www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Thursday, February 6, 2014

ကင္ဆာေရာဂါ ကာကြယ္ေရး အာဟာရ ႏွင့္ ထိန္းညိႇေပး


ကင္ဆာေရာဂါ ကာကြယ္ေရး အာဟာရ ႏွင့္ ထိန္းညိႇေပး

မႏၲေလးတိုင္း ေဒသႀကီး အေထြေထြ ေရာဂါကု ေဆး႐ံုႀကီးမွ ကင္ဆာေရာဂါ ဓာတ္ေရာင္ျခည္ ဌာနရွိ Linear Accelerator စက္သစ္ဖြင့္ပြဲ အခမ္းအနားကို ေဖေဖာ္ဝါရီ ၃ ရက္တြင္ က်င္းပ ခဲ့သည္။ ကင္ဆာေရာဂါ သည္ ကမၻာေပၚတြင္ အျဖစ္ အမ်ားဆံုး ေရာဂါျဖစ္ၿပီး ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားသူ ဦးေရ၏ သံုးပံုတစ္ပံု သည္ အစားအေသာက္ ႏွင့္ သက္ဆုိင္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ား ေတြ႕ရွိ ထားၾကသည္။

ကင္ဆာ ( Cancer ) ဆိုသည္မွာ လက္တင္စကားမွ ဆင္းသက္လာၿပီး နကၡတ္တာရာ တစ္ခု၏ အမည္ ကဏန္းေကာင္ ( Crab ) ဟု အဓိပၸာယ္ ရသည္။ ကင္ဆာေရာဂါ အျမစ္တြယ္သည္ ႏွင့္ ကဏန္းေကာင္ ၏ ေျခလက္မ်ား ကဲ့သို႔ အဘက္ဘက္သုိ႔ ျဖာထြက္ကာ ပြားမ်ားသည့္ သေဘာရွိျခင္း ကို ရည္ၫႊန္း ေခၚဆုိျခင္း ျဖစ္သည္။ ကင္ဆာ ဆိုသည့္ ေဝါဟာရ ကို ဘီစီ ၄၂ဝ တြင္ ေပၚေပါက္ခဲ့ေသာ ေဆးပညာ ဖခင္ႀကီး ဟစ္ပိုကရစ္တီးစ္ ( Hippocrates ) က စတင္ အမည္ေပး ခဲ့သည္။

ကင္ဆာသည္ အလြန္ ေရွးက်ေသာ ေရာဂါတစ္မ်ဳိး ျဖစ္ေၾကာင္း အေထာက္ အထားမွာ ၿဗိတိန္ႏိုင္ငံ ျပတိုက္ႀကီး အတြင္း၌ ရွိေသာ ဒိုင္ႏိုေဆာ သတၱဝါ ေက်ာက္ျဖစ္ ႐ုပ္ၾကြင္း၏ အၿမီး႐ိုးတြင္ ကင္ဆာေရာဂါ လကၡဏာ ေတြ႕ရသည္။ ၄င္း ေက်ာက္ျဖစ္ ႐ုပ္ၾကြင္းသည္ လြန္ခဲ့ေသာ ႏွစ္သန္းေပါင္း ၂ဝဝ ေက်ာ္က ေက်ာက္ျဖစ္ ႐ုပ္ၾကြင္း ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။

ေဆးပညာရွင္ မ်ား၏ အဆိုအရ ကင္ဆာေရာဂါ သည္ ခႏၶာကိုယ္ရွိ ဆဲလ္မ်ား၏ မ်ဳိးဗီဇ ( DNA ) ေဖာက္ျပန္ မႈေၾကာင့္ နဂိုမူလ အရည္အေသြး ႏွင့္ ေဆာင္ရြက္မႈမ်ား ပံုမွန္ မဟုတ္ေတာ့ဘဲ လိုသည္ထက္ ပိုမိုမ်ားျပား လာမႈ၊ ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစမည့္ ဓာတ္ပစၥည္းမ်ား ထုတ္လုပ္မႈ တို႔ေၾကာင့္ ဆဲလ္မ်ား ပံုမွန္မပြားဘဲ အထိန္းအခ်ဳပ္ အကန္႔အသတ္ မရွိ ပြားမ်ား ေနေသာ ေျပာင္းလဲမႈ ပင္ျဖစ္သည္။ ေယဘုယ် အားျဖင့္ ကင္ဆာဆဲလ္ တစ္ခုမွ အက်ိတ္ ကင္ဆာ ျဖစ္ရန္ ပ်မ္းမွ် ႏွစ္ေပါင္း ၂ဝ မွ ၄ဝ အထိ ၾကာတတ္သည္။ ထိုကာလအတြင္း စားေသာက္ေသာ အစားအစာ ေၾကာင့္ ကင္ဆာ ပိုမိုဆုိးရြား ရွင္သန္ႏုိင္ သကဲ့သို႔ ကင္ဆာကို အစားအေသာက္ ျဖင့္ ကာကြယ္ တားဆီး ႏိုင္ေၾကာင္း ေဆးပညာရွင္ မ်ားက ၫႊန္ျပထား ၾကသည္။

ကင္ဆာပိုမို ဆိုးရြား ရွင္သန္ေစေသာ အစားအစာ မ်ားမွာ အဆီ လြန္ကဲစြာ စားသံုးျခင္းျဖင့္ သည္းေျခရည္ ျဖစ္ထြန္းမႈကို အားေပးၿပီး အူမႀကီး ကင္ဆာ ျဖစ္ပြား ေစႏုိင္သျဖင့္ ငါးအဆီႏွင့္ သံလြင္ဆီ မ်ားမွလြဲ၍ အျခား တိရစၧာန္ အဆီ၊ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ အဆီမ်ားကို ေလွ်ာ့စား သံုးသင့္သည္။ လက္တည္ခ်ဥ္၊ အကင္မ်ဳိးစံု၊ ရက္လြန္ မႈိတက္စာ တို႔ကို စားသံုးျခင္းသည္ အူမႀကီး ကင္ဆာ၊ ဆီးက်ိတ္ ကင္ဆာ၊ ပန္ကရိယ ကင္ဆာမ်ား ျဖစ္ႏိုင္ေျခ မ်ားသည္။ ပိုးသတ္ေဆး အၾကြင္းအက်န္ ပါဝင္ေသာ အစားအစာ စားသံုးျခင္းသည္ ဦးေႏွာက္ ကင္ဆာ၊ ဆီးက်ိတ္ ကင္ဆာ၊ ဆီးအိမ္ ကင္ဆာ၊ အဆုတ္ကင္ဆာ၊ ေသြးကင္ဆာ တို႔ ျဖစ္ေစႏုိင္သည္။ အရက္ႏွင့္ ေဆးလိပ္ ေသာက္ျခင္းသည္ အစာအိမ္ ကင္ဆာ၊ အသည္း ကင္ဆာ၊ ရင္သား ကင္ဆာႏွင့္ အျခား ကင္ဆာမ်ား ျဖစ္ႏိုင္သည္။

ကင္ဆာကို ကာကြယ္ႏိုင္ေသာ အစားအစာမ်ားမွာ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ကြၽဲေကာသီး၊ လိေမၼာ္သီး၊ ေရွာက္သီး စသည့္ အရည္ရႊမ္း ေသာ သီးႏွံ အမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ငါးအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ လက္ဖက္၊ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားေသာ အစားအစာႏွင့္ ေရေႏြးၾကမ္း ေသာက္ျခင္း တို႔ျဖစ္သည္။

လူတို႔သည္ အာဟာရ ျဖစ္ေစရန္ ေန႔စဥ္ စားေသာက္ ေနၾကရာ အခ်ဳိ႕ အစားအစာ မ်ားသည္ ကင္ဆာတစ္မ်ဳိး ကို ကာကြယ္ ႏိုင္ေသာ္လည္း အစားအစာ အခ်ဳိ႕က ကင္ဆာ တစ္မ်ဳိးကို ပိုမို ျဖစ္ပြား ေစတတ္ျခင္း ေၾကာင့္ ကင္ဆာေရာဂါ ကာကြယ္ေရး အတြက္ အာဟာရႏွင့္ ထိန္းညႇိ ေပးရမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း ေဆးပညာရွင္ မ်ားက ပညာေပး အႀကံျပဳ ထားၾကရာ ျပည္သူမ်ားက အေလးထား လိုက္နာ ၾကပါရန္ တိုက္တြန္း ႏိႈးေဆာ္ လိုက္ရ ပါသည္။ ။

( ၆-၂-၂၀၁၄ ရက္ ျမ၀တီေန႔စဥ္သတင္းစာ အယ္ဒီတာ့အာေဘာ္ )

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger