ရန္ကုန္ ၊ ၂၂-၄-၂၀၁၆
ယခုႏွစ္ ေႏြရာသီတြင္ အပူခ်ိန္ သိသိသာသာ ျမင့္တက္လာခဲ့ရာ ျမင့္တက္လာသည့္ အပူရွိန္ေၾကာင့္ ပုစြန္သားေဖာက္ စခန္းမ်ား၌ ပုစြန္ သားေပါက္မ်ား အေသအေပ်ာက္ မ်ားျပားေနသျဖင့္ ဇြန္လဆန္းပိုင္း အထိ ေခတၱ ပိတ္သိမ္းၿပီး လုပ္ငန္း ရပ္နားရန္ စီစဥ္ထားေၾကာင္း ျမန္မာႏိုင္ငံ ငါးလုပ္ငန္း အဖဲြ႕ခ်ဳပ္ အႀကီးတန္း ဒုတိယ ဥကၠ႒ ဦးႏွင္းဦးက ေျပာသည္။
ဧၿပီလဆန္းပိုင္းမွ စ၍ ျပည္တြင္းရွိ ပုစြန္သားေဖာက္ စခန္းမ်ား၌ သားေပါက္မ်ား၏ ၅ဝ ရာခုိင္ႏႈန္းအထိ အေသအေပ်ာက္ ရွိေနျခင္းေၾကာင့္ ပုစြန္သားေဖာက္ စခန္းမ်ားကို ေခတၱရပ္နား ထားရျခင္း ျဖစ္သည္။
''အရင္က ပုစြန္သားေဖာက္ စခန္းေတြမွာ အေသအေပ်ာက္ မ်ားတာက ေရာဂါပိုး ေၾကာင့္ပါ။ ဒါ့အျပင္ သားေဖာက္တဲ့ နည္းစနစ္ မမွန္တာေတြရယ္၊ ေရသန္႔ရွင္းမႈ မရွိတာေတြရယ္ ေၾကာင့္ပါ။ အဲဒီတုန္း ကေတာ့ အကုန္လံုးနီးပါး ေသတာပါ။ အခုက တစ္ဝက္ေလာက္ပဲ ေသတာ။ အပူခ်ိန္ အရမ္းျမင့္ေနေတာ့ သားေပါက္ေတြ အပူဒဏ္မခံႏိုင္ တာေၾကာင့္ပါ'' ဟု ၄င္းကဆက္လက္ ေျပာသည္။
ထိုကဲ့သုိ႔ အပူခ်ိန္ ျမင့္မားမႈေၾကာင့္ သားေပါက္ အေသအေပ်ာက္ႏႈန္း ျမင့္မားေနျခင္းမွာ ေခတ္မီ နည္းပညာမ်ားကို အသံုးျပဳ ႏိုင္ျခင္းမရွိသည့္ အျပင္ စက္ပစၥည္း လိုအပ္ခ်က္ မ်ားေၾကာင့္ ျဖစ္ေၾကာင္း၊ ေမြးျမဴသူမ်ား အေနျဖင့္ ဘဂၤလားေဒ့ရွ္ ႏွင့္ ထိုင္းႏိုင္ငံတို႔မွ ပုစြန္သားေပါက္ မ်ားကို ဝယ္ယူ ေမြးျမဴသြားမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
''အရင္ကလည္း ျပည္တြင္းမွာ ပုစြန္ သားေပါက္ေတြ ရွားရင္ ျပည္ပကေန ဝယ္ၿပီး ေမြးရတာပဲ။ ဒါေပမဲ့ အခုဝယ္မယ္ ဆိုရင္ေတာ့ အရည္အေသြးပိုင္းနဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ စာခ်ဳပ္ခ်ဳပ္ၿပီး ဝယ္ရမယ္။ သားေပါက္ကို ၾကည့္႐ံုနဲ႔ ႀကီးလာရင္ ဘယ္လို အရည္အေသြး ရွိမယ္ဆိုတာ မသိႏိုင္ဘူး'' ဟု ေရခ်ဳိပုစြန္ ေမြးျမဴေရး လုပ္ငန္းရွင္ ဦးျမင့္ၾကည္ က ေျပာသည္။
ထက္ေန
ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၅)
No comments:
Post a Comment