www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Wednesday, December 14, 2016

၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္း ႏွင့္ သြားနာ သြားကိုက္ေရာဂါ


၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္း ႏွင့္ သြားနာ သြားကိုက္ေရာဂါ

ၾကည္လြင္ျမင့္ (မုျဒာ)

သြားနာ၊ သြားကိုက္ ေဝဒနာသည္ သာမန္ဟု ထင္ရေသာ္လည္း တကယ္ ျဖစ္လာလွ်င္ အလုပ္ပ်က္ အကိုင္ပ်က္ ျဖစ္ေအာင္ ဒုကၡေပးေသာ ေဝဒနာမ်ဳိး ျဖစ္ေၾကာင္း ခံစားဖူးသူတုိင္း သိၾကေပမည္။ သြားနာျခင္းကို ျဖစ္ေစေသာ အေၾကာင္းမ်ားစြာ ရွိႏုိင္ေသာ္လည္း လူအမ်ား သတိမထားမိ ၾကသည္မွာ သြားနာ၊ သြားကိုက္ ျခင္းသည္ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းႏွင့္ ဆက္စပ္ေနျခင္း ျဖစ္သည္။

သြားကိုက္ေဝဒနာ ခံစားရသူ တစ္ဦးသည္ သြားဆရာဝန္ႏွင့္ ျပသၿပီး သြားႏုတ္လိုေၾကာင္း ေျပာသည္။ သြားဘက္ဆိုင္ရာ ဆရာဝန္က စစ္ေဆးၿပီး သြားဖံုးႏွင့္ သြားေျခမ်ား ေရာင္ေနသျဖင့္ သြားကိုက္ျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း၊ သြားမွာ အေကာင္းႀကီး ရွိေနေသးသျဖင့္ ႏုတ္ပစ္ရန္ မသင့္ေၾကာင္း၊ အေရာင္က် ေစမည့္ ေသာက္ေဆး၊ ငံုေဆးမ်ား ေပးၿပီး ျပန္လႊတ္ေလ့ ရွိသည္။

သြားပညာရွင္ မ်ားက သြားမ်ားကို နတ္သစ္ျမစ္ မ်ားဟု တင္စား ေျပာၾကသည္။ ငယ္စဥ္က အသက္ ခုနစ္ႏွစ္ခန္႔က တစ္ႀကိမ္ ငယ္သြားမ်ား လဲၿပီးေနာက္ အသစ္ျပန္ေပါက္ လာေသာ သြားမ်ားသည္ ဘဝတစ္သက္တာ သံုးစြဲရန္ ျဖစ္သည္။ က်ဳိးသြားလွ်င္၊ ႏုတ္ပစ္လိုက္လွ်င္ ေနာက္ထပ္ အသစ္ျပန္ေပါက္ မလာေတာ့ေပ။ ထုိ႔ေၾကာင့္ သတိႏွင့္ ယွဥ္ၿပီးသံုးစဲြ ရမည့္ အရာျဖစ္သည္။ ၾကာၾကာ၀ါးမည့္သြား အ႐ိုးၾကည့္ေရွာင္ ဟုဆိုေသာ ေရွးစကားပံုမွာ ေဘးအႏၲရာယ္ကို ၾကည့္ေရွာင္ဖုိ႔ ေျပာျခင္း ျဖစ္ေသာ္လည္း သြားမ်ား အရြယ္မလြန္မီ က မပ်က္စီး ရေအာင္လည္း မာေက်ာေသာ အရာမ်ား စားျခင္းမွ ေရွာင္ၾကဥ္လွ်င္ သြား သက္တမ္းေစ့ သံုးစြဲရမည္ ျဖစ္သည္။ 

ကြမ္းစားသူမ်ားသည္ မာေက်ာေသာ ကြမ္းသီးစိတ္ မ်ားကို ကိုက္ရသျဖင့္ သြား အေပၚယံေၾကြလႊာမ်ား အက္ကြဲၿပီး သြားအေခါင္းေပါက္ ျဖစ္ကာပိုးဝင္ၿပီး သြားကိုက္၊ သြားနာေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္သည္။

သြားဖံုးၾကြၿပီး သြားေျခ ေရာင္ျခင္းသည္ ႏွစ္ရွည္ စားေသာက္လာေသာ အစာမ်ားမွ ခ်ဳိးမ်ားမွာ သြားအေျခတြင္ကပ္ၿပီး ေက်ာက္တည္ သကဲ့သို႔ျဖစ္ကာ သြားဖံုးကို စူးေသာေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။ သြားဆရာဝန္ မ်ားကိုျပလွ်င္ ထိုခ်ဳိးမ်ားကို စက္ကိရိယာျဖင့္ ျခစ္ထုတ္ေပးေလ့ ရွိသည္။

သြားကိုက္၊ သြားနာေရာဂါ ရွိသူမ်ား အထူးသတိျပဳ သင့္သည့္ အခ်က္မွာ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္း ျဖစ္သည္။ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းသည္ အစာမေၾက ျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။ အသက္ႀကီး သူမ်ားတြင္ အစာမေၾကျခင္းမွာ သြားမေကာင္းျခင္း
ေၾကာင့္ ျဖစ္သည္ဟု ဂ်ာေအး သူ႔အေမ႐ိုက္ သလို ပတ္ခ်ာလည္လ်က္ ရွိသည္။

စားသမွ် အာဟာရ တုိ႔သည္ အူမႀကီး အဆံုးသုိ႔ ေရာက္ေသာအခါ စုပံုၿပီး ေရွ႕က အစာေဟာင္း မထြက္သြားလွ်င္ ေနာက္ အစာေဟာင္းမွာ အခ်ဥ္အသိုး ကဲ့သုိ႔ ျဖစ္ကာ အေငြ႕ထြက္ လာသည္။ ထုိအေငြ႕သည္ အပုပ္ျဖစ္သည္။ အေငြ႕မွ သယ္ေဆာင္လာေသာ အပုပ္သည္ အထက္သို႔ ျပန္လည္တက္ကာ ပါးစပ္အာခံတြင္း အထိ ေရာက္သည္။ သြားမ်ားႏွင့္ သြားဖံုးမ်ား၏ အေျခသည္ ထိုအပုပ္ေငြ႕ ဒဏ္ေၾကာင့္ပင္ ေရာင္တင္းျခင္း၊ ေဖာင္းၾကြ ျခင္းျဖစ္ကာ သြားအေျခအျမစ္ အာ႐ံုေၾကာမ်ား ေရာင္သည့္ အေျခဆုိက္ ေတာ့သည္။ သြားကိုက္ျခင္းသည္ သြားပိုးစားျခင္း၊ သြားအေခါင္း ေပါက္ရွိျခင္း တုိ႔ေၾကာင့္ မဟုတ္လွ်င္ သြားအေျခရွိ အာ႐ံုေၾကာမ်ား ေရာင္ျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ႏုိင္ေပသည္။

သြားအေျခ ေရာင္ေသာ အဆင့္ေရာက္လွ်င္ ဝမ္းႏုတ္သင့္သည္။ ဆားစိမ္းကို ေရေႏြးျဖင့္ေဖ်ာ္ၿပီး ခပ္ေႏြးေႏြး အာလုတ္က်င္း ေပးျခင္းျဖင့္လည္း သြားကိုက္ျခင္းကို သက္သာ ေစႏုိင္သည္။ ဆားသည္ အပုပ္ကို ႏုိင္သည္။ သြားကိုက္လွ်င္ ျပင္းထန္ေသာ ဝမ္းႏုတ္ေဆးမ်ား မသံုးစြဲဘဲ ဆားခါးတစ္ဇြန္း ႏွင့္ ေရွာက္သီးအရည္ သံုးဇြန္း စပ္ေသာက္လွ်င္ ဝမ္းလည္းမွန္၊ အပူအပုပ္ မ်ားလည္း ေအာက္သုိ႔က်ေစ ႏုိင္သည္။ ညအိပ္ရာ ဝင္ခ်ိန္ မန္က်ည္း ေဖ်ာ္ရည္ ေသာက္ျခင္းျဖင ့္လည္း အထက္သုိ႔ အပူအပုပ္ တက္ျခင္းကို တားဆီးႏုိင္သည္။

ဓာတ္စာအေနျဖင့္ ငွက္ေပ်ာသီး ဖီးၾကမ္းကို ေန႔စဥ္မွန္မွန္ ႏွစ္လံုးခန္႔ စားသံုးေပးလွ်င္လည္း ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္း၊ စျမင္းခံျခင္းမ်ားကို သက္သာ ေစႏုိင္သည္။ ပဲရာဇာဟင္း ခ်ဳိကို ေန႔စဥ္ ေသာက္ေပးျခင္း ျဖင့္လည္း ဓာတ္ခ်ဳပ္ျခင္းကို ကာကြယ္ႏုိင္သည္။ မန္က်ည္းရြက္၊ ကန္စြန္းရြက္၊ ခ်ဥ္ရည္ဟင္းမ်ား ေသာက္ျခင္းျဖင့္ လည္း ဝမ္းမွန္ေစႏုိင္ သည္။ တခ်ဳိ႕ သြားနာၿပီး သြားအေျခယိုင္နဲ႔ ကာ ႏုတ္ရမည့္ အေျခအေန ေရာက္ေနသူ မ်ားပင္ ဝမ္းမွန္မွန္ သြားေအာင္ ဓာတ္စာျဖင့္ ျပဳျပင္ေပးေသာ အခါ သြားနာ သက္သာၿပီး နဲ႔ေနေသာသြားမွာ ျပန္ခိုင္သြားသူမ်ား ေတြ႕ႀကံဳရဖူး ပါသည္။ အေညာင္းထိုင္ျခင္း မ်ားကိုေလွ်ာ့ၿပီး လမ္းမွန္မွန္ ေလွ်ာက္ေပးျခင္း ျဖင့္လည္း ဆီး၊ ဝမ္း၊ ေသြး၊ ေလ ညီၫြတ္မွ်တကာ က်န္းမာေရး ေကာင္းလာ ေစႏုိင္ေၾကာင္း တင္ျပလိုက္ရ ေပသည္။

ျမ၀တီေန႔စဥ္သတင္းစာ ၊ စာ(၈)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger