www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Monday, December 8, 2014

အေမရိကန္ စားေသာက္ဆုိင္မ်ားတြင္ ဟင္းလ်ာႏွင့္ ကယ္လုိရီပမာဏ တဲြဖက္ ေဖာ္ျပရမည္



၀ါရွင္တန္ ၊ ၈-၁၂-၂၀၁၄

အစားအစာ ႏွင့္ ေဆးဝါးႀကီးၾကပ္ ကြပ္ကဲေရးဌာန FDA သည္ အေမရိကန္ႏုိင္ငံ ရွိ စားေသာက္ဆုိင္ မ်ားႏွင့္ အပန္းေျဖ ဥယ်ာဥ္မ်ားတြင္ ေရာင္းခ်ေနသည့္ စားေသာက္ ဖြယ္ရာမ်ားတြင္ ပါဝင္ေသာ ကယ္လိုရီ ပမာဏကို ဟင္းလ်ာ စာရင္းေပၚ၌ တိက်စြာ ေဖာ္ျပရန္ ၫႊန္ၾကား ထားေၾကာင္း သိရသည္။

အေမရိကန္ ႏုိင္ငံတြင္ အဝလြန္ျခင္း ျပႆနာက ႏုိင္ငံတစ္ဝန္းတြင္ ပို၍မ်ားျပား လာၿပီျဖစ္ၿပီး အဝလြန္ ေနသည့္ အေမရိကန္ လူမ်ဳိးမွာ သန္းႏွင့္ခ်ီ ရွိေနသျဖင့္ အစားအစာ ႏွင့္ ေဆးဝါးႀကီးၾကပ္ ကြပ္ကဲေရး ဌာန FDA က အဝလြန္ျခင္း ျပႆနာကို ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ရန္ အတြက္ အေမရိကန္ စားေသာက္ဆုိင္ မ်ား၌ ေရာင္းခ်ေနသည့္ အစားအေသာက္ တြင္ပါဝင္ေသာ ကယ္လိုရီ ပမာဏကို တြဲဖက္ ေဖာ္ျပသြားရန္ ၫႊန္ၾကား လိုက္သည္။ 

ယခင္ ေလ့လာမႈမ်ား ျပဳလုပ္ခဲ့ရာတြင္ အေမရိကန္ လူမ်ဳိးမ်ား ေန႔စဥ္ စားသံုးသည့္ ကယ္လိုရီ၏ သံုးပံု တစ္ပံုခန္႔မွာ အျပင္ဆိုင္မွ ဝယ္ယူ စားသံုးေသာ အစားအေသာက္ မ်ားမွရရွိေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။ အခ်ဳိ႕ စားေသာက္ဆုိင္ မ်ားတြင္ အစားအစာ မ်ားကို ပြဲႀကီးျဖင့္ ေရာင္းခ်ေပးေလ့ ရွိသျဖင့္ စားသုံးသူတုိ႔က မထင္မွတ္ဘဲ ကယ္လိုရီ ပမာဏ မ်ားစြာ စားသံုးမိသည္။

ထို႔ေၾကာင့္ အစားအစာႏွင့္ ေဆးဝါးႀကီးၾကပ္ ကြပ္ကဲေရးဌာန FDA က အေမရိကန္ ႏိုင္ငံရွိ ဆုိင္ခြဲ ၂ဝ ႏွင့္ အထက္ တည္ေထာင္ ထားေသာ စားေသာက္ဆုိင္ ပိုင္ရွင္မ်ားကို တစ္ႏွစ္ အခ်ိန္အတြင္း ၄င္းတို႔၏ ဟင္းလ်ာစာရင္း၌ ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈႏႈန္းကို တိက်စြာ ေလ့လာ ေဖာ္ျပေစသည္။

ထို႔ျပင္ FDA က စားေသာက္ဆုိင္ တို႔၏ ဟင္းလ်ာ စာရင္းတြင္ ပ႐ိုတိန္းမွ ရရွိႏုိင္မည့္ ကယ္လိုရီ ပမာဏ၊ အဆီ၊ သၾကား၊ ကိုလက္စထေရာ ဓာတ္တုိ႔၏ အာဟာရ ဆုိင္ရာ အခ်က္အလက္မ်ား စသည့္ က်န္းမာေရး အခ်က္အလက္ မ်ားကို လည္း ေရးသားေဖာ္ျပ သြားရန္ တုိက္တြန္း ခဲ့သည္။

FDA ၏ အဆုိပါ စည္းကမ္းခ်က္ အသစ္မွာ စားေသာက္ဆိုင္မ်ား အျပင္ ေပ်ာ္ပြဲစား ဥယ်ာဥ္မ်ား ႏွင့္ ႐ုပ္ရွင္႐ံု တုိ႔ႏွင့္လည္း သက္ဆုိင္ၿပီး ၄င္းတို႔၏ ဟင္းလ်ာစာရင္း ေပၚတြင္ ပါဝင္သည့္ အစားအေသာက္ တုိ႔၏ ကယ္လိုရီ ပမာဏကို ဝယ္ယူသူက အလြယ္တကူ သိရွိႏိုင္မည္ ျဖစ္သျဖင့္ စားသံုးသူတုိ႔က ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈ ျမင့္မားေသာ အစားအေသာက္ မ်ားကို ေရွာင္ၾကဥ္ႏိုင္ ေတာ့မည္ ျဖစ္သည္။ FDA ၏ စည္းမ်ဥ္း အသစ္ေၾကာင့္ စားေသာက္ဆုိင္ ပိုင္ရွင္မ်ား ကလည္း ၄င္းတုိ႔၏ ဟင္းလ်ာ၌ ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈပမာဏ ေလ်ာ့နည္းေစရန္ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီၫြတ္ေအာင္ ခ်က္ျပဳတ္ ရေတာ့မည္ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရွိရသည္။

#Themyawadydaily
#ျမ၀တီေန႔စဥ္

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger