www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Friday, October 18, 2013

က်န္းမာေရး ႏွင့္ ညီညြတ္စြာ ေနထုိင္ စားေသာက္ျခင္း ျဖင့္ ေရာဂါဘယ ကင္းေ၀းေရး ကာကြယ္

က်န္းမာေရး ႏွင့္ ညီညြတ္စြာ ေနထုိင္ စားေသာက္ျခင္း ျဖင့္ ေရာဂါဘယ ကင္းေ၀းေရး ကာကြယ္

အယ္ဒီတာ့အာေဘာ္
(၁၈-၁၀-၂၀၁၃)

လူတို႔အတြက္ အနာေရာဂါ ျဖစ္ေပၚ ေစတတ္ေသာ အေၾကာင္းတရား မ်ားမွာ ကံ ၊ စိတ္ ၊ ဥတု ၊ အာဟာရ ဟူေသာ ေလးမ်ဳိးေၾကာင့္ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။ ဥပမာအားျဖင့္ အစာအိမ္ ေရာဂါ ျဖစ္ေစေသာ အေၾကာင္းတရား မ်ားတြင္ ပူပင္ဖြယ္ရာ ေသာကမ်ားျခင္း ၊ ရာသီဥတု အေျပာင္းအလဲ ၊ အလုပ္ ဖိစီးမႈေၾကာင့္ ပင္ပန္းျခင္း ႏွင့္ အစားအေသာက္ မမွန္ျခင္း တို႔ေၾကာင့္ ျဖစ္တတ္ေၾကာင္း ေဆးပညာရွင္ မ်ား ေလ့လာ ေတြ႕ရွိ ထားၾကသည္။ အစာအိမ္ အတြက္ အူသိမ္ဦး အနာ ၊ အစာအိမ္ အနာႏွင့္ အစာအိမ္ အဝင္ဝ အစာအိမ္ ေရၿမိဳျပြန္ အနာဟူေသာ သံုးခု စလံုးကို ေပါင္း၍ အစာအိမ္ ေရာဂါဟု အလြယ္ ေခၚၾကျခင္း ျဖစ္သည္။ ဤေရာဂါ သံုးမ်ဳိးအနက္ အစာအိမ္ အထြက္ အူသိမ္ဦး အနာသည္ အျဖစ္ အမ်ားဆံုး ျဖစ္ၿပီး အစာအိမ္ အနာသည္ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ တစ္ဝက္ေလာက္ ရွိကာ အစာအိမ္ အဝင္ဝ ေရၿမိဳျပြန္ အနာသည္ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ နည္းပါးေၾကာင္း သိရသည္။

အသက္႐ွဴ လမ္းေၾကာင္း မွတစ္ဆင့္ ျဖစ္ပြား တတ္ေသာ ပန္းနာ ရင္က်ပ္ ေရာဂါသည္ ကမၻာေပၚတြင္ လူေပါင္းသန္း ၃ဝဝ ျဖစ္ပြားလ်က္ ရွိသည္။ ပန္းနာ ရင္က်ပ္ ေရာဂါ ကုသမႈတြင္ ေဆးဝါး မပါဘဲ ကုသနည္း ႏွင့္ ေဆးဝါး ပါေသာ ကုသနည္း ဟူ၍ ႏွစ္မ်ဳိး ရွိသည္။ ေဆးဝါး မပါေသာ ကုသနည္းမွာ ဓာတ္ မတည့္ေသာ အရာမ်ားကို ေရွာင္ရွားျခင္း ၊ အိမ္ေမြး တိရစၧာန္ ၊ ဖုန္ ၊ အမႈန္အမႊား ၊ အေငြ႕ ၊ အနံ႔အသက္ ၊ ဓာတ္မတည့္ ေသာ အစားအစာ ႏွင့္ ေဆးဝါး တို႔ကို ေရွာင္ၾကဥ္ ျခင္းႏွင့္ ေလေကာင္း ေလသန္႔ ရရွိေသာ ေနရာ၌ ေနထိုင္ျခင္း တို႔ျဖစ္သည္။ ေဆးဝါး ပါေသာ ကုသနည္းမွာ ဗန္တိုလင္ ၊ အမိုင္ႏို ၊ စတီး႐ိြဳက္ စားေဆး ၊ ထိုးေဆး ၊ ႐ွဴေဆး ၊ ဓာတ္မတည့္ မႈကိုသက္သာ ေစေသာေဆး ၊ ပဋိဇီဝ ပိုးသတ္ေဆး တို႔ျဖင့္ ကုသျခင္း ျဖစ္သည္။

မ်က္ေမွာက္ေခတ္ လူအမ်ားစု သည္ ဆားဓာတ္ (ဆိုဒီယမ္) အမ်ားအျပား ပါဝင္၍ ပိုတက္စီယမ္ အနည္းငယ္ သာ ပါဝင္ေသာ အစား အေသာက္မ်ား စားသံုး ေနၾကသည္။ ေလ့လာ ေတြ႕ရွိခ်က္ မ်ားအရ ပိုတက္စီယမ္ ဓာတ္ ပါဝင္ေသာ အစားအစာ မ်ားမ်ား စား၍ ဆိုဒီယမ္ ဓာတ္ ပါဝင္ေသာ အစားအစာ ေလွ်ာ့စားျခင္း ေၾကာင့္ ေလျဖတ္ ေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္မႈကို ၂၁ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့က် ေစၿပီး ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈႏႈန္း ကိုလည္း ေလ်ာ့က် ေစႏိုင္သည္။ ပိုတက္စီယမ္ သည္ ေသြးေၾကာ မ်ားကို ထိခိုက္မႈ မျဖစ္ေစရန္ ကာကြယ္ ေပးၿပီး ေသြးေၾကာ နံရံမ်ား ထူထဲမာေက်ာ မႈမျဖစ္ ေစရန္ ဟန္႔တား ေပးႏိုင္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ က်န္းမာေရး ေရာဂါ ေဝဒနာ ကင္းေစရန္ ပိုတက္စီယမ္ ပါဝင္ မႈျမင့္မားေသာ ကန္စြန္းဥ ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၊ ပဲသီး ၊ ဆီးသီး ၊ မုန္လာဥနီ ၊ ပဲပုပ္ ၊ ငွက္ေပ်ာသီး ၊ ခံုးေကာင္ ၊ ဒိန္ခ်ဥ္ တုိ႔ကို စားသံုး သင့္ေၾကာင္း ေဆးပညာရွင္ မ်ားက တိုက္တြန္း ထားၾကသည္။

ယေန႔ အခ်ိန္တြင္ စားသံုးသူမ်ား အတြက္ အႏၲရာယ္ ရွိေသာ ဆိုးေဆးမ်ား အသံုးျပဳ ေနၾကသည္။ ဆိုးေဆး အသံုးျပဳေသာ အစားအစာ မ်ားမွာ လက္ဖက္ ၊ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး ၊ အေျခာက္ခံ ထားေသာ အသားမ်ား ၊ အခ်ဥ္ထုပ္မ်ား တြင္ ေတြ႕ရသည္။ သၾကားလံုး ၊ ဂ်ယ္လီႏွင့္ ေရခဲမုန္႔ တို႔မွာ ဆိုးေဆးမ်ားကို စံခ်ိန္စံၫႊန္းႏွင့္ အညီ ထည့္ခြင့္ျပဳ ထားေၾကာင္း သိရသည္။ ဆိုးေဆးမ်ားမွာ သဘာဝ အားျဖင့္ ျဖစ္ေသာ ဆိုးေဆး ( Natural Dye )ႏွင့္  သီးသန္႔ ဆိုးေဆး အတု  ( Artificial Dye ) ဟူေသာ ႏွစ္မ်ဳိးရွိသည္။ အစားအစာ မ်ားတြင္ ဆိုးေဆး ထည့္သည့္ အခါ အစားအေသာက ္ႏွင့္ ေဆးဝါး ႀကီးၾကပ္ေရး အဖြဲ႕ ( FDA )က သတ္မွတ္ ထားေသာ အေရာင္ႏွင့္ ခြင့္ျပဳ ထားသည့္ ပမာဏ အတိုင္းသာ ျဖစ္သင့္သည္။ ခြင့္ျပဳ ထားသည့္ ပမာဏ အထက္ လြန္ကဲေနပါက ဓာတ္ မတည့္ျခင္း ၊ ကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ရွိျခင္း ၊ အာ႐ံု စူးစုိက္မႈ ခ်ဳိ႕တဲ့ၿပီး ဂနာမၿငိမ္ ေသာေရာဂါတို႔ ျဖစ္တတ္သည္။

သို႔ျဖစ္၍ အသက္ရွည္ က်န္းမာေရး အတြက္ တစ္ဦးခ်င္းစီ က အစားအေသာက္ အေနအထိုင္ တို႔ကို က်န္းမာေရး ႏွင့္ ညီၫြတ္စြာ ေနထိုင္ စားေသာက္ ျခင္းျဖင့္    ေရာဂါဘယ ကင္းေဝးေအာင္ ကာကြယ္ ၾကရမည္ ျဖစ္ေပ

သည္။    ။

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger