www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Saturday, October 25, 2014

ေဆာင္းဦးေပါက္ ဓာတ္စာ


ေဆာင္းဦးေပါက္ ဓာတ္စာ

ၾကည္ျမင့္လြင္ (မုျဒာ)

တန္ေဆာင္မုန္းလ ဝင္သည္ႏွင့္ ေဆာင္းဦးေပါက္ ရာသီသို႔ ေရာက္ၿပီ ျဖစ္သည္။ ႏွာရည္ယိုရႊဲ တပို႔တြဲလ ေရာက္သည့္ တုိင္ေအာင္ ေဆာင္းဥတု ေလးလကို ျဖတ္သန္းၾက ရေတာ့မည္ ျဖစ္သည္။ ေအးသျဖင့္ ခ်မ္းသျဖင့္ ေႏြးေႏြးေထြးေထြး ဝတ္စားဆင္ယင္ ရမည့္ ရာသီဥတု ျဖစ္သည္။

ျမန္မာ့ေဆး ပညာအရ ေဆာင္းဥတုတြင္ ျပင္ပ ဗဟိဒၶမွာ ေအးေနေသာ္လည္း အတြင္း အဇၥ်တၱ မွာ ပူေနသည္ဟု ဆိုသည္။ အပူ အခိုးအေငြ႕ တို႔သည္ ေခြၽးအျဖစ္ ျပင္ပသို႔ ထြက္မရသျဖင့္ ကိုယ္တြင္း၊ ဝမ္းတြင္း၊ အူတြင္း တို႔တြင္ ပိတ္ေလွာင္မိ ေနသည္။ ထုိ႔ထက္ပို၍ ဆိုရလွ်င္ အပူ အက်ဥ္းက် ေနသည္ဟု ဆိုရမည့္ ရာသီ ျဖစ္သည္။

အပူကို အေအးႏွင့္ေျဖ၊ အေအးကိုအပူ ႏွင့္ေျဖ ဆိုသည္မွာ ခႏၶာကိုယ္ ျပင္ပတြင္ မွန္ကန္ ေသာ္လည္း အတြင္းတြင္ မမွန္ကန္ေပ။ အပူကို အပူႏွင့္ ေခ်မွသာ ေၾကသည့္ အခါရွိသည္။ ''ဓာတ္တူနံတူ ေဆးဘက္ယူ ဓာတ္တူသတ္ က အေသရ'' ဆိုသည့္ စာဆိုရွိသည္။ ဥပမာအားျဖင့္ ကိုယ္တြင္း ပူသျဖင့္ ေဆာင္းတြင္ အေအး၊ ေရခဲေရ ေသာက္၍မရ။ အထက္သို႔ အပူျပန္ကန္ၿပီး လည္ေခ်ာင္းနာ တတ္သည္။ အခန္႔ မသင့္လွ်င္ ေရခဲေရ တစ္ႀကိမ္ေသာက္ ႐ံုျဖင့္ အာသီးေရာင္ ႏုိင္သည္။ အတြင္းပူ ေသာ္လည္း ေရေႏြးၾကမ္း ပူပူေလး ေသာက္မွသာ အတြင္းမွ အပူေၾကၿပီး ေရငတ္လည္း ေျပႏုိင္သည္။

ေဆာင္းဦးေပါက္ ဓာတ္စာအခ်ဳိ႕မွာ

၁။ ၾကက္သားႏွင့္ ေရွာက္သီးသုပ္
ၾကက္သားမွာ ပူ၍ခ်ဳိေသာ အစာျဖစ္သည္။ ေရွာက္သီးမွာ ေအး၍ ခ်ဥ္ေသာအစာ ျဖစ္သည္။ လူႀကီးမ်ား အတြက္ ၾကက္သား အေကာင္ငယ္ ၄၅ က်ပ္သားေအာက္ အေကာင္၏ အသားကို ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ျဖင့္ ႏူးေအာင္ ျပဳတ္ၿပီးေနာက္ အသားကိုမြၿပီး ေရွာက္သီးအႁမႊာ မ်ားျဖင့္ ေရာသုပ္ပါ။ သင့္တင့္ေသာ ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္မ်ား ထည့္ႏုိင္ ပါသည္။

၂။ ငါးၾကင္းႏွင့္ မန္က်ည္းမွည့္ခ်က္
ငါးၾကင္းျဖဴ လတ္လတ္ကို အသင့္အတင့္ ခုတ္ပိုင္း ၿပီးေနာက္ ပဲဆီ (သို႔မဟုတ္) ႏွမ္းဆီျဖင့္ ေၾကာ္ပါ။ အနည္းငယ္ ၾကြပ္ေအာင္ ေၾကာ္ပါ။ ဆီစစ္ ထားၿပီးေနာက္ မန္က်ည္းမွည့္ အႏွစ္ရည္ကို ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီ ဆီသတ္ၿပီး ေနာက္မွ ထည့္ကာ ဟင္း ျပန္ခ်က္ပါ။ အခ်ဳိ႕က မန္က်ည္းသီး စိမ္း အူေပါက္ျဖင့္ လည္း ခ်က္စားေလ့ ရွိသည္။ မန္က်ည္းမွည့္ ရည္သည္ ဝမ္းတြင္းမွ အပူၿငိမ္းၿပီး ဝမ္းမွန္ေစသည့္ ဓာတ္စာ ျဖစ္သည္။

၃။ ဒန္႔သလြန္သီးခ်ဥ္ရည္ဟင္း
ဒန္႔သလြန္သီး ေတာင့္ကို အေနေတာ္ ပိုင္းျဖတ္၍ အာလူး၊ ခရမ္းသီး၊ ကုလားပဲ အနည္းငယ္ တို႔ႏွင့္ေရာၿပီး မန္က်ည္းမွည့္ အရည္ထည့္ ကာ ခ်ဥ္ရည္ဟင္း ခ်က္စား ႏိုင္သည္။ ခ်က္ၿပီးက်က္မွ မဆလာ အုပ္လွ်င္ ကုလားဟင္း ဟုလည္း ေခၚၾကသည္။ ခံတြင္းပ်က္ေသာ အခါ ခံတြင္း ေကာင္းေစရန္ မဆလာ ထည့္ခ်က္ ျခင္းျဖင့္ အခိုး အာကာသ ပြင့္ေသာ ဓာတ္စာ ျဖစ္သြားသည္။

၄။ မွ်စ္ႏွင့္ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္
ေသခ်ာစြာ ေၾကာ္ထားလွ်င္ ရက္ရွည္ အထားခံေသာ ဓာတ္စာမ်ဳိး ျဖစ္သည္။ မွ်စ္သည္ အမွ်င္ မ်ားသျဖင့္ ဝမ္းမွန္ ေစသည္။ ခ်ဥ္ေပါင္႐ိုး နီရြက္နီ ရလွ်င္ ပို၍ ေကာင္းသည္။ ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ သည္ ခံတြင္းရွင္း ေစၿပီး ဝမ္းတြင္းမွ ေလပူကို ေအာက္သို႔ သက္ေစေသာ ဓာတ္စာ ျဖစ္သည္။ ေလသက္ျခင္း ျဖင့္လည္း ေဆာင္းတြင္ ဝမ္းထဲမွ အပူကို ထုတ္ပစ္ ႏိုင္သည္။

( ဆက္လက္ေဖာ္ျပပါအုန္းမည္ )

#Yadanarpondaily
#ရတနာပံုေန႔စဥ္

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger