ႐ုတ္ႏိုင္ငံက ဝင္လာတာ CTP ေခၚ အခ်ဳိေျခာက္ပါ။ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံက အဓိက ထုတ္လုပ္တာ ကေတာ့ Green Tea လုိ႔ေခၚတဲ့ အခါးေျခာက္ပါ။ ျမန္မာႏိုင္ငံကုိ ဝင္ေနတဲ့ အခ်ဳိေျခာက္ ေတြက လက္ဖက္ အၫြန္႔ကုိ ခူးၿပီး က်န္တဲ့ အရြက္ၾကမ္း ေတြကုိ သူတုိ႔ဆီမွာ ထုတ္တယ္။ ၿပီးေတာ့ သူတုိ႔က မသံုးဘဲ ဒီကိုပုိ႔ တယ္။ သူတို႔ရဲ႕ ေစ်းကြက္ လုိအပ္ခ်က္ အရ ပုိ႔ေနတာပါ။ ေစ်းလည္း သက္သာတယ္။ ျမန္မာႏိုင္ငံက အခြန္ သတ္မွတ္တဲ့ အထဲမွာ လက္ဖက္ မပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ျပည္ပ ေစ်းကြက္ကုိ ပိတ္ဖို႔ မႀကိဳးစားဘဲ ယွဥ္ၿပိဳင္ ႏုိင္ေအာင္ လုပ္ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္'' ဟု Myanmar Green Tea ကုမၸဏီပုိင္ရွင္ ဦးသီဟေဇာ္ က ေျပာသည္။ (၄၄၃)
ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၅)
No comments:
Post a Comment