www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Thursday, May 28, 2015

အုန္းႏုိ႔ေခါက္ဆဲြ ဓာတ္စာ



အုန္းႏုိ႔ေခါက္ဆဲြ ဓာတ္စာ

ၾကည္ျမင့္လြင္ (မုျဒာ)

မုန္႔ဟင္းခါးကို ျမန္မာလူမ်ဳိးတို႔ ႀကိဳက္သကဲ့သို႔ အျခား အႀကိဳက္ေတြ႕ ၾကေသာအစာမွာ 'အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲ' ျဖစ္သည္။ မုန္႔ဟင္းခါး ကဲ့သို႔ပင္ ခံတြင္းေကာင္း ႏႈတ္ၿမိန္ေစေသာ ဓာတ္စာမ်ဳိး ျဖစ္သည္။ အုန္းႏို႔ ႏွင့္ ၾကက္သားလည္း ပါသျဖင့္ ပထဝီဓာတ္ အားတိုးေစေသာ အစာမ်ဳိးလည္း ျဖစ္သည္။ အသက္ႀကီး၍ ခြန္အားျဖည့္ လိုေသာ လူႀကီးမ်ား အတြက္ သင့္ေတာ္သည္။ သံဃာေတာ္ မ်ားကိုလည္း နံနက္ အ႐ုဏ္တြင္ အုန္းႏုိ႔ေခါက္ဆြဲ ဆြမ္းခ်က္ၿပီး ကပ္လွဴေလ့ ရွိၾကသည္။

သဘာဝဓမၼ ဆရာသန္း ၏ က်န္းမာေရး ဓာတ္စာ စားနည္းက်မ္းတြင္ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲ ႐ိုး႐ိုး ခ်က္နည္းမွာ ေခါက္ဆဲြ ႏွစ္ပိႆာ ၅ဝ က်ပ္သား ခ်က္လွ်င္ ၾကက္သား တစ္ပိႆာ ၅ဝ က်ပ္သား၊ အုန္းသီး သံုးလံုး (အရည္ညႇစ္) အုန္းႏို႔၊ ငါးဖယ္ဆုပ္ေၾကာ္ ၂၅ က်ပ္သား၊ ပဲမႈန္႔ ၁၅ က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ၁၂ က်ပ္ခြဲသား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ငါးက်ပ္သား၊ င႐ုတ္သီးေျခာက္ ႏွစ္က်ပ္သား၊ နႏြင္းမႈန္႔ ရွစ္ပဲသား၊ ဆီ ၂၅ က်ပ္သား၊ ငံျပာရည္ ၁ဝ က်ပ္သား၊ ဆား ႏွစ္က်ပ္ ရွစ္ပဲသား၊ ခ်င္းတက္ တစ္က်ပ္ ရွစ္ပဲသား၊ င႐ုတ္ေကာင္း ရွစ္ပဲသား၊ ဘဲဥ ခုနစ္လံုး၊ အုန္းႏို႔ရည္၊ ၾကက္ျပဳတ္ရည္၊ ေရ႐ိုး႐ိုး သံုးမ်ဳိးေပါင္းလွ်င္ သံုးပိႆာ ၅ဝ က်ပ္သား ထည့္ခ်က္ရန္ လိုသည္ဟု ေဖာ္ျပထားသည္။ အထူးရွယ္ ခ်က္လိုလွ်င္ ၾကက္သားကို ႏွစ္ပိႆာ ၅ဝ က်ပ္သား၊ အုန္းသီးကို ငါးလံုးထိ တုိး၍ ထည့္ႏုိင္သည္ ဟု ဆိုသည္။

အုန္းႏို႔ ေခါက္ဆြဲတြင္ အဓိက ပါဝင္ေသာ ၾကက္သားသည္ ခ်ဳိၿပီး ဆိမ့္ေသာ၊ ဖန္ေသာ အရသာ ရွိေသာ္လည္း အပူစာ ျဖစ္သည္။ အစာေၾက လြယ္ၿပီး ဝမ္းမီးေတာက္ ေစသည္။ လူ၏အားကို အျမန္ဆံုး ျဖစ္ေစၿပီး အေၾကာ အားလည္း ေကာင္းေစသည္။ နာလန္ထ အားနည္းသူမ်ား အား ၾကက္သားကို ေပါင္းၿပီး ေကြၽးေလ့ ရွိသည္။ အုန္းႏို႔သည္ တက္စာ၊ ဖြဲ႕စာ ျဖစ္သည္။ အေၾကာအျခင္မ်ား ေတာင့္တင္း ေစသျဖင့္ ဟင္းရည္ ခ်က္ေသာအခါ ခ်င္း၊ င႐ုတ္ေကာင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ တို႔ကို ဆီသတ္ၿပီး မွသာ အုန္းႏို႔ရည္ကို ထည့္ရသည္။ အလြန္ဆိမ့္္၍ အရသာ ရွိသည္။ လွ်ာအရသာ အာ႐ံုေၾကာမ်ား ပြင့္ေစသည္။ စားတတ္လွ်င္ ၾသဇာဓာတ္ ရသည္။ တန္ေဆး လြန္ေဘးျဖစ္၍ သင့္႐ံုသာ စားရမည္။

က်န္းမာေရး ဓာတ္စာစားနည္း နိႆရည္း က်မ္းတြင္ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲ ဟင္း၏ တြဲဖက္ျဖစ္ေသာ အုန္းႏို႔၊ င႐ုတ္ဆီ၊ ခ်င္း၊ င႐ုတ္ေကာင္း၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ တို႔က အပြင့္ အာကာသ ရေစေသာေၾကာင့္ ၾကက္သား၏ အဖန္အဖြဲ႕ ဓာတ္ကို ေခ်ဖ်က္ၿပီး အခိုးထြက္ျခင္း၊ ေခြၽးထြက္ျခင္း၊ အာကာသ ရျခင္း ေက်းဇူးျပဳသည္။ ဝမ္းမီးဓာတ္ ပိုေကာင္းၿပီး အစာေၾက ေစသည္။ အုန္းႏို႔သည္ လူတို႔၏ အင္အား၊ အေသြးအသား၊ အေၾကာ၊ အ႐ိုးစေသာ ပထဝီ လြန္ေသာ ကိုယ္အစုကို အမ်ားဆံုး ျဖစ္ေပသည္။ ေကာ႒ာသ အားလံုး စိုျပည္ၾကည္လင္ ေစသည္။ အသက္ရွည္၍ အရြယ္ႏုပ်ဳိ လိုေသာ သူမ်ားအတြက္ အစာ အာဟာရ ေကာင္း တစ္ခု ျဖစ္ေပသည္ဟု ေဖာ္ျပထားသည္။

စာေရးသူ ကိုယ္ေတြ႕ မုန္႔ဟင္းခါးႏွင့္ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲ တစ္ပြဲ ျပင္ဆင္ရာတြင္ မတူသည္မွာ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲ ပြဲျပင္လွ်င္ ၾကက္သြန္နီ ဥႀကီးကို ပါးပါးလွီးၿပီး ေရေဆး၍ အစိမ္းအတုိင္း ထည့္ေပးျခင္း ျဖစ္သည္။ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ ေၾကာ္မ်ားကိုလည္း ျဖဴး၍ ထည့္ေပးေလ့ ရွိသည္။ ၾကက္သြန္နီမွ ထြက္ေသာ မႊန္စူးရွေသာ အနံ႔သည္ အေၾကာတက္ျခင္း၊ ေသြးေလးျခင္း ကို သက္သာ ေစေသာ အာနိသင္ရွိသည္။ မုန္႔ဟင္းခါးတြင္ ေသြးမတက္ ေစရန္ နံနံပင္ အုပ္သကဲ့သို႔ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲ တြင္လည္း ေသြးမတက္ ေစရန္ ၾကက္သြန္နီ ထည့္စားျခင္းမွာ ဓာတ္စာ သေဘာအရ သင့္ေလ်ာ္ မွန္ကန္ေၾကာင္း ေတြ႕ရေပသည္။

ေခါင္းမူးေရာဂါ၊ အတက္ေရာဂါ၊ ေသြးတိုးေရာဂါ၊ ဇက္က်ီး ေပါင္းတက္ ေရာဂါရွိ သူမ်ားသည္ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲ ကို အလြန္အကြၽံ မစားသင့္ေပ။ မိမိဆႏၵအရ စားခ်င္လွ်င္ ေသြးတိုးျခင္းမွ ကာကြယ္ ေစရန္ ၾကက္သြန္နီ ထည့္သည့္အျပင္ ေရွာက္ရည္ ညႇစ္ထည့္စားပါ။ လတ္ဆတ္ေသာ ေရွာက္သီး၊ သံပ႐ိုသီး အရည္မ်ားသည္ ေသြးတုိး တက္ျခင္း မွ ကာကြယ္ ေစႏုိင္သည္။ စားၿပီးမွ ေရွာက္သီး ေဖ်ာ္ရည္၊ သံပရာသီး ေဖ်ာ္ရည္ ေသာက္ျခင္း ျဖင့္လည္း အတက္ သက္သာ ေစႏုိင္သည္။

#Yadanarpondaily

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger