Benefits Of Eating Antioxidant Rich Foods |
ေဒါက္တာ သက္လြင္ (ျပည္သူ႕က်န္းမာေရး)
စပိန္ႏိုင္ငံ သုေတသီ မ်ား၏ မွတ္ခ်က္ျပဳခ်က္ မ်ားအရ ေျမထဲပင္လယ္ ေဒသမွ ထြက္သည့္ အစားအစာ မ်ားတြင္ ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္ပစၥည္း (Antioxidants) မ်ားျဖစ္ေသာ သံလြင္ဆီႏွင့္ တျခား အေစ့အဆန္ မ်ားကို ပိုမို စားသံုးျခင္းသည္ အသက္အရြယ္ ႀကီးရင့္၍ မွတ္ဉာဏ္ ေလ်ာ့နည္းျခင္းမွ ကာကြယ္ ႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။
ေျမထဲပင္လယ္ ထြက္ အစားအစာ မ်ားတြင္ သစ္သီး၊ လတ္ဆတ္သည့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ ေကာက္ႏွံမ်ား၊ ပဲေတာင့္ႏွင့္ အေစ့အဆန္ မ်ားႏွင့္ သံလြင္ဆီ တို႔ ပါဝင္သည္။
စားသံုးသူမ်ား အေနျဖင့္ အဆီ သို႔မဟုတ္ အေစ့အဆန္ ပိုမို စားသံုးပါက ပိုမိုႀကံ့ခိုင္ က်န္းမာၿပီး အသက္ ၆ဝ ေက်ာ္ အရြယ္ပိုင္း မ်ားတြင္ ျဖစ္တတ္သည့္ ႏွလံုးႏွင့္ ေသြးေၾကာ ဆိုင္ရာ ေရာဂါ ျဖစ္ပြား မႈကို ေလ်ာ့နည္း ေစေၾကာင္း သိရသည္။
မူလ ေျမထဲပင္လယ္ အစာမွာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားကို အေျခခံၿပီး စားသံုးရာတြင္ သစ္သီး တစ္လံုး သို႔တည္းမဟုတ္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ား၊ ႏွံစား သီးႏွံမ်ား၊ ပဲေတာင့္ရွည္ ႏွင့္ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး တို႔ကို ထမင္းတစ္နပ္ ဟင္းတစ္ခြက္ အျဖစ္ စားသံုး ႏုိင္သည္။
အဆိုပါ ေျမထဲပင္လယ္ အစားအစာ ထဲသို႔ ျပည့္ဝဆီ၊ ႏွစ္ျပန္ေၾကာ္ဆီ၊ ဝက္ဆီ ထည့္သံုးပါက ႏွလံုးေသြးေၾကာ ဆိုင္ရာ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ၿပီး သံလြင္ဆီမွာ ၄င္းေရာဂါ တို႔ကို မျဖစ္ပြားႏုိင္ပါ။ လတ္ဆတ္သည့္ သစ္သီး ႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ က Antioxdants မ်ားျပားၿပီး စိတ္ဖိစီးမႈ ျဖစ္မႈမွာ အေရးပါသည္။ ယင္း ဓာတ္တိုးပစၥည္း (oxidatives) မ်ားသည္ သူငယ္ျပန္ျခင္း ကို ျဖစ္ေစေၾကာင္း သုေတသီ မ်ားက ေျပာသည္။
ေျမထဲပင္လယ္ အစားအစာ အေပၚ ျဖန္႔ၾကက္ ေလ့လာထားမႈ အရ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ ပစၥည္း (Antioxidants) ၾကြယ္ဝမႈက ႏွလံုးေသြးေၾကာ ေရာဂါကို ျဖစ္ပြားေစမႈ မရွိေၾကာင္း သိရသည္။
လူ ၁၅၅ ဦးကို တစ္ပတ္လွ်င္ သံလြင္ဆီ တစ္လီတာ ပိုေပးၿပီး တျခား ၁၄၇ ဦးကို ေန႔စဥ္ ေျမပဲဆန္ ၃ဝ ဂရမ္ အခြံမာ အေစ့အဆန္ မ်ားကို ေကြၽးခဲ့သည္။ ၄င္း စမ္းသပ္မႈတြင္ ပါဝင္သူမ်ား ထဲမွ ၁၄၅ ဦး စမ္းသပ္မႈက အဆီ ေလွ်ာ့စားၿပီး အေစ့အဆန္ ပိုစားလွ်င္ မွတ္ဉာဏ္ ေလ်ာ့ျခင္းကို ကာကြယ္ ႏိုင္ခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။
#Themyawadydaily
No comments:
Post a Comment