www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Wednesday, April 22, 2015

အျခားေသာ ေရာဂါမ်ားႏွင့္ ကင္ဆာျဖစ္ပြားေစသည့္ ေစ်းကြက္တြင္းမွ အခ်ိဳရည္ႏွင့္ ဂ်ယ္လီမ်ား သတိထားရန္လိုအပ္


ေတာင္ႀကီး ၊ ၂၂-၄-၂၀၁၅

ယေန႔ ေစ်းကြက္အတြင္း ေရာင္းခ်လ်က္ ရွိသည့္ အခ်ဳိရည္ ႏွင့္ ကေလးသူငယ္ မ်ား ႏွစ္ၿခိဳက္သည့္ ဂ်ယ္လီဘူး မ်ားကို အလြန္အကြၽံ စားသံုးမိပါက ႏွလံုးေရာဂါ၊ အဝလြန္ ေရာဂါ၊ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ၊ ေက်ာက္ကပ္ ေရာဂါ၊ ခံတြင္းကင္ဆာ ႏွင့္ အသည္း ကင္ဆာမ်ား ျဖစ္ပြား တတ္ေၾကာင္း ရွမ္းျပည္နယ္ (ေတာင္ပုိင္း) စဝ္စံထြန္း ေဆး႐ံုႀကီး အေထြေထြ ေရာဂါ ကုသေရး ဌာန(ေတာင္ႀကီး) မွ သိရသည္။

အိမ္နီးခ်င္း ႏိုင္ငံမွ အမ်ားဆံုး တင္သြင္းသည့္ ကေလးသူငယ္ မ်ားအႀကိဳက္ ဂ်ယ္လီဘူး မ်ား၌ ထည့္သြင္း အသံုးျပဳ ထားသည့္ ဂ်ယ္လီ ေပါင္ဒါ တြင္ ဆီထရစ္ အက္စစ္ ႏွင့္ တာရွည္ခံေဆး အျဖစ္ ဆိုဒီယမ္ ဘင္ဆိုနိတ္ ဓာတုေဗဒ ဓာတ္ေပါင္း တို႔မွာ ကင္ဆာေရာဂါ ကုိ ျဖစ္ပြားေစႏုိင္ သျဖင့္ လံုးဝ မေကြၽးသင့္၊ မေရာင္းသင့္ေသာ အစားအစာ တြင္ ပါဝင္ေနေၾကာင္း သိရသည္။

''စားသံုးသူေတြ မ်က္စိမွာ ဆဲြေဆာင္မႈရွိတဲ့ ဘူးပံုစံ အမ်ဳိးမ်ဳိးနဲ႔ ေတာက္ပတဲ့ အေရာင္ေတြ သံုးထားေတာ့ မဝယ္ ဝယ္ခ်င္ေအာင္ ျဖစ္ေနတာေပါ့။ ဒီေနရာမွာ စားသံုးသူေတြ သတိထားရင္ သိႏုိင္တဲ့ အခ်က္က အေရာင္နဲ႔ အနံ႔ပါ။ အာဟာရ ျပည့္ဝတဲ့ သဘာဝ သစ္သီးဝလံ ေတြမွာ စူးရွတဲ့အနံ႔နဲ႔ ေတာက္ပတဲ့ အေရာင္ ဘယ္ေတာ့မွ မရွိပါဘူး။ ရနံ႔ဆုိ သင္းပ်ံ႕ပ်ံ႕၊ အေရာင္ဆုိ ေဖ်ာ့ေတာ့ေတာ့ အေရာင္ေတြပါ။ ဥပမာ ေထာပတ္သီးေရာင္၊ ငွက္ေပ်ာသီး မွည့္ေရာင္၊ စေတာ္ဘယ္ရီ ေရာင္နဲ႔ လိေမၼာ္ေရာင္ ေတြကို ေသခ်ာခဲြျခား ၾကည့္ရင္ သိႏုိင္ပါတယ္'' ဟု စဝ္စံထြန္း ေဆး႐ံု အေထြေထြ ေရာဂါကု သမားေတာ္ႀကီး တစ္ဦး က ေျပာျပသည္။

အထက္ပါ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားရျခင္းမွာ တားျမစ္ထားသည့္ ဆိုးေဆးမ်ား အသံုးျပဳျခင္း၊ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစသည့္ တာရွည္ခံ ထိန္းေဆး၊ ႐ိုး႐ိုး သၾကားထက္ အဆ ၂ဝဝ ေက်ာ္ ပိုမုိခ်ဳိေစသည့္ ပါဝါ သၾကားမႈန္႔၊ ကာဗြန္ဒိုင္ ေအာက္ဆုိဒ္ႏွင့္ ကဖိန္းဓာတ္မ်ား အသံုးျပဳ ထားျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ေၾကာင္း၊ ေဆးပညာရွင္ သုေတသီ အခ်ဳိ႕၏ ရွာေဖြ ေတြ႕ရွိမႈ၌ အဆုိပါ အခ်ဳိရည္မ်ားတြင္ ကဖင္း (ေခၚ) ကဖိန္းဓာတ္မွာ ေကာ္ဖီႏွင့္ ကုိကာကိုလာ အခ်ဳိရည္ တုိ႔တြင္ပါဝင္သည့္ ကဖိန္းဓာတ္ထက္ ပမာဏ သံုးဆ ပိုမုိပါဝင္ေၾကာင္း၊ အရည္အေသြး မျပည့္မီသည့္ အခ်ဳိရည္ မ်ား၏ အျခား ေဘးထြက္ဆုိးက်ဳိး တစ္ခုမွာ ႏွလံုးခုန္ျခင္း၊ ေသြးဖိအား တိုးပြားျခင္း ျဖစ္ေစႏုိင္ၿပီး အခန္႔ မသင့္ပါက ႐ုတ္တရက္ ေသဆံုးႏိုင္ေၾကာင္း ႏွင့္ လူ ၁၇ ဦးကို အခ်ဳိရည္မ်ား ေသာက္သံုးေစၿပီး တစ္နာရီ အၾကာတြင္ ထိုလူတို႔၏ ႏွလံုးကို ေလ့လာစမ္းသပ္ ၾကည့္ရာ ႏွလံုးက်ဳံ႕အား တိုးပြားသည္ကို ေတြ႕ခဲ့ရ သျဖင့္ တံဆိပ္ မ်ဳိးစံုျဖင့္ ဝင္ေရာက္ ေနသည့္ ေစ်းကြက္အတြင္းမွ အခ်ဳိရည္ မ်ားကို စားသံုးသူမ်ား အေနျဖင့္ အထူး သတိျပဳ ေစလိုေၾကာင္း ၄င္းက ဆက္လက္ ေျပာျပေၾကာင္း သိရသည္။ (၁၇၅)

#Yadanarpondaily

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger