www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Thursday, July 31, 2014

မုိးရာသီႏွင့္ ျမက္ပုစြန္


မုိးရာသီႏွင့္ ျမက္ပုစြန္

ဇာညီသစၥာ

မုိးရာသီသုိ႔ ေရာက္ရွိ လာသည္ႏွင့္ ျမစ္၀ကၽြန္းေပၚ ပင္လယ္ ကမ္းေျခ ေဒသမ်ားတြင္ ျမက္ပုစြန္ မ်ားကုိ ေပါမ်ားစြာ ဖမ္းဆီး ရမိေလ့ ရွိရာ ယခုအခါ ဧရာ၀တီတုိင္း ေဒသႀကီး ၊ ဘုိကေလး ၿမိဳ႕နယ္ ပင္လယ္ကမ္းေျခ ေဒသ ၊ လိပ္ေသာင္ ေရေက်ာ္ ၊ ပုိက္စီးတန္း ၊ ကၽြဲျဖဴ ၊ ေသာင္သာ ၊ ပဒဲေကာ စသည့္ ေက်းရြာမ်ား ႏွင့္ ပတ္၀န္းက်င္ ေဒသမ်ားတြင္ ေပါမ်ားစြာ ဖမ္းဆီးရရွိ ေနၿပီး ေစ်းကြက္ သြက္လက္လႈပ္ရွား ေနေၾကာင္း ကြၽဲျဖဴေက်းရြာတြင္ ေနထုိင္သည့္ က်ားလုံးပုိက္ လုပ္ငန္း လုပ္ကုိင္သူ ကုိေက်ာ္ဝင္း က ေျပာသည္။

ျမက္ပုစြန္ကုိ ေစ်းကြက္တြင္ ေဘာ့ခ်ိတ္ ဟုလည္း ေခၚသည္။ ျပည္တြင္း၊ ျပည္ပေစ်း ကြက္ရွိေနေသာ ပုစြန္မ်ား ျဖစ္သည္။ ျမစ္ဝကြၽန္းေပၚ ပင္လယ္ကမ္းေျခ ေဒသမ်ားတြင္ မုိးရာသီ ေရာက္လာ သည္ႏွင့္ လယ္ကြက္မ်ား၊ ဗြက္အုိင္မ်ား တြင္ တင္က်န္ ေနရစ္သည့္ ပုစြန္ဥမ်ားမွာ အေကာင္ေပါက္ လာၾက သျဖင့္ အဆုိပါ ျမက္ပုစြန္ မ်ားကုိ ပင္လယ္ ေရလုပ္ငန္းမ်ား သာမက ျမစ္ထဲ၊ ေခ်ာင္းထဲ၊ ဗြက္အုိင္ မ်ားထဲမွာပင္ ေပါမ်ားစြာ ဖမ္းယူရမိ ေနျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။

ျမက္ပုစြန္သည္ ပုစြန္ခ်ဥ္ ျပဳလုပ္သည့္ ပုစြန္ အမ်ဳိးအစား ျဖစ္သည္။ အခံြပါးၿပီး အသားထူသည္။ အေရာင္လွၿပီး အခ်ဳိဓာတ္ မ်ားသျဖင့္ ဟင္းလ်ာအျဖစ္ ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္ ရာတြင္ျဖစ္ေစ၊ ပုစြန္ေျခာက္ ျပဳလုပ္ရာတြင္ ျဖစ္ေစ အသံုးျပဳေသာ ပုစြန္မ်ား ျဖစ္သည္။ 

ထုိ႔ေၾကာင့္ ျမက္ပုစြန္မ်ားမွာ ပုစြန္ေျခာက္၊ ဟင္းစားပုစြန္ အျဖစ္ သာမကဘဲ ပုစြန္ခ်ဥ္ အျဖစ္ပါ ျပဳလုပ္ ႏိုင္သျဖင့္ ေစ်းကြက္ အတြင္း အစဥ္အၿမဲ သက္ဝင္ လႈပ္ရွားမႈ ရွိေနသည့္ ပုစြန္မ်ား ျဖစ္သည္။ ကမ္းနီး ပင္လယ္ျပင္ ႏွင့္
ျမစ္ကမ္းေျခ မ်ားတြင္ မုိးရာသီ ေရလုပ္ငန္းမ်ား မွ ဖမ္းယူရရွိ ေနသကဲ့သုိ႔ ေခ်ာင္းတြင္း၊ လယ္ကြင္း ႏွင့္ ဗြက္အုိင္မ်ားတြင္ ေဂၚထုိးျခင္း၊ ကြန္ပစ္ျခင္း၊ အုိင္ပက္ျခင္း စသည့္ ေရလုပ္ငန္းမ်ား အျပင္ ေဇာင္းေလွ လုပ္ငန္း မ်ားမွလည္း ဖမ္းယူရမိ ေနသည္။ လက္ရွိ ေဒသတြင္း ေစ်းကြက္မ်ား တြင္ ျမက္ပုစြန္ တစ္ပိႆာလွ်င္ ေငြက်ပ္ ၁၈ဝဝ မွ ၂ဝဝဝ အထိ ေပါက္ေစ်း ရွိေနေၾကာင္း သိရသည္။

အဆုိပါ ျမက္ပုစြန္ မ်ားကုိ ေဒသတြင္း ကုန္သည္မ်ား ႏွင့္ ပုစြန္ အဝယ္ဒုိင္ မ်ားက ဝယ္ယူ ၾကသည္။ ၿမိဳ႕ေစ်းကြက္ မ်ားတြင္ ျမက္ပုစြန္ တစ္ပိႆာလွ်င္ ေငြက်ပ္ ၂၂ဝဝ မွ ၃ဝဝဝ အထိ ေပါက္ေစ်း ရွိသည္ဟု ဆုိသည္။ ကုန္သည္မ်ားက ပုစြန္ေျခာက္ (က်ပ္တုိက္ေျခာက္) ျပဳလုပ္၍ ေရာင္းခ် ၾကသည္။ ေဒသတြင္း ေစ်းကြက္မ်ားတြင္ ျမက္ပုစြန္ က်ပ္တုိက္ေျခာက္ တစ္ပိႆာလွ်င္ ေငြက်ပ္ ၁၄ဝဝဝ မွ ၁၈ဝဝဝ အထိေပါက္ ေစ်းရွိၿပီး ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ ေစ်းကြက္မ်ားတြင္ တစ္ပိႆာလွ်င္ ေငြက်ပ္ ၂၂ဝဝဝ မွ ၂၅ဝဝဝ အထိ ေပါက္ေစ်း ရွိသည္ဟု ဆုိသည္။

ထုိ႔ေၾကာင့္ မုိးရာသီ အတြင္း အဆုိပါ ေဒသမ်ား၌ က်ပ္ဖုိ လုပ္ငန္းမ်ား၊ က်ပ္ဖုိ အလုပ္သမားမ်ား၊ ပုစြန္ အဝယ္ဒုိင္မ်ား၊ လက္ငယ္ ကုန္သည္မ်ား ႏွင့္ ပင္လယ္ေရ လုပ္ငန္းငယ္ မ်ားမွာ အလုပ္မျပတ္ လုပ္ကုိင္ ေနၾကရေၾကာင္း သိရသည္။ 

#Themyawadydaily

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger