www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Monday, June 9, 2014

မိတ္အုိင္း ေခၚ မိတ္ႀကီး ေရာဂါ


မိတ္အုိင္း ေခၚ မိတ္ႀကီး ေရာဂါ

ၾကည္လြင္ျမင့္(မုျဒာ)

ယခုရက္ပိုင္း အတြင္း မိုးမရြာဘဲ အပူခ်ိန္မ်ား သျဖင့္ လူအခ်ဳိ႕တြင္ မိတ္ေခၚ အပူကန္ဖုမ်ား ထြက္ၾကသည္။ မိတ္ဖုမ်ားသည္ ခႏၶာကိုယ္ အေရျပားတြင္ အနီစက္မ်ား ကဲ့သို႔ ထြက္ေပၚလာၿပီး ယားယံျခင္းကို ျဖစ္ေစသည္။ မိတ္ဖုသည္ အမွန္တကယ္ အားျဖင့္ အပူကန္ေသာ အပူဖုမ်ား ျဖစ္သည္။ မိတ္ဖုကို အေနာက္တုိင္း ေဝါဟာရအားျဖင့္ (Prickly Heat) ဟု ေခၚသည္။ စူးကနဲ အပ္ႏွင့္ ထိုးသကဲ့သို႔ ျဖစ္ေသာ အပူဖုမ်ားဟု ဆိုလိုသည္။

မိတ္ဖုမ်ားသည္ အစားမွား၍ အခန္႔မသင့္ ေသာအခါ အပူဖုႀကီးမ်ား အျဖစ္သို႔ ေျပာင္းသြားကာ အနာ ျဖစ္ေစႏိုင္သည္။ ထို အနာဖုမ်ား သည္ အခန္႔မသင့္လွ်င္ ေရာင္ၿပီး ကြမ္းသီးျခမ္းငယ္ အရြယ္ထိ ႀကီးထြား သြားႏုိင္သည္။ ျပည္တည္ၿပီး အနာရင္းလွ်င္ အလြန္ နာက်င္ေသာ ေဝဒနာကို ခံစားရၿပီး အဖ်ား ဝင္လာသည္ အထိ ျဖစ္ႏုိင္သည္။ ေရခဲေရ ေသာက္သူမ်ား၊ အေအးႀကိဳက္ သူမ်ား၊ အစာစားၿပီး ေနာက္ အခ်ဳိရည္ အေအး ေသာက္သူမ်ား၊ ေခြၽးထြက္မ်ား သူမ်ား၊ ျပင္းထန္ေသာ ေနေရာင္ျခည္ ေအာက္တြင္ အလုပ္လုပ္ ရသူမ်ား၊ ဒူးဆစ္ ေအာက္ပိုင္း ေရစိုေသာ အလုပ္ လုပ္ရသူမ်ား၊ ေျခေထာက္ မၾကာခဏ ေရေဆးသူမ်ား၊ ေကာက္ညင္း၊ ရွမ္းဆန္၊ ဆန္ေစး စေသာ
အစာေၾက ခဲေသာ အစာကို ေန႔စဥ္ စားသူမ်ား၊ ဝမ္းခ်ဳပ္ သူမ်ားတြင္ ပို၍ အျဖစ္မ်ားေသာ ေရာဂါ ျဖစ္သည္။ အသက္ ငယ္သူေရာ၊ ႀကီးသူပါ ျဖစ္ႏိုင္သည္။ ကေလးငယ္ မ်ားမွာ မိခင္ႏို႕မွ အပူ ပါသျဖင့္ ဦးေခါင္း၊ လည္ဂုတ္ မ်ားတြင္ ႀကီးမားေသာ မိတ္အိုင္း ဖုႀကီးမ်ား ထြက္တတ္သည္။ တစ္ဖုေပ်ာက္လွ်င္ တစ္ဖု ဆက္၍ထြက္တတ္သည္။

ေရခဲေခ်ာင္း ႀကိဳက္ေသာ ကေလးငယ္ တစ္ဦးတြင္ မိတ္ဖုႀကီးမ်ား ထြက္ရာ ဦးေခါင္းတြင္ ေလာက္စာလံုးခန္႕ ရွိသည္။ ျပည္တည္ၿပီး အဖ်ားဝင္ကာ ေဆး႐ံုသုိ႕ ေရာက္ရသည ္အထိ ျဖစ္သည္။ အနာကို မသန္႕ရွင္းေသာ လက္ျဖင့္ ညႇစ္ရာမွ အနာရင္းၿပီး ပိုးဝင္ကာ ေမးခိုင္ သည္အထိ ျဖစ္ႏိုင္သည္ဟု ေဆး႐ံုမွ ဆရာဝန္ မ်ားက ေျပာျပသည္။ ကေလးငယ္မ်ားကို ပူျပင္းေသာ ရာသီတြင္ ေရခဲေခ်ာင္း ေကြၽးလွ်င္ မိတ္အိုင္းဖုႀကီးမ်ား ထြက္ႏိုင္သည့္ အျပင္ အာသီး ေရာင္ၿပီး အဖ်ား ရက္ရွည္ ခံစား ရတတ္သည္။

မိတ္ထြက္ ရျခင္းမွာ ခႏၶာကုိယ္ အတြင္း ငုပ္လ်ဳိး သြားေသာ ဥဏွာ ေတေဇာဓာတ္ကို ကိုယ္တြင္းရွိ ဝါေယာဓာတ္ က တြန္းကန္ သျဖင့္ အျပင္သို႕ အပူဖုျဖစ္ကာ ထြက္လာ ရျခင္းျဖစ္သည္။ ဝါေယာဓာတ္၊ တြန္းအား ေပးေသာ ဓာတ္စာေပး၍ ေရွးက ဆရာႀကီးမ်ား ကုသေလ့ရွိသည္။ ဝါေယာဓာတ္ တြန္းအားေကာင္း ေစေသာ အစာမ်ားမွာ ပုစြန္စာ ရြက္ေၾကာ္၊ ျမင္းခြာရြက္ ေၾကာ္၊ ကန္စြန္းရြက္ ေၾကာ္၊ ပိုးစာရြက္ေၾကာ္ ႏွင့္ ၾကက္တက္ ရြက္သုပ္၊ ေရွာက္သီးသုပ္၊ ၾကာဆန္ ဟင္းခါး စသည့္အစာမ်ားမွာ ဝါေယာဓာတ္ တြန္းအား ေကာင္းသျဖင့္ မိတ္မငုပ္ ေစဘဲ ေခြၽးစို႕ကာ ယားယံမႈကို သက္သာ ေစသည္။ တမာရြက္ မ်ားကို ေျမအိုးတြင္ထည့္၊ ဆားအနည္းငယ္ ထည့္ျပဳတ္ၿပီး ျပဳတ္ရည္ ကို ေရခ်ဳိး ေပးျခင္းျဖင့္လည္း သက္သာ ေစႏိုင္သည္။

မိတ္ဖုမ်ား၊ ယားယံျခင္း အတြက္ အျခားေသာ ကုသနည္းမွာ အပူၿငိမ္း ေစေသာ ဓာတ္စာ ေဆးဝါးေပး၍ ကုသေသာ နည္းလမ္း ရွိသည္။ အေအးစာ ဆိုသည္မွာ ခ်ဳိေသာ အရသာရွိေသာ အစာမ်ဳိး ျဖစ္သည္။ ဓာတ္စာ ဆရာႀကီး တစ္ဦးက မိတ္မ်ား စြာထြက္ေသာ လူနာကို မင္းကြတ္သီး စားခိုင္းသည္ကို ေတြ႕ရဖူးသည္။ မင္းကြတ္သီး အခြံကို အေျခာက္ခံၿပီး ေက်ာက္ပ်ဥ္တြင္ ေသြးလိမ္း လွ်င္လည္း မိတ္အိုင္းဖု ႀကီးမ်ား အနာခ်ပ္ကာ ျပည္ေပါက္ ေစႏုိင္သည္ဟု ဆိုသည္။ တုိင္းရင္းေဆးဝါး အပူၿငိမ္း ေသြးေဆးကိုလည္း တစ္ေန႔ႏွစ္ႀကိမ္ ေသာက္သံုးႏုိင္ သည္။ ေရက်က္ေအးျဖင့္ ေသာက္လွ်င္ အေကာင္းဆံုး ျဖစ္သည္။

အပူၿငိမ္းေဆး မ်ားတြင္ ကံ့ေကာ္ဝတ္ဆံ ပါဝင္သည့္ ကံ့ေကာ္ပြင့္မွ ဝတ္ဆံဝါဝါ ေလးမ်ားကို သိမ္းဆည္း ထားၿပီး ေဆးအျဖစ္ ေသာက္သံုး ႏုိင္သလို ျမန္မာ့႐ိုးရာ သနပ္ခါးျဖင့္ ေရာေသြးကာ လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ လည္း မိတ္ကိုက္သည္ဟု ဆိုေသာ မိတ္ေၾကာင့္ ယားယံျခင္း၊ စူးျခင္း၊ အနာ ျဖစ္ျခင္းမ်ားမွ ကာကြယ္ ႏိုင္ေၾကာင္း တင္ျပလိုက္ရ ေပသည္။

#Yadanarpondaily

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger