www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Thursday, February 4, 2016

ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ေစတဲ့ အစားအစာ ခုနစ္မ်ိဳး




ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ေစတဲ့ အစားအစာ ခုနစ္မ်ိဳး

< ေဒါက္တာလြင္သန္႔ (ေဆး-၂) >

ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ဖို႔ က်န္းမာေရးနဲ႔ ကိုက္ညီေအာင္ ထိန္းသိမ္း ျပဳျပင္ၿပီး စားေသာက္ေနထိုင္ ၾကသူေတြ ရွိေပမယ့္ လူ႔ ပတ္ဝန္းက်င္မွာ ရွိတဲ့ အစားအစာေတြ ထဲမွာ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစတဲ့ အစားအေသာက္ ေတြ ပါဝင္ေနေတာ့ စားသံုးသူေတြ အေနနဲ႔ အထူး သတိျပဳရမယ့္ အရာက အကိုင္းလမိုက္ (ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားေစရန္ လႈံေဆာ္ ေပးေသာဓာတ္) ျဖစ္ပါတယ္။

အာလူးၾကြပ္ေၾကာ္

ဂ်ပန္ လယ္ယာႏွင့္ သစ္ေတာအဖြဲ႕ရဲ႕ စံုစမ္းစစ္ေဆးမႈ အရ သုေတသန ေျမာက္ျမားစြာ ထဲက အာလူးၾကြပ္ေၾကာ္မွာ အကိုင္းလမိုက္ဓာတ္ အေျမာက္အျမား ပါဝင္ေနတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။

အာလူးေခ်ာင္းေၾကာ္

အာလူးေခ်ာင္းေၾကာ္ မွာလည္း အကိုင္းလမိုက္ မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ သုေတသန ျပဳလုပ္ခ်က္ေတြ အရ အာလူးေခ်ာင္းေၾကာ္ မွာပါဝင္တဲ့ အကိုင္းလမိုက္ ဟာ အာလူး အခ်ပ္ေၾကာ္ရဲ႕ ၁ ဒသမ ၅ ဆ ရွိတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ အိမ္မွာေၾကာ္တဲ့ အာလူး ေခ်ာင္းေၾကာ္ ကလည္း စိတ္မခ်ရ ပါဘူး။ အိမ္မွာပဲ ေၾကာ္ေၾကာ္၊ ဆိုင္မွာပဲ ေၾကာ္ေၾကာ္ အကိုင္းလမိုက္ တိုင္းထြာရရွိ တာခ်င္း အတူတူပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

အသင့္ေဖ်ာ္ေကာ္ဖီ

အသင့္ေဖ်ာ္ ေကာ္ဖီမစ္ထုပ္နဲ႔ ေလွာ္ၿပီးသား လက္ဖက္ေျခာက္ ေတြမွာ အကိုင္းလမိုက္ဓာတ္ အေျမာက္အျမား ေတြ႕ရွိ ႏိုင္တယ္။

ပိုင္ကိတ္(Pie Cake)

အသား သို႔မဟုတ္ အဆီကို အစာအျဖစ္ ထည့္ထားတယ္။ ၿပီးေတာ့ အေပၚက ဂ်ဳံမႈန္႔ဖံုးအုပ္ ထားတဲ့ ကိတ္မုန္႔ကို ပိုင္ လို႔ ေခၚတယ္။ ပိုင္ကိတ္ ျပဳလုပ္ရာမွာ ဂ်ဳံမႈန္႔ကို အပူခ်ိန္ျမင့္တဲ့ မီးဖိုမွာဖုတ္ၿပီး ျပဳလုပ္ရပါတယ္။ အဲဒီမုန္႔ေတြ မွာလည္း အာလူးေၾကာ္လို အကိုင္းလမိုက္ဓာတ္ ပါဝင္တာ ေတြ႕ရပါတယ္။

အကင္မ်ား

အသားငါးေတြ မပုပ္သိုးေအာင္ ခဲပတ္၊ ဆီလီနီယမ္ ပတ္ထားၿပီး အစားအစာ ေတြကို ကင္ျခင္း၊ မီးဖုတ္ျခင္းက လည္း အကိုင္းလမိုက္ဓာတ္ ပါဝင္လို႔ ကင္ဆာျဖစ္ေစ ပါတယ္။ ခဲဓာတ္၊ ဆီလီနီယမ္ဓာတ္ တို႔ကလည္း ခဲဆိပ္သင့္ၿပီး ကင္ဆာ ျဖစ္ေစႏိုင္တယ္။ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံမွာ ငါးအစား မ်ားသလို အကင္စားတာ၊ အစိမ္း အခ်ဥ္ေဖာက္ၿပီး စားရာမွ အကိုင္းလမိုက္ ပါဝင္မႈမ်ားလို႔ အူမႀကီးကင္ဆာ အျဖစ္မ်ား ပါတယ္။

ကြမ္းသီး၊ ေဆးမိႈမ်ား

ကြမ္းသီးနဲ႔ ေဆးရြက္ႀကီး ေတြမွာလည္း အာဖာေတာက္ဆင္ (ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြား ေစသည့္မိႈ) လို႔ေခၚတဲ့ မိႈတစ္မ်ဳိး ေပါက္ပြား ေနႏိုင္လို႔ မိႈမရွိတဲ့ ကြမ္းသီးနဲ႔ ေဆးရြက္ႀကီးထြက္ ပစၥည္းေတြကို သံုးသင့္ပါတယ္။ ကြမ္းစားျခင္းနဲ႔ ေဆးလိပ္ ေသာက္ျခင္းကို လံုးဝ မလုပ္ရင္ေတာ့ ကင္ဆာေရာဂါ ကေန ကင္းေဝးႏိုင္ ပါတယ္။

ေျမပဲေလွာ္၊ ေျမပဲျပဳတ္

ေျမပဲမွာ အာဖာေတာက္ဆင္ မိႈ ကပ္ၿငိပါဝင္ ေနလို႔ ေျမပဲလိတ္၊ ေျမပဲေလွာ္၊ ေျမပဲယိုနဲ႔ ႏွမ္းပ်စ္ယို တို႔စားရင္ အထူးသတိထား သင့္ပါတယ္။ အာဖာေတာက္ဆင္ က အသည္းေရာင္ျခင္း၊ အသည္းမွာ အမာရြတ္ ထင္ျခင္း၊ နာတာရွည္ အသည္းေရာင္ ေရာဂါ၊ အသည္းၾကြပ္ ျခင္းနဲ႔ အသည္းကင္ဆာ အထိ အဆင့္ဆင့္ ေျပာင္းလဲ ျဖစ္ပြား ေစႏိုင္တယ္။ ဒါေၾကာင့္ မိႈမတက္တဲ့ ေျမပဲနဲ႔ ႏွမ္းကို စားသံုးသင့္ ပါတယ္။

ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၁၂)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger