ေကာင္းထက္
ဆယ္ေက်ာ္သက္ အရြယ္ အမ်ဳိးသမီးမ်ား အေနျဖင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ႏွင့္သစ္သီးမ်ား အပါအဝင္ အမွ်င္ဓာတ္ ၾကြယ္ဝသည့္ အစားအစာမ်ားကို စားသံုးျခင္းသည္ ေနာက္ပိုင္းတြင္ ရင္သား ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈကို ေလွ်ာ့ခ် ႏုိင္ေစမည္ ျဖစ္သည္။
အထက္တန္း ေက်ာင္းသူအရြယ္ တြင္ အမွ်င္ဓာတ္ ၾကြယ္ဝေသာ အစားအစာ တစ္ရက္လွ်င္ ၂၈ ဂရမ္ခန္႔ စားသံုးခဲ့သည့္ အမ်ဳိးသမီး ၄၄ဝဝဝ ေက်ာ္သည္ တစ္ရက္လွ်င္ ၁၅ ဂရမ္ခန္႔သာ စားသံုးသည့္ အမ်ဳိးသမီးမ်ားႏွင့္ ႏိႈင္းယွဥ္ပါက ၄င္းတို႔ ေသြးဆံုးခ်ိန္မတိုင္မီ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈ သိသိသာသာ ေလ်ာ့နည္းလ်က္ ရွိသည္ကို ေတြ႕ရသည္။
ထို႔ျပင္ အမ်ဳိးသမီးမ်ား ငယ္ရြယ္စဥ္တြင္ အမွ်င္ဓာတ္ ၾကြယ္ဝသည့္ အသီးအႏွံ အမ်ားအျပား စားသံုးျခင္းသည္ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈကို ၁၆ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလွ်ာ့ခ်ေပး ႏုိင္ၿပီး ေသြးဆံုးခ်ိန္ မတိုင္မီ ရင္သား ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈကို ၂၄ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ေလွ်ာ့ခ်ေပး ႏုိင္သည့္အျပင္ အသီးအႏွံမ်ားကို တစ္ရက္လွ်င္ ၂၅ ဂရမ္မွ ၃ဝ ဂရမ္ၾကား စားသံုးသည့္ အမ်ဳိးသမီးမ်ားတြင္ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈ ၃ဝ ရာခိုင္ႏႈန္း အထိ ေလွ်ာ့ခ်ေပး ႏုိင္သည္။ အဆိုပါ အမွ်င္ဓာတ္ ၾကြယ္ဝေသာ အသီးအႏွံမ်ားႏွင့္ အစားအစာမ်ား အနက္ အခ်ဳိ႕မွာ ပန္းသီး၊ သစ္ေတာ္သီး၊ ပန္းေဂၚဖီထုပ္၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ ပဲတီစိမ္း၊ ပဲႀကီး၊ ပဲနီကေလး၊ ဂ်ဳံေခါက္ဆဲြ၊ ေပါင္မုန္႔ၾကမ္းႏွင့္ ဆန္လံုးညိဳ အစရွိသည္တို႔ပင္ ျဖစ္သည္။ ထို႔ျပင္ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီၫြတ္ေသာ အမွ်င္ဓာတ္ ၾကြယ္ဝသည့္ အစားအစာ မ်ားသည္ အမ်ဳိးသမီးမ်ားတြင္ အီစထ႐ိုဂ်င္ ေဟာ္မုန္း လည္ပတ္မႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပး ႏုိင္ေၾကာင္း သုေတသန ပညာရွင္မ်ားက ေတြ႕ရွိထားၿပီး ျဖစ္သည္။
ရင္သားကင္ဆာ ဆုိသည္မွာ အမ်ဳိးသမီးမ်ား၏ ရင္သားတစ္သွ်ဴး မ်ားမွတစ္ဆင့္ ျဖစ္ပြားျခင္း ျဖစ္ၿပီး အဆိုပါေရာဂါ ခံစားရသူသည္ ရင္သားတြင္ အစိုင္အခဲ ေလးမ်ားကို စမ္းသပ္ေတြ႕ရွိျခင္း၊ ရင္သား ပံုသဏၭာန္ ေျပာင္းလဲလာျခင္း၊ ႏို႔သီးေခါင္းမွ တစ္ဆင့္ အရည္မ်ား စိမ့္ထြက္လာျခင္းႏွင့္ ရင္သား အေရျပားပံုစံမ်ား ေျပာင္းလဲလာျခင္း စသည္တို႔ ျဖစ္ေပၚလာမည္ ျဖစ္သည္။
ထို႔ေၾကာင့္ အမ်ဳိးသမီးမ်ားကို ေသဆံုးေစသည္ အထိ ျဖစ္ေစႏုိင္ေသာ ရင္သားကင္ဆာ ကို ကာကြယ္ရန္ႏွင့္ ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ ေစရန္ ယခုကဲ့သို႔ ရည္ရြယ္ေရးသား လိုက္ရပါသည္။
ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၁၂)
ဆယ္ေက်ာ္သက္ အရြယ္ အမ်ဳိးသမီးမ်ား အေနျဖင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ႏွင့္သစ္သီးမ်ား အပါအဝင္ အမွ်င္ဓာတ္ ၾကြယ္ဝသည့္ အစားအစာမ်ားကို စားသံုးျခင္းသည္ ေနာက္ပိုင္းတြင္ ရင္သား ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈကို ေလွ်ာ့ခ် ႏုိင္ေစမည္ ျဖစ္သည္။
အထက္တန္း ေက်ာင္းသူအရြယ္ တြင္ အမွ်င္ဓာတ္ ၾကြယ္ဝေသာ အစားအစာ တစ္ရက္လွ်င္ ၂၈ ဂရမ္ခန္႔ စားသံုးခဲ့သည့္ အမ်ဳိးသမီး ၄၄ဝဝဝ ေက်ာ္သည္ တစ္ရက္လွ်င္ ၁၅ ဂရမ္ခန္႔သာ စားသံုးသည့္ အမ်ဳိးသမီးမ်ားႏွင့္ ႏိႈင္းယွဥ္ပါက ၄င္းတို႔ ေသြးဆံုးခ်ိန္မတိုင္မီ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈ သိသိသာသာ ေလ်ာ့နည္းလ်က္ ရွိသည္ကို ေတြ႕ရသည္။
ထို႔ျပင္ အမ်ဳိးသမီးမ်ား ငယ္ရြယ္စဥ္တြင္ အမွ်င္ဓာတ္ ၾကြယ္ဝသည့္ အသီးအႏွံ အမ်ားအျပား စားသံုးျခင္းသည္ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈကို ၁၆ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလွ်ာ့ခ်ေပး ႏုိင္ၿပီး ေသြးဆံုးခ်ိန္ မတိုင္မီ ရင္သား ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈကို ၂၄ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ေလွ်ာ့ခ်ေပး ႏုိင္သည့္အျပင္ အသီးအႏွံမ်ားကို တစ္ရက္လွ်င္ ၂၅ ဂရမ္မွ ၃ဝ ဂရမ္ၾကား စားသံုးသည့္ အမ်ဳိးသမီးမ်ားတြင္ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈ ၃ဝ ရာခိုင္ႏႈန္း အထိ ေလွ်ာ့ခ်ေပး ႏုိင္သည္။ အဆိုပါ အမွ်င္ဓာတ္ ၾကြယ္ဝေသာ အသီးအႏွံမ်ားႏွင့္ အစားအစာမ်ား အနက္ အခ်ဳိ႕မွာ ပန္းသီး၊ သစ္ေတာ္သီး၊ ပန္းေဂၚဖီထုပ္၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ ပဲတီစိမ္း၊ ပဲႀကီး၊ ပဲနီကေလး၊ ဂ်ဳံေခါက္ဆဲြ၊ ေပါင္မုန္႔ၾကမ္းႏွင့္ ဆန္လံုးညိဳ အစရွိသည္တို႔ပင္ ျဖစ္သည္။ ထို႔ျပင္ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီၫြတ္ေသာ အမွ်င္ဓာတ္ ၾကြယ္ဝသည့္ အစားအစာ မ်ားသည္ အမ်ဳိးသမီးမ်ားတြင္ အီစထ႐ိုဂ်င္ ေဟာ္မုန္း လည္ပတ္မႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပး ႏုိင္ေၾကာင္း သုေတသန ပညာရွင္မ်ားက ေတြ႕ရွိထားၿပီး ျဖစ္သည္။
ရင္သားကင္ဆာ ဆုိသည္မွာ အမ်ဳိးသမီးမ်ား၏ ရင္သားတစ္သွ်ဴး မ်ားမွတစ္ဆင့္ ျဖစ္ပြားျခင္း ျဖစ္ၿပီး အဆိုပါေရာဂါ ခံစားရသူသည္ ရင္သားတြင္ အစိုင္အခဲ ေလးမ်ားကို စမ္းသပ္ေတြ႕ရွိျခင္း၊ ရင္သား ပံုသဏၭာန္ ေျပာင္းလဲလာျခင္း၊ ႏို႔သီးေခါင္းမွ တစ္ဆင့္ အရည္မ်ား စိမ့္ထြက္လာျခင္းႏွင့္ ရင္သား အေရျပားပံုစံမ်ား ေျပာင္းလဲလာျခင္း စသည္တို႔ ျဖစ္ေပၚလာမည္ ျဖစ္သည္။
ထို႔ေၾကာင့္ အမ်ဳိးသမီးမ်ားကို ေသဆံုးေစသည္ အထိ ျဖစ္ေစႏုိင္ေသာ ရင္သားကင္ဆာ ကို ကာကြယ္ရန္ႏွင့္ ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ ေစရန္ ယခုကဲ့သို႔ ရည္ရြယ္ေရးသား လိုက္ရပါသည္။
ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၁၂)
No comments:
Post a Comment