ရန္ကုန္ ၊ ၂၈-၈-၂ဝ၁၅
လတ္တေလာ ေစ်းကြက္အတြင္း၌ အေျခခံ စားေသာက္ကုန္ ျဖစ္သည့္ ငါးပိ၊ ငါးေျခာက္၊ ငံျပာရည္မွာ အေရာင္း သြက္လ်က္ရွိၿပီး ငါးတန္မွ ငါးေျခာက္ လုပ္ျခင္းကို ယခုအခါ အားထားလုပ္ကိုင္ ေနရေၾကာင္း ျမန္မာႏိုင္ငံ ငါးပိ၊ ငါးေျခာက္၊ ငံျပာရည္ ထုတ္လုပ္သူမ်ား အသင္းမွ အတြင္းေရးမွဴး ဦးထြန္းစိန္ ၏ ေျပာၾကားခ်က္ အရ သိရသည္။
ျမန္မာႏုိင္ငံ အတြင္းရွိ တိုင္းေဒသႀကီး ႏွင့္ ျပည္နယ္ တခ်ဳိ႕၌ ေရလႊမ္းမိုး မႈမ်ားရွိခဲ့ၿပီး အေျခခံ စားေသာက္ကုန္ ျဖစ္သည့္ ေရက်ဳိငါးပိ ၊ မွ်င္ငါးပိ ၊ ငါးေျခာက္ ၊ ငံျပာရည္ တုိ႔မွာ အေရာင္းသြက္လ်က္ ရွိေၾကာင္း သိရသည္။
ယခုကဲ့သို႔ အေရာင္းသြက္ လ်က္ ရွိေသာ္လည္း ငါးပိ၊ ငံျပာရည္မွာ ေစ်းတက္ျခင္း မရွိဘဲ ငါးေျခာက္ တစ္မ်ဳိးသာ ရွားပါးခ်ိန္ ျဖစ္သည့္အတြက္ ေစ်းႏႈန္းအနည္းငယ္ ေျပာင္းလဲမႈ ရွိသည္။ ယခုကဲ့သို႔ ရာသီဥတု ေျပာင္းလဲမႈမ်ား ေတြ႕ႀကံဳ လာရျခင္း မ်ားေၾကာင့္ ပင္လယ္ငါး ရွားလာၿပီး ငါးေျခာက္လုပ္ငန္း အတြက္ ငါးတန္ကိုသာ အဓိကအားထား လုပ္ကိုင္ လာၾကေၾကာင္း သိရသည္။
ငါးတန္၏ ၁၈ ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ ကိုသာ အသားတင္ အသံုးျပဳႏိုင္ၿပီး ငါးတန္မွ ထြက္ရွိသည့္ ေဘးထြက္ ပစၥည္းမ်ား မွာလည္း အသံုးျပဳ တတ္ပါက အက်ဳိးရွိစြာ အသံုးခ် ႏိုင္ေၾကာင္း ဦးထြန္းစိန္ က သံုးသပ္ ေျပာသည္။
ငါးတန္ ေဘးထြက္ပစၥည္း အျဖစ္ ငါးတန္ေခါင္း ကိုလည္း တစ္ေခါင္းလွ်င္ က်ပ္ ၂ဝဝ မွ ၃ဝဝ ျဖင့္ ေရာင္းခ်ႏိုင္ၿပီး အေရခြံႏွင့္ အဆီကိုလည္း အက်ဳိးရွိစြာ အသံုးခ်ႏိုင္ရန္ စီစဥ္သြားမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
ငါးတန္ငါးေျခာက္ ကုန္ၾကမ္း တစ္ပိႆာလွ်င္ က်ပ္ ၁၆ဝဝ မွ က်ပ္ ၁၈ဝဝ အထိ ေစ်းရရွိၿပီး စီးပြားေရးအရ အဆင္ေျပသည့္ အတြက္ လတ္တေလာတြင္ ငါးတန္မွ ငါးေျခာက္ ျပဳလုပ္ျခင္းကို တြင္က်ယ္စြာ လုပ္ကိုင္လ်က္ ရွိသည္။
ငါးပိ၊ ငါးေျခာက္၊ ငံျပာရည္မွာ ေစ်းကြက္ ေကာင္းလာၿပီး ယခင္က ငါးစက္႐ံု ေလး႐ံုသ ာရွိရာမွ ယခုအခါ ငါးစက္႐ံုေပါင္း ရွစ္႐ံုခန္႔အထိ တိုးျမႇင့္ လုပ္ကိုင္ လာၾကၿပီး အေျခခံ စားေသာက္ကုန္ ျဖစ္သည့္ ငါးပိ၊ ငါးေျခာက္၊ ငံျပာရည္မွာ ဆက္လက္ ရွင္သန္ေနမည့္ ေစ်းကြက္တစ္ခု ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
ေကေက
ျမဝတီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၁၂)
#Themyawadydaily
No comments:
Post a Comment