www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Wednesday, May 7, 2014

ပူေသာရာသီမွာ ၀မ္းမႏုတ္သင့္


ပူေသာရာသီမွာ ၀မ္းမႏုတ္သင့္

ၾကည္ျမင့္လြင္ (မုျဒာ)

တေပါင္း လျပည့္ေက်ာ္ တစ္ရက္မွ စၿပီး ၀ါဆုိ လျပည့္ေန႔ အထိ ေလးလကုိ ေႏြရာသီ ဟု ေခၚသည္။ အပူလြန္ကဲၿပီး ေျမႀကီးမ်ား ပပ္ၾကားအက္ေသာ ရာသီ ျဖစ္သည္။ က်မ္းဂန္မ်ား အလိုအရ ပထ၀ီ ပ်က္ေသာေလ ျဖစ္သည္။ ပူလြန္း၍ အာေပါဓာတ္ ခန္းကာ မိတ္ႆက ျဖစ္ေသာ ပထ၀ီ ပ်က္ေသာဥတု ျဖစ္သည္။

ဤ ရာသီဥတုတြင္ လူႀကီးမ်ား အလြန္ ပင္ပန္းသည္။ အားအင္ ကုန္ခန္းသည္။ ႏံုးေခြ ေနတတ္သည္။ အစားမ၀င္ ၊ အအိပ္ပ်က္ ျဖစ္တတ္သည္။ ေနထုိင္ မေကာင္း ျဖစ္လွ်င္ ေဆးပူမ်ား မေပးရ။ ေဆးေအးျဖင့္ ကုသရသည္။ ေဆးဒဏ္ ၊ အပူဒဏ္ ႏွစ္မ်ိဳးစံုလွ်င္ ကုေသာဆရာ မလိမၼာလွ်င္ လူႀကီးးမ်ား အေသအေပ်ာက္ မ်ားသည္။

ပူးလြန္းေသာ ရာသီတြင္ အထူးသျဖင့္ သၾကၤန္ၿပီး၍ ႏွစ္ဆန္း တစ္ရက္ေက်ာ္လွ်င္ သံၾကြင္းမုိး ၊ သၾကၤန္ လက္ေဆးမုိးတုိ႔ ရြာမွ ေနသာသည္။ မုိးမရြာလွ်င္ မေနသာ။ အခ်ိဳ႕ အရပ္မ်ားတြင္ မုိးရြာေအာင္ လြန္ဆြဲၾကသည္။ ငရံ႕မင္း ပရိတ္ ရြတ္ၾကရသည္။

မႏၲေလးၿမိဳ႕တြင္ အေရွ႕ဘက္ရွိ ရန္ကင္းေတာင္ တြင္ ငါးရံ႕မင္း လုိဏ္ဂူရွိသည္။ ေရွးေခတ္က မႏၲေလးသား မ်ား မုိးေခါင္လွ်င္ ထုိလိုဏ္ဂူမွ ငါးရံ႕မင္း ႐ုပ္တုကုိ ပင့္ေဆာင္ၿပီး ၿမိဳ႕အတြင္းသုိ႔ လွည့္လည္ကာ အပူေဇာ္ခံသည္။ ရဟန္း သံဃာေတာ္ မ်ားက ငါးရံ႕မင္း ပရိတ္ကုိ ရြတ္ဆုိ ေပးၾကသည္။ ထုိသုိ႔ လွည့္လည္ၿပီး ေနာက္တစ္ရက္ တြင္ မုိးရြာခ်ေလ့ ရွိသည္ဟု ဆုိသည္။ ေရွးေခတ္က ငါးရံ႕မင္း ႐ုပ္တုမွာ မီးပူေဇာ္သူ တစ္ဦးေၾကာင့္ မီးေလာင္ ဆံုး႐ႈံး သြားသည္ဟု ဆုိသည္။ ငါးရံ႕မင္း ႐ုပ္တု ကုိ ေနာက္ထပ္ သြန္းလုပ္ေသာ အခါ မီးမေလာင္ ေစရန္ ေက်ာက္သားကုိ ထြင္းထုၿပီး ျပဳလုပ္ ပူေဇာ္ထားသျဖင့္ ပင့္ေဆာင္ လွည့္လည္ျခင္း မျပဳႏုိင္ ၾကေတာ့ေခ်။

အလြယ္တကူ ေညာင္းကုိက္႐ံုျဖင့္ ခါတုိင္းကဲ့သုိ႔ ၀မ္းႏုတ္ေဆး စားလိုက္လွ်င္ သက္သာမည္ ထင္ၿပီး ၀မ္းမႏုတ္သင့္ေသာ ရာသီ ျဖစ္သည္။ တေပါင္း တန္ခူးမွ စ၍ ၀ါဆုိလျပည့္ တုိင္ေအာင္ ၀မ္းမႏုတ္ သင့္ပါ။ ခ်ဥ္ရည္ဟင္း စားလွ်င္ပင္ ၀မ္းေလွ်ာ ႏုိင္သျဖင့္ သတိထား စားၾကရသည္။

၀မ္းသြားေစရန္ ဓာတ္စာ စီမံလုိလွ်င္ ပထ၀ီ မပ်က္ေအာင္ အခ်ိဳဓာတ္ ၊ အဆိမ့္ဓာတ္ ပါေသာ ၀မ္း အတင့္အသင့္ သြားသည့္ အစာကုိ ေဆးအျဖစ္ ေပးႏုိင္သည္။ ၀မ္းသက္လုိလွ်င္

  • (၁) ႏြားႏုိ႔အစိမ္း ၂၅ က်ပ္သားကုိ ဆားလက္တစ္ဆစ္ ၊ ႏွစ္ဆစ္ခန္႔ ထည့္ၿပီး ေသာက္ပါ။
  • (၂) မန္က်ည္းမွည့္ ႏွင့္ မန္က်ည္းေဖ်ာ္ရည္ ခ်ိဳခ်ိဳေအးေအး ေသာက္ပါ။
  • (၃) ကင္ပြန္းခ်ဥ္ရြက္ ဟင္းခ်ိဳ ၊ ကန္စြန္းရြက္ ဟင္းခ်ိဳ တုိ႔ကုိ မန္က်ည္းမွည့္ ႏွင့္ ခ်က္ေသာက္ပါ။
  • (၄) ဒိန္ခ်ဥ္ သန္႔သန္႔ကုိ ေရခဲ မထည့္ဘဲ ေသာက္ပါ။
  • (၅) ေရွာက္သီး ေဖ်ာ္ရည္တြင္ ပ်ားရည္ တစ္ဇြန္း ခပ္ေသာက္ပါ။


#Yadanarpondaily

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger