အပူစာလား ၊ အေအးစာလား ခဲြျခားနည္းမ်ား
ၾကည္လြင္ျမင့္(မုျဒာ)
ေရွးက လူႀကီးမ်ား က်န္းမာျခင္း အေၾကာင္းရင္း တစ္ခုမွာ ေန႔စဥ္ စားေသာက္ေသာ အစာမ်ားကုိ အပူစာလား၊ အေအးစာလား ခြဲျခားၿပီး သိၾကသည္။ ထုိ႔အျပင္ တက္စာ၊ သက္စာ၊ ေလစာ မ်ားကိုပါ သိရွိ နားလည္ၾကၿပီး မသင့္သည့္ အစာကုိ ေရွာင္သည္။ ဥတုသုံးပါး တြင္လည္း ပူသည့္ဥတု၊ ေအးသည့္ဥတု၊ တက္ဥတု၊ သက္ဥတုမ ်ားကုိ နားလည္ၿပီး ဥတုႏွင့္ မသင့္ေသာ အစာမ်ားကို ေရွာင္ၿပီး စားသင့္ေသာ ရာသီေပၚ အစာမ်ားကို စားၾကသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ေရွးလူႀကီးမ်ား က်န္းမာ အသက္ရွည္ ၾကျခင္း ျဖစ္သည္။
ယခုေခတ္ လူငယ္မ်ား၊ လူလတ္ပုိင္း မ်ားတြင္ ေရွးက အသိပညာမ်ား မရွိေတာ့ အစားအစာကို အေနာက္တုိင္း နည္းအရ ဗီတာမင္ ႏွင့္ သတၴဳဓာတ္၊ ကစီဓာတ္၊ အဆီႏွင့္ အသားဓာတ္ တုိ႔ကိုသာ အဓိကထားေသာ အာဟာရ ႐ႈေထာင့္ အျမင္ သက္သက္သာ ရွိေတာ့သည္။ လွပေသာ အေရာင္ ဆုိးေဆးႏွင့္ သဘာဝ အခ်ဳိ မဟုတ္ေသာ ဟင္းခတ္မႈန္႔ အခ်ဳိမႈန္႔ ကဲထားေသာ အစာမ်ားကို ေန႔စဥ္ စားသုံးၾက သျဖင့္ အသက္ငယ္ငယ္ ႏွင့္အသည္း အဆီဖုံး ေရာဂါ၊ အဝလြန္ေရာဂါ၊ ေသြးတုိး၊ ႏွလုံးႏွင့္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ၊ ေက်ာက္ကပ္ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားသည္ကို ေတြ႕ရွိ လာရသည္။
ေရာဂါ ေရာက္ေၾကာင္း အေျခခံမွာ ကံ၊ စိတ္၊ ဥတု၊ အာဟာရ ေလးပါးေၾကာင့္ဟု ဆုိသည္။ ထုိေလးမ်ဳိးတြင္ အာဟာရေၾကာင့္ ျဖစ္ေသာ ေရာဂါမွာ ယခုေခတ္တြင္ အမ်ားဆုံး ေတြ႕ရေသာ အေၾကာင္းအရင္း ျဖစ္ေနသည္။ မသင့္ေတာ္ေသာ လြဲမွားေသာ အစာအာဟာရ တုိ႔ကိုေန႔စဥ္ စားသုံးျခင္း ေၾကာင့္ ေရာဂါရျခင္း ျဖစ္ေပသည္။
ျမန္မာ ေဆးပညာ၏ အေျခခံ ျဖစ္သည့္ အပူစာႏွင့္ အေအးစာ ကုိခဲြျခား သိႏုိင္လွ်င္ က်န္းမာေရး အတြက္ အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစ ႏုိင္သည္။ အပူစာ ဆုိသည္မွာ လွ်ာေပၚ တင္လုိက္လွ်င္ ပူေသာ စပ္ေသာ အရသာ ရိွသည့္ င႐ုတ္သီး၊ ခ်င္း၊ င႐ုတ္ေကာင္း စသည္မွ အရက္ေသစာ မ်ားအထိ ပါဝင္သည္။ အစားမ်ားလွ်င္ အစာအိမ္ႏွင့္ အသည္းကို ထိခုိက္ ေလာင္ကြၽမ္း ေစႏုိင္သည္။ သင့္တင့္႐ုံမွ် စားလွ်င္ အစာေၾကေဆး၊ ဝမ္းမီး ေတာက္ေဆး ျဖစ္သည္။
အေအးစာ ဆုိသည္မွာ လွ်ာေပၚတင္ လုိက္လွ်င္ ေအးေသာ အရသာ ခ်ဳိေသာ အရသာ၊ ဆိမ့္ေသာ အရသာ ရွိေသာ အစာမ်ား ျဖစ္သည္။ သၾကားပါေသာ မုန္႔မ်ားသည္ အေအးစာ ျဖစ္သည္။ သေဘၤာသီးမွည့္၊ သရက္မွည့္၊ ပန္းသီး၊ သစ္ေတာ္သီး၊ လိေမၼာ္သီး၊ ႏြားႏုိ႔၊ မလုိင္၊ ေထာပက္ စသည္မ်ားမွာ အေအးစာ ျဖစ္သည္။ ''အခ်ဳိကိုမူ...အေအးယူ အပူၿငိမ္း ေလသည္'' ဟုဆုိသျဖင့္ ေတာ္႐ုံ သင့္႐ုံ စားသုံးလွ်င္ အပူၿငိမ္း ေစႏုိင္ေသာ္လည္း လြန္ကဲေအာင္ ေန႔စဥ္ အခ်ဳိ စားသုံးလွ်င္ အဝလြန္ၿပီး အဆီတုိး လာမည္ကို သတိျပဳ သင့္သည္။
ေရေပ်ာ္ သတၱဝါျဖစ္ေသာ ဘဲသားသည္ အေအးစာ ျဖစ္ေသာ္လည္း ၾကက္သားမွာ အပူစာ ျဖစ္သည္။ ႏြားသား (အမဲသား) သည္ အပူစာျဖစ္ ေသာ္လည္း ကြၽဲသားမွာ ေရေပ်ာ္ သတၱဝါ ျဖစ္သျဖင့္ အေအးစာ ဟု ယူဆသည္။ က်စ္လစ္ မာေၾကာေသာ အခြံရွိသည့္ ဥသွ်စ္သီး၊ ဆူးခြၽန္ ပါသည့္ ဒူးရင္းသီး တုိ႔သည္ အပူစာ ျဖစ္ၿပီး ပြေသာ အခြံရွိသည့္ လိေမၼာ္သီး၊ ေရွာက္သီး စသည္တုိ႔မွာ အေအးစာမ်ား ျဖစ္သည္။
ဝၿဖိဳးေသာ သူမ်ားသည္ ပို၍ မဝေအာင္ အေအးစာ မ်ားကို ေရွာင္ၾကဥ္ စားေသာက္ သင့္သည္။ အထူးသျဖင့္ အခ်ဳိႏွင့္ မလုိင္၊ ေထာပတ္၊ ဘဲသား စသည္တုိ႔ကုိ ေရွာင္ရမည္ ျဖစ္ၿပီး ပိန္ေသာ သူမ်ားသည္ အပူစာမ်ား ျဖစ္ေသာ အရက္ေသစာ၊ င႐ုတ္သီး၊ ခ်င္း၊ အစပ္ကဲေသာ အစာမ်ားကို ေရွာင္သင့္သည္။ ဤသုိ႔ ဆုိရျခင္းမွာ ဝၿဖိဳးေသာ သူမ်ားသည္ အေအး႐ုပ္ ျဖစ္သည္။ ပိန္ေသာ သူမ်ားသည္ အပူ႐ုပ္ အေျခခံ ျဖစ္သည္။ အေအး႐ုပ္ ရွိသူသည္ အေအးစာကို ေရွာင္ျခင္း၊ အပူ႐ုပ္ ရွိသူမ်ားသည္ အပူစာကို ေရွာင္ျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေရး ေကာင္းေစ ႏုိင္ေၾကာင္း ျမန္မာ့ ေဆးပညာ ႐ူေထာင့္မွ တင္ျပ အပ္ပါသည္။
#Themyawadydaily
No comments:
Post a Comment