ဗီဇျပဳျပင္နည္းပညာ ႏွင့္ ေအာ္ဂဲနစ္ သီးႏွံစုိက္ပ်ိဳးေရး နည္းပညာ က်ယ္ျပန္႔ထိေရာက္စြာ အသံုးျပဳ
ကမၻာ့ ကုလသမဂၢ ေထာင္စုႏွစ္သစ္ ရည္မွန္းခ်က္ မ်ားမွ ဆင္းရဲမႈႏွင့္ ငတ္မြတ္ ေခါင္းပါးမႈ ေလွ်ာ့ခ်ေရး အတြက္ စားနပ္ရိကၡာ ဖူလံုေရးသည္ အဓိက က်ေသာ အခန္းက႑၌ ပါဝင္သျဖင့္ ကုလသမဂၢ စားနပ္ရိကၡာ ႏွင့္ စုိက္ပ်ဳိးေရး အဖြဲ႕အေနျဖင့္ ႏုိင္ငံတကာ ႏွင့္ ပူးေပါင္း၍ စုိက္ပ်ဳိးေရး လုပ္ငန္းမ်ား ျဖစ္ထြန္း ေအာင္ျမင္ေရး ႀကိဳးပမ္း ေဆာင္ရြက္လ်က္ ရွိသည္။
တုိးတက္ လာေနေသာ ကမၻာ့ လူဦးေရ အတြက္ လုိအပ္သည့္ စားနပ္ရိကၡာကုိ သမား႐ိုးက် စုိက္ပ်ဳိးနည္း စနစ္ျဖင့္ စုိက္ပ်ဳိး ထုတ္လုပ္မႈ မလံုေလာက္ ေတာ့သျဖင့္ ဗီဇျပဳျပင္ သီးႏွံ စုိက္ပ်ဳိး ထုတ္လုပ္ ျခင္းျဖင့္ စားနပ္ရိကၡာ လံုေလာက္ေအာင္ ပညာရွင္ မ်ားက ႀကိဳးပမ္း ေနၾကသည္။ ဗီဇျပဳျပင္ သီးႏွံ စုိက္ပ်ဳိးမႈ သည္ ၂ဝဝ၆ ခုႏွစ္မွ စတင္၍ အရွိန္အဟုန္ျဖင့္ တုိးတက္ လာခဲ့ၿပီး ဗီဇျပဳျပင္ သီးႏွံမ်ား စုိက္ပ်ဳိးရာ၌ သီးႏွံ အထြက္တုိးျခင္း ႏွင့္ အာဟာရ ဓာတ္ ပုိမုိ ၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ျခင္း တုိ႔ေၾကာင့္ စုိက္ပ်ဳိး ထုတ္လုပ္သူ ႏွင့္ စားသံုးသူတုိ႔ အတြက္ပါ သင့္ေလ်ာ္ေၾကာင္း လူအမ်ား လက္ခံ လာၾကသည္။
ဗီဇျပဳျပင္ သီးႏွံမ်ား စုိက္ပ်ဳိးရာတြင္ ဓာတု ပုိးသတ္ေဆး သံုးစြဲရန္ မလုိသျဖင့္ ပိုးသတ္ေဆး၏ ဆုိးက်ဳိးမ်ား ကင္းေဝး ေစသည္။ စုိက္ခင္းမ်ားတြင္ မျဖစ္မေန သံုးစြဲရေသာ ေပါင္းသတ္ေဆး မ်ားက သီးႏွံပင္ မ်ားအား အနည္းႏွင့္ အမ်ား ထိခိုက္ ႏိုင္ျခင္းေၾကာင့္ မ်ဳိးဗီဇ ျပဳျပင္သီးႏွံ မ်ဳိးမ်ားတြင္ ေပါင္းသတ္ေဆး ဒဏ္ခံႏုိင္ရည္ ရွိေစေသာ ဇီဝ နည္းပညာျဖင့္ ျပဳျပင္ ထားသည့္ အားသာခ်က္ ရွိသည္။ ႏုိင္ငံ အသီးသီး၌ စုိက္ပ်ဳိးလ်က္ ရွိသည့္ ဗီဇျပဳျပင္ သီးႏွံမ်ားတြင္ အမ်ားဆံုး စုိက္ပ်ဳိး ေနၾကသည့္ သီးႏွံမ်ားမွာ ပဲပုပ္ ၅၂ ရာခုိင္ႏႈန္း ၊ ေျပာင္းဖူး ၂၉ ဒသမ ၈ ရာခုိင္ႏႈန္း ၊ ဝါ ၁၂ ဒသမ ၄ ရာခုိင္ႏႈန္း ႏွင့္ စပ်စ္ ၄ ဒသမ ၇ ရာခုိင္ႏႈန္း အသီးသီး ျဖစ္သည္။
ယေန႔ ျမန္မာႏုိင္ငံ စုိက္ပ်ဳိးေရး လုပ္ငန္းမ်ား၌ အပင္ႏွင့္ သီးႏွံမ်ားအား ပုိးမႊား ေရာဂါ အႏၲရာယ္မွ ကာကြယ္ရန္ အခ်ဳိ႕ေသာ ေနရာမ်ား၌ အာနိသင္ မရွိေသာ ပုိးသတ္ေဆးမ်ား သံုးစြဲမိ၍ သီးႏွံမ်ား ထိခိုက္ ဆံုး႐ံႈးမႈ ရွိၿပီး အခ်ဳိ႕ ေနရာမ်ား၌ အာနိသင္ ျပင္းထန္ေသာ ပိုးသတ္ေဆးမ်ား သံုးမိ၍ ဓာတ္ၾကြင္း အာနိသင္ မ်ားေၾကာင့္ စားသံုးသူ မ်ားႏွင့္ သဘာဝ ပတ္ဝန္းက်င္ ထိခိုက္မႈမ်ား ရွိႏုိင္ေၾကာင္း ေလ့လာ သူမ်ားက သံုးသပ္ ၾကသည္။
သစ္သီးဝလံမ်ား စုိက္ပ်ဳိး ထုတ္လုပ္ ၾကရာ၌ ပုိးမႊား ေရာဂါ က်ေရာက္ ဖ်က္ဆီးမႈ ကာကြယ္ တားဆီးေရးႏွင့္ တာရွည္ သုိေလွာင္ ထားႏုိင္ေရး တုိ႔အတြက္ ပုိးသတ္ေဆး၊ မႈိသတ္ေဆး ႏွင့္ အျခား ဓာတုပစၥည္းမ်ား သံုးစြဲလ်က္ ရွိသည္။
စုိက္ပ်ဳိးေရးေဆး သံုးစြဲ စုိက္ပ်ဳိးၾက သူမ်ား၊ သီးႏွံ သုိေလွာင္သူမ်ား၊ စားသံုးသူမ်ား အတြက္ အႏၲရာယ္ မရွိေစရန္ ႏုိင္ငံတကာ ကြန္ဗင္းရွင္းက သေဘာတူညီ တားျမစ္ထားေသာ အဆိပ္သင့္မႈ ျပင္းထန္သည့္ ပိုးသတ္ေဆးမ်ား ႏွင့္ ပတ္ဝန္းက်င္ တြင္ ဓာတ္မျပယ္ဘဲ အဆိပ္ အာနိသင္ အခ်ိန္ ၾကာျမင့္စြာ က်န္ရွိႏုိင္သည့္ ပိုးသတ္ေဆး မ်ားကုိ သံုးစြဲခြင့္ႏွင့္ တင္သြင္းခြင့္ တုိ႔အား ႏုိင္ငံေတာ္တြင္ ဥပေဒ ျပ႒ာန္း ပိတ္ပင္ ထားသည္။
၂၁ ရာစု ႏွစ္သစ္တြင္ ရိကၡာပုိမုိ စုိက္ပ်ဳိး ထုတ္လုပ္ႏုိင္ေရး အတြက္ ဗီဇျပဳျပင္ သီးႏွံစုိက္ပ်ဳိး နည္းပညာ ႏွင့္ ေအာ္ဂဲနစ္ စုိက္ပ်ဳိးေရး နည္းပညာ တုိးတက္ အသံုးျပဳေရး သည္ စုိက္ပ်ဳိး ထုတ္လုပ္သူမွ စားသံုးသူအထိ လုပ္ငန္းစဥ္ တစ္ခုလံုးတြင္ ပါဝင္သူ အားလံုး အႏၲရာယ္ ကင္းသည့္ နည္းစနစ္မ်ား ျဖစ္ျခင္းေၾကာင့္ စုိက္ပ်ဳိးေရး ႏုိင္ငံမ်ား အတြက္ က်ယ္ျပန္႔ ထိေရာက္စြာ အသံုးျပဳ သင့္ေသာ နည္းပညာမ်ား ျဖစ္ေပသည္။ ။
( ၅-၂-၂၀၁၄ ရက္ ျမ၀တီေန႔စဥ္သတင္းစာ အယ္ဒီတာ့အာေဘာ္ )
No comments:
Post a Comment