www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Tuesday, April 2, 2013

ပါဆယ္ထုတ္ပုိးပစၥည္းမ်ားေၾကာင့္ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏိုင္



ရန္ကုန္ ၊ ၂-၄-၂၀၁၃

ကမၻာ့က်န္းမာေရး အဖဲြ႕ႀကီး၏ ၂၀၁၁ ခုႏွစ္ ထုတ္ျပန္ခ်က္ အစီရင္ခံစာ အရ ျမန္မာႏုိင္ငံ တြင္ ကမၻာ့ကင္ဆာ ေရာဂါ အျဖစ္ အမ်ားဆံုး ႏုိင္ငံ ၁၀ ႏုိင္ငံ ထဲတြင္ နံပါတ္ ၂ ေနရာတြင္ ရွိေနၿပီး ကင္ဆာ ေရာဂါ ျဖစ္ေစႏုိင္သည့္ အေၾကာင္းရင္း မ်ားထဲ၌ ပါဆယ္ ထုပ္ပုိးသည့္ ၾကြပ္ၾကြပ္အိတ္ အမ်ိဳးမ်ိဳး ႏွင့္ ေဖာ့ဘူး မ်ားေၾကာင့္ လည္း ပါ၀င္သည္ဟု သိရသည္။

ႏုိင္ငံ၏ အၿမိဳ႕ၿမိဳ႕ အနယ္နယ္ မ်ားရွိ ေစ်းဆုိင္မ်ားမွာ မုန္႔ဟင္းခါး ၊ ေကာ္ဖီ ၊ အသုပ္စံု ၊ အေၾကာ္စံု  စသည့္ စားေသာက္ ဖြယ္ရာမ်ားကုိ အလြယ္တကူ ရရွိသည့္ ပလတ္စတစ္ ၊ ၾကြပ္ၾကြပ္အိတ္ မ်ိဳးစံုတုိ႔ျဖင့္ ထုပ္ပုိး ေနၾကၿပီး အဆုိပါ ပလတ္စတစ္တြင္ ပါ၀င္ေသာ " ပလတ္စတစ္ ဆုိက္ဇာ " ဆိုသည့္ ဓာတ္ ႏွင့္ " စတုိင္းရင္း " ဟူေသာ ဓာတုပစၥည္း မ်ားသည္ အပူဓာတ္ ၊ ဆီပါ၀င္ သည့္ အစားအစာ မ်ားႏွင့္ ထိေတြ႕ေသာအခါ ယင္းဓာတ္မ်ားက အစားအေသာက္ အတြင္း ေပ်ာ္၀င္ၿပီး အဆုိပါ အစားအေသာက္ မ်ားကုိ လူတို႔ စားသံုးရာမွာ အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစႏုိင္ေသာ ကင္ဆာ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြား ေစျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။ ေနာက္တစ္မ်ိဳး မွာ ကေလးမ်ား ႏုိ႔တုိက္ေကၽြးသည့္ ပလတ္စတစ္ ႏုိ႔ဘူးမ်ား ႏွင့္ ပလတ္စတစ္ ေရပုိက္မ်ား သည္လည္း " မုိႏုိမာ " ဟုေခၚသည့္ အလြန္ အဆိပ္ျပင္း သည့္ ဓာတု ပစၥည္းမ်ား ပါ၀င္သည္ကုိ ေတြ႕ရွိရၿပီး ခႏၶာကုိယ္ အတြင္း ဆုိးရြားသည့္ ကင္ဆာ ေရာဂါကို ျဖစ္ပြား ေစႏုိင္ေၾကာင္း သိရသည္။

ေနာက္တစ္မ်ိဳးမွာ ထမင္းဆုိင္ ၊ ဒံေပါက္ဆုိင္ ႏွင့္ စားေသာက္ဆုိင္ မ်ားတြင္ အသံုးျပဳသည့္ တစ္ခါသံုး ေဖာ့ဘူးမ်ား သည္လည္း " စုတုိင္းရင္း " ဓာတ္ ပါ၀င္သည့္ အတြက္ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားရန္ အလြန္ ေၾကာက္စရာ ေကာင္းေၾကာင္း သိရသည္။ သုိ႔ပါ၍ စားေသာက္ ဖြယ္ရာ မ်ားကုိ ၀ယ္ယူ စားသံုးသည့္ အခါ ၾကြပ္ၾကြပ္အိတ္ မ်ား ၊ တစ္ခါသံုး ေဖာ့ဘူးမ်ား ႏွင့္ ထည့္သြင္း စားသံုးျခင္း သည္ ကင္ဆာေရာဂါကုိ ၀ယ္ယူ စားသံုး ေနသည္ ျဖစ္ေၾကာင္း က်န္းမာေရး သုတအျဖစ္ ေရးသား တင္ျပအပ္ ပါသည္။

( ကုိေမတၱာ )

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger