www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Wednesday, April 2, 2014

ေသြးတုိးေရာဂါ ႀကိဳတင္ကာကြယ္


ေသြးတုိးေရာဂါ ႀကိဳတင္ကာကြယ္

ေသြးတိုးေရာဂါ သည္ ကမၻာေပၚတြင္ လူသား အားလံုး၏ အသက္ အႏၲရာယ္ကို ၿခိမ္းေျခာက္ ေနေသာ မကူးစက္ တတ္သည့္ နာတာရွည္ ေရာဂါတစ္ခု ျဖစ္လာသည္။ ေသြးတိုး ေရာဂါေၾကာင့္ ယေန႔ ကမၻာေပၚတြင္ လူေပါင္း ၇ ဒသမ ၅ သန္းေက်ာ္ ေသဆံုး ခဲ့ေၾကာင္း ခန္႔မွန္း ထားသည္ကို သိရသည္။

အဆုိပါ ေသဆံုးမႈ သည္ ေသဆံုးမႈ စုစုေပါင္း၏ ၁၂ ဒသမ ၈ ရာခိုင္ႏႈန္း ရွိသည့္ အရြယ္ ေရာက္သူ သံုးဦးတြင္ တစ္ဦးထက္ မက ေသြးတိုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားေနၿပီး ႏွစ္စဥ္ႏွစ္တုိင္း လူေပါင္း ကိုးသန္းေက်ာ္ ကို ေသဆံုး ေစလ်က္ ရွိေနသည္။

ကမၻာ့ က်န္းမာေရး အဖြဲ႕၏ စာရင္းမ်ား အရ အာဖရိက တြင္ ေသြးတိုးေရာဂါ အမ်ားဆံုး ျဖစ္ၿပီး ၄၆ ရာခိုင္ႏႈန္း ရွိသည္။ အဆိုပါ ေဒသတြင္ ေသြးတိုး ေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈမွာ လူဆယ္ဦး လွ်င္ ေလးဦး ျဖစ္ပြားလ်က္ ရွိေနသည္။ အေမရိက ေဒသမွာ ေသြးတိုး ေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ အနည္းဆံုး ျဖစ္ၿပီး ၃၂ ရာခိုင္ႏႈန္း ျဖစ္ပြားမႈ ရွိသည္။ ၂ဝဝ၈ ခုႏွစ္ စာရင္းမ်ား အရ အေရွ႕ေတာင္ အာရွ ႏုိင္ငံမ်ားတြင္ ေသြးတိုး ေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ ၃ဝ ရာခိုင္ႏႈန္း ရွိေနၿပီး ႏွစ္စဥ္ လူေပါင္း ၁ ဒသမ ၅ သန္း ေသဆံုးလ်က္ ရွိေၾကာင္း သိရသည္။ ျမန္မာႏုိင္ငံ တြင္ ေသြးတိုး ျဖစ္ပြားမႈမွာ ၂ဝ၁ဝ ျပည့္ႏွစ္ စာရင္းအရ ၅၇ ရာခိုင္ႏႈန္း ျဖစ္၍ အဆိုးရြားဆံုး အေျခအေန ျဖစ္ေန သည္ကို ေတြ႕ရသည္။

ေသြးတိုးေရာဂါ သည္ အသက္အရြယ္ မေရြး ျဖစ္ပြား ႏိုင္ၿပီး ျဖစ္ပြား ရျခင္းမွာ ေနထိုင္ စားေသာက္မႈ၊ အျပဳအမူႏွင့္ ဆက္စပ္လ်က္ ရွိေၾကာင္း သိရသည္။ ယေန႔ ျမန္မာႏုိင္ငံ တြင္ ငါးပိ၊ ငံျပာရည္၊ အခ်ဳိမႈန္႔ မပါေသာ အစားအစာ နည္းပါးလ်က္ ရွိေနၿပီး အျခား တစ္ဖက္တြင္ ေဆးလိပ္၊ အရက္၊ ကြမ္း စသည့္တို႔ ပိုမို စားသံုး လာၾကျခင္း၊ အေရာင္ ဆိုးေဆး ပါသည့္ အစားအစာမ်ား၊ သား၊ ငါးမ်ား က်န္းမာေရး ႏွင့္ မညီၫြတ္ သည့္ အရန္သင့္ စားသံုးရန္ ျပဳလုပ္ ထားသည့္ အစားအစာမ်ား စားသံုးမႈ မ်ားလာျခင္း တို႔ေၾကာင့္ ေသြးတိုး ေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ တိုးတက္ လာျခင္း ျဖစ္သည္။

ေသြးတိုးေရာဂါ သည္ ႏွလံုးေရာဂါ၊ ေလျဖတ္ေရာဂါ၊ ေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါ၊ ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးျခင္း၊ မ်က္စိ ကြယ္ျခင္း၊ ေသြးေၾကာ ေပါက္ျခင္း၊ ဦးေႏွာက္ ပ်က္စီးျခင္း ႏွင့္ အျခား စိုးရိမ္ရေသာ က်န္းမာေရး ျပႆနာ မ်ားကို ျဖစ္ေစသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ေသြးတိုးေရာဂါ မျဖစ္ေစရန္ ႀကိဳတင္ ကာကြယ္ ထားရမည္ ျဖစ္သည္။

ျပည္သူအားလံုး သည္ ေသြးတိုး ေရာဂါ တိုက္ဖ်က္ ကာကြယ္ေရး အတြက္ ေန႔စဥ္ အသီးအႏွံႏွင့္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ မ်ားကို တ႐ုတ္ ထမင္းစား ပန္းကန္လံုး ႏွင့္ ငါးလံုးခန္႔ စားျခင္း၊ တစ္ေန႔ စားသံုးသည့္ ဆားပမာသည္ လက္ဖက္စားဇြန္း တစ္ဇြန္းထက္ နည္းေစျခင္း၊ ေန႔စဥ္ အနည္းဆံုး မိနစ္ ၃ဝ ကိုယ္လက္ ေလ့က်င့္ခန္း ျပဳလုပ္ျခင္း၊ သင့္ေတာ္သည့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ရွိေစရန္ ထိန္းသိမ္းျခင္း၊ အရက္ေသစာ၊ ေဆးရြက္ႀကီး၊ ေဆးလိပ္ စသည္တို႔ကို ေရွာင္ၾကဥ္ျခင္း၊ စိတ္ဖိစီးမႈ ေလ်ာ့နည္းေအာင္ ေနထိုင္ျခင္း ႏွင့္ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ မွန္မွန္ စစ္ေဆးျခင္း တို႔ကို စနစ္တက် လိုက္နာ က်င့္သံုး သင့္ေၾကာင္း က်န္းမာေရး ဆုိင္ရာ ႏိႈးေဆာ္ သတိေပးခ်က္ မ်ားအရ သိရသည္။

သို႔ျဖစ္ရာ အမ်ဳိးသား က်န္းမာ ႀကံ့ခိုင္ေရး အတြက္ ေသြးတိုးေရာဂါ ကာကြယ္ တိုက္ဖ်က္ေရး ေဖာ္ေဆာင္ ရာတြင္ က်န္းမာေရး ဝန္ထမ္းမ်ား ႏွင့္ သက္ဆိုင္ရာ ႏွီးႏြယ္ဌာန အဖြဲ႕အစည္း မ်ားမွာ တာဝန္ရွိ သူမ်ား၏ ႏိႈးေဆာ္ သတိေပး ေဆာင္ရြက္ေနမႈ မ်ားသာမက ျပည္သူမ်ား ကလည္း ႏိႈးေဆာ္ သတိေပးခ်က္ မ်ားကို လိုက္နာ က်င့္သံုး ေနထိုင္ ျခင္းျဖင့္ ပူးေပါင္း ပါဝင္သင့္ ပါေၾကာင္း တိုက္တြန္း ေရးသား လိုက္ရ ေပသည္။

( အယ္ဒီတာ့ အာေဘာ္ )

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger